Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

A kalauz csalónak nevezte a győri utast, mert használta a közalkalmazottaknak járó kedvezményt

A vita odáig fajult, hogy az utas és a jegyvizsgáló is rendőrt akart hívni. A MÁV elismerte, hogy a közalkalmazottaknak járó kedvezmények rendszere alapjaiban vérzik. Szavazás.

"Az ügy odáig fajult, hogy ő is és én is rendőrt akartam hívni"

Győri közszférában dolgozó Olvasónk a következő esettel kereste meg portálunkat.

"Januárban a Budapest és Győr közötti vonalon a kalauz meg akart büntetni 8000 forintra azért, mert használtam a közalkalmazottaknak igénybe vehető kedvezményt lepecsételt, aláírt papírral. Indoklásként a kalauz annyit mondott: `biztos csal´.

Az ügy odáig fajult, hogy ő is és én is rendőrt akartam hívni. Végül, amikor látta, hogy már sokkal inkább én kérném a helyzet tisztázását, a jegykezelő odébb állt. Maga a szituáció ugyanakkor rém kínos volt.

Érthetetlen számomra, hogyan lehet egy utast csalónak nevezni egyértelmű tények nélkül" - mondta neve elhallgatását kérő Olvasónk, aki számunkra egyértelműen bizonyította, hogy közalkalmazottként dolgozik.


A hivatalos dokumentum, ami valamiért kevésnek bizonyult a főváros és Győr között - kattintson a nagyobb képért!
A hivatalos dokumentum, ami valamiért kevésnek bizonyult a főváros és Győr között - kattintson a nagyobb képért!


Az érem két oldala

Mielőtt folytatnánk a meglehetősen elkeserítő történetet a MÁV válaszaival, szögezzük le gyorsan: így nem szabad viselkedni semmilyen körülmények között, ahogy a kalauz tette.

Annyiban viszont "igaza" van, hogy pontosan a rendszer gyengeségei és hiányosságai miatt számtalan pletykát hallani arról, miként éltek vissza házastársak, párok az egyébként csak egyiküknek járó közalkalmazotti kedvezménnyel.

Jól mutatja a gyenge lábakon álló rendszert: hogyha valaki él az évi 12 menettérti utazáshoz biztosított 50 százalékos kedvezménnyel, de mégis újabb "akciós" vonatozásokat akar igénybe venni, akkor nincs más dolga, mint lepecsételtetni egy "szűz" papírt munkaadójával.  

MÁV: "a jegyvizsgálók az utazókat vádaskodó, becsmérlő szavakkal nem illethetik"

"Amennyiben a jegyvizsgáló a hatályos szabályok alapján úgy ítéli meg, hogy a kedvezmény igénybevételéhez felmutatott okmány nem valódi, és az utas nem hajlandó az adatait megadni az úgynevezett utasleadási lap kiállításához, akkor munkatársunk rendőri intézkedést kérhet.

Ha azonban az okmányt hamisítottnak találja, még akkor is hívhat rendőrt, ha az utas együttműködő, mert a nem a vasúttársaság által kiadott okmányt még akkor sem vonhatja be, ha az tényleg hamisított, vagyis nem stimmel a bélyegző és az aláírás.

Az okmány bevonására, eljárás indítására a rendőrségnek van joga. A jegyvizsgálók az utazókat vádaskodó, becsmérlő szavakkal nem illethetik. Amennyiben a jelzett esetben ez így történt, a vasúttársaság nevében elnézést kérünk utasunktól" - közölte megkeresésünkre a MÁV sajtóosztálya.

A vasúttársaság már javasolta a rendszer szigorítását, de egyelőre süket fűlekre talált

Arra a kérdésünkre, hogyha nem bíznak meg - az egyébként valóban ügyeskedésre okot adó - saját honlapjukról letölthető, pecséttel együtt érvényes A/4-es lapban, akkor miért nem vezetnek be új, biztonságosabb rendszert, a MÁV sajtóosztálya a következő választ adta: "az utazási kedvezmények nagy részét – köztük a közalkalmazotti kedvezményt is – és azok igénybe vételének feltételeit a 85/2007. Korm. rendelet szabályozza.

A MÁV-START Zrt. jogalkalmazó, a jogszabályban rögzítettekhez képest szigorúbb vagy korlátozó feltételt a kedvezmény igénybe vételéhez nem állapíthat meg. A rendszer biztonságosabbá tételére vonatkozó javaslatát társaságunk már eljuttatta a jogalkotónak.

A vasúttársaság munkavállalói a hatályos szabályok alapján bírálják el az utasok kedvezményre való jogosultságát. A jogosulatlanul igénybe vett utazási kedvezmény miatt fizetendő pótdíj az állam és a MÁV-START között megkötött vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződés szerint 8000 forint, melyet az előírt esetekben kötelességünk felszámítani".

Tavaly közel ötvenen ügyeskedtek a közalkalmazotti kedvezménnyel

A MÁV nyilvántartása szerint 2014-ben közel ötven esetben merült fel gyanú, hogy a közalkalmazotti igazolás hamis. "Ebből két esetben a bíróság már meghozta az elmarasztaló ítéletet, a többi ügy még nem zárult le, vagy még nem kaptunk erről tájékoztatást, így még nem tudjuk megmondani, hogy azok közül mennyi a bizonyítottan hamis ügy" - tette hozzá a vasúttársaság sajtóosztálya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilt lopott a győri iskola öltözőjéből - felismeri a gyanúsítottat?

A biztonsági kamera felvételt készített az elkövetőről. Tovább olvasom