Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A Kálóczy téri balhék nyomában

Győr - A nyári szezonban a fiatalok szívesen látogatják a Kálóczy téri szórakozóhelyeket Győrben. Annak ellenére, hogy az utóbbi egy évben több balhé, verekedés történt a Duna-part közelében. A Vasárnapi megkérdezte a szóban forgó diszkók tulajdonosait: mit tesznek a fiatalok épségéért, a környék biztonságért?
A szórakozóhelyek többsége biztonságosnak mondható, az őrző-védő emberek mellett járőröző rendőrök is figyelik a vendégek testi épségét. Igaz, az ominózus balhék nem is a bulikban, hanem a szórakozóhelyektől pár száz méterre törtek ki.

A legtöbb problémát az alkoholfogyasztás okozza. „Ha látjuk, hogy az illető részeg, egyszerűen nem szolgáljuk ki" – kezdte Szarvas Zoltán. „Előfordul azonban, hogy barátok, ismerősök kikérik az italt, s kiviszik a részegeknek. Ezzel nem tudunk mit tenni" – a Bahnhof tulajdonosa. A Lapos tanszéknek is becézett hely tulajdonosa hozzátette: nem egy olyan eset akadt, amikor a fiatalok kint az autóban fogyasztottak alkoholt, s piásan akartak bejutni hozzájuk, ám az italozók útját biztonsági emberek állták el.

A másik problémaforrást azok a bajkeverők jelentik, akik csoportosan érkezve kötnek bele a bulizókba. Ezeket a visszatérő „rémeket" a biztonságiak szintén szűrik, de egyesével így is be-beszivároghatnak.


Hogyan óvják a bulizókat?

A legtöbb diszkóban már a bejáratnál nézik, ki az, aki beléphet. A kiskorú, részeg vagy más bódítószer hatása alatt álló vendégek egyik szórakozóhelyre sem tehetik be a lábukat. Míg a Lapos tanszéken a felügyeletet biztonsági őrök látják el, a Zátonyban a kamerás rendszert részesítik előnyben. Alkalom adtán pedig ismerősök segítségét veszik igénybe. „Általában akkor hívunk képzett biztonsági embereket, mikor nagyobb rendezvény van. Sajnos arra nincs kapacitásunk, hogy a kamerák mellé még egy embert leültessünk, hogy pásztázza a tömeget" – mondta el Templáné Neubauer Adrienn, a Zátony tulajdonosa.

Mindkét szórakozóhelyen működik kamerás figyelőrendszer, melyek az eseményeket rögzítik. A felvételeket pedig eljárás esetén a rendőrségnek szolgáltatják be. (A botrányok miatt tulajdonosok leültek tárgyalni, s megállapodást kötöttek a rendőrséggel, akiket súlyosabb atrocitás esetén bármikor értesíthetnek.) „Mi a partot is vigyázzuk, két-három emberrel járőrözünk a töltésen, de a rendőrök javaslatára a töltésen túlra nem megyünk" – tudtuk meg Szarvas Zoltántól.

A Bahnhof tulajdonosa azt is kiemelte, hogy náluk elsősorban a bulizók biztonságának megóvása a cél, sok félreértés van ugyanakkor abból, hogy a veszélyesen viselkedőket kizavarják, akik ezt később úgy tálalják, mintha a kidobók bántalmazták volna őket. Persze, ez nem tesz jót a diszkó hírnevének.
A Petőfi hídról a Kálóczy tér felé kanyarodó úton látható egy mozdulatlan térfigyelő kamera is, ám a sötét utcában sétálóknak ez sovány vigasz. A környéken ugyanis rendkívül magyarosan közvilágítás nincs.


Ameddig a kidobó elmehet

A szórakozóhelyek bejáratát védő biztonsági őrök esetenként kitessékelhetik a problémás kuncsaftokat. Ennél azonban nem mehetnek sokkal messzebbre.

„Az embereink keze nagyon meg van kötve. Legfeljebb azt engedhetjük meg nekik, hogy kilökődjék vagy kituszkolják a randalírozókat. Ököllel nem ütünk. Lassan olyanok leszünk, mint a pszichiáterek, békítő feladatokat látunk el" – jegyezte meg Szarvas Zoltán. Sőt, előfordult, hogy a biztonsági embert sörösüveggel vágták fejbe, s utána több öltéssel a baleseti sebészeten látták el. Az ügyből mégsem lett rendőrségi eljárás.

Sokszor egyébként a rend őrei is tehetetlenek. Volt arra precedens, hogy a kidobók kést találtak az egyik vendégnél. Kitessékelték, értesítették a járőröket, akik az elkobzáson kívül nem tudtak mást tenni.


Balhék kronológiai sorrendben

A Kisalföld tavaly augusztus elején adott hírt két fiatalemberről, akiket úgy összevertek a Kálóczy téren, hogy az egyiküknek az orrcsontja szilánkosra törött, a másikuknak pedig el kellett távolítani a lépét. Mindkét fiatal a kevés rendőrre és a botrányos közvilágításra panaszkodott. A sajtóvisszhangnak megfelelően a rendőrség kemény fellépett a környéken – egyes hangok szerint túl keményen is –, s előállítottak három gyanúsítottat. Ennek ellenére október közepén ismét eltörték több fiatal orrcsontját, míg egyet arccsonttöréssel műtöttek az orvosok, miután az éjszaka megverte őket egy tíztagú banda a Kálóczy téren. Az utóbbi hetekben szintén voltak verekedések, balhék a Duna közelében.


Ha nem tetszik az arc

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság nemrég egymillió forintos büntetést szabott egy diszkriminációgyanús eset kapcsán, amikor az úgynevezett face controll miatt nem engedtek be egy fiatalt adott szórakozóhelyre. (Magyar nem tetszett az arca, az öltözködése a jegyszedőknek.) A Társaság a Szabadságjogokért Egyesület szerint azonban törvényileg az ilyen eljárás felettébb kétes. „Sűrűn megesik, ha nem kívánt vendég érkezik a bejárathoz, hogy a falusi diszkók hirtelen zártkörű rendezvényekké válnak" – mondta lapunknak Földes Ádám, a szervezet jogásza. Kolláth György alkotmányjogász szerint a face controll több mint aggályos.

Olvasóink írták

 • 14. miracle 2008. július 07. 17:13
  „Tony, mondjuk te is mehetsz haza aludni.”
 • 13. MAffialee 2008. július 07. 11:48
  „Én szoktam járni arra a környékre, és én sem találkoztam sosem rendőrrel.
  De az Adyvárosi éjjel-nappaliban bezzeg ott van 3-4 rendőr minden este 10 után, őrzik a boltot, de be nem lehet menni, csak kisablakon keresztül szolgálnak ki. De azért őrzik a bentieket erősen....”
 • 12. Geza bacsi 2008. július 07. 04:50
  „Most voltam eppen egy angol tengerparti kisvaros szorakozohelyen. Ott rend van,pedig azok a fiatalok veszelyesebbek. Ott all az ejszakaban a bejarat elott 4-5 rendor. Nem igazoltatnak,nem okoskodnak,csak ott vannak! de be is van szarva toluk mindenki. nem ugy mint Kovacs 22 zaszlostol, aki eppen nyugdij elott van. Vagy a fiatalabb kollegaja,aki felmentett volt tornabol.”
 • 11. Tony 2008. július 07. 00:06
  „Igen is kell a face controll! Akinek nincs ott semmi keresnivalója az mehet haza aludni. Az egyenlő bánásmód meg lehúzhatja a rolót....Ennyi”
 • 10. Lakó 99 2008. július 06. 21:47
  „Megkérdezném az itt közlekedő autósoktól, hogy az öreg, zajos kacatokkal miért kell az egyik saroktól a másikig teljes gázon közlekedni? Előbb-utóbb valakit elütnek. Az hogy a kisgyerekek nem tudnak aludni, szinte már megszokott. Hangsúlyoznám, néhányan nem fogjuk az időt sajnálni arra, hogy egyesével lássuk el a zajos robogósok és éjszakai randalírozók baját. Akkor talán rend lesz. A rendőrök úgyis képtelenek rendet csinálni itt is, mint mindenhol máshol. Ide kellenének azok a "tökös" rendőrök, akik el tudják kérni az egészségügyi csomagot meg az izzókészletet. Itt megmutathatnák hogy mit is tudnak...”
 • 9. Marica49 2008. július 06. 21:08
  „Milyen szülö az aki 12 -13 éves gyerekén nem veszi észre hogy részeg?és mit keresnek éjszaka a bulikban?”
 • 8. Lakó 99 2008. július 06. 19:33
  „Ha a rendőrök nem lépnek fel a tuning robogósokkal szemben, megírem hogy a lakók egyesével fogják őket elkapni a motoron. Akkor majd bizots lesz rendőr, meg felháborodás. De hát ez kell hogy rend legyen !!”
 • 7. Révfaluban élő 2008. július 06. 17:33
  „Jó lenne ha a Révfaluban lakók tudnának aludni már a hétvégi zenék miatt . A város vezetöi figyelmébe ajánlom. Ma rggel is 6 órakor tombolt a zene. Ez a város nem tengerparti szórkozóhely.”
 • 6. énnn 2008. július 06. 14:59
  „Épp azért nincsenek nagykorúak ezekena szorakozohelyeken,mert a legtöbb hely tele van 14-15éves gyerekekkel,és akkor minek mennének be hogy 14éves ittas emeberekkel buliznak,ugyanmár....”
 • 5. csabesz 2008. július 06. 11:48
  „Piárról már hallotattok? :) Szerintetek ez mi volt itt? Önfényezés magas fokon. Aki nem jár erre a környékre az most jól elhiszi, hogy milyen rendesen vigyáznak a bulizókra. De aki tényleg odajár rendszeresen, az tudja, hogy nem így történnek a dolgok...”
 • 4. miracle 2008. július 06. 11:23
  „Ki számít kiskorúnak, a 7 év alattiak? Szerintem meg éppen nagykorú nem nagyon van odabenn.
  Részegeket nem szolgálnak ki? Ugyanmár. Akkor hogyan lehet, hogy 90%-a mattrészeg a végére mégis?”
 • 3. Guca 2008. július 06. 11:02
  „multkor talalkoztunk ott rendörökkel. eppen a parkban setalgattak, hatha talalnak vkit. aztan lassan visszasetaltak kollegajukhoz, aki eppen 2 elegge kiskoru benyomasat keltö lanykaval csevereszett....
  Jarok bulizni, minden heten ott vagyunk, de ezen kivül meg nem lattam rendöröket...”
 • 2. kiskolek 2008. július 06. 08:54
  „Nem kamu a rendőrök jelenléte,bizony ott vannak!!”
 • 1. wqefre 2008. július 06. 03:05
  „Méghogy a kiskorúakat nem engedik be a szórakozóhelyekre??
  Csak meg kell nézni a bulifotókon szereplő személyket... az összes kiskorú... Rendőrök a Kálóczyn??? na ez ritka nagy kamu.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyei fagyikommandó

Nyár, kánikula, forróság és a jól bevált hűsítő, a fagylalt. A Vasárnapi Kisalföld álruhában járt… Tovább olvasom