Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A józanság nemzetközi nyelv lehet

Győr–Egervár–Győrvár - Gyógyult és gyógyulni vágyó alkoholbetegek és hozzátartozóik mellett idén a nemzetközi szervezetek tagjai is részt vesznek az Alkoholellenes Klubok 25. Jubileumi Találkozóján Zalában, Egerváron, valamint a győrvári faluházban. Megyénket két győri és egy soproni klub tagjai képviselték.

Az unióban nincs olyan ország, amelyik ne szenvedné el a szenvedélybetegségek, közte az alkoholizmus minden hátrányát, ilyen-olyan megoldási stratégiája pedig mindegyiknek létezik. Hogy ez mennyire hatékony, ezt is nagyító alá vették az Alkoholbeteg Önsegítő Közösségek Európai Szövetségének azon képviselői, akik részt vettek az előadás-sorozaton.

 A francia John Mac-an Leisdeir elnök leszögezte, az unióban is népbetegség a nagyivás, a függés, az alkoholbetegek többsége pedig szégyell segítséget kérni. Portörő Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese lapunk érdeklődésére elmondta,
kormányzati szinten a fiatalok biztonságos szórakozóhelyeinek kialakítására szeretnének több pénzt juttatni és az üzletek, szórakozóhelyek tulajdonosait is érdekeltté kellene tenni a megelőzés és a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos ismeretterjesztés terén.
A civil szférának nemcsak ebben, de az önsegítő csoportok alakításában és bővítésében is megkülönböztetett szerep jut. Dr. Buda Béla, az Országos Addiktológiai Intézet igazgatója többek között ezt hangsúlyozta, valamint arról is beszélt, hogy a mai addiktológusok várják azt a felfelé ívelő időszakot, amikor hivatásukat nem az egészségügy mostohagyerekeként jegyzik, hanem valóban fontos lesz a gyógyult beteg, akire ismét számíthat a család, a munkahely.

– Számos tapasztalattal gazdagodtunk, Egervár amolyan ötletbörze évente számunkra, s az idei, jubileumi találkozón svéd, finn, holland, német és francia sorstársakkal is találkoztunk – összegezte Szamoránszky Gyula, a győri Fókusz Egészségvédők Egyesületének titkára. – Szeretnénk olyan uniós klubbal, egyesülettel felvenni a kapcsolatot, akikkel hosszú távú partnerséget alakíthatunk ki, s amelynek során a józanság afféle nemzetközi nyelv lehet.

Öröm, hogy a győri klubból az idei találkozón több tagunkat, pártolót is kitüntettek. Hétfőn és csütörtökön délután 5 órától a Corvin utca 10. szám alatti helyiségben várunk minden szenvedélybeteget, hozzátartozót, családtagot. Az ifjúsági klub vasárnap működik. Programjaink nyitottak, a pártolókat is szívesen látjuk, bővebb információval a 20/966-3233-as mobilszámon szolgálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb lemez a bazilika kincseiből

Győr - Újabb lemezt adott ki a győri bazilika zenei kincseiből a város filharmonikus zenekara. Az… Tovább olvasom