Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A jövő mérnökeinek üzenete a hazai járműipar fővárosából, Győrből

Hatalmas lehetőséget hordoz az alternatív hajtás. Élünk-e vele? Videón egy győri kör a belvárosi pályán.


Hetedik alkalommal rendezték meg Győrben az áprilisról májusra váltó hosszú étvégén az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét, közismert nevén a Széchenyi Futam(R)-ot.

Az alternatív mobilitás témakörében Európa egjelentősebb versenyének számító többnapos rendezvényre 250 mérnökhallgató érkezett hazánkból és határainkon túlról egyaránt, hogy megmutassák egymásnak, az érdeklődőknek és a kételkedőknek egyaránt: rendkívüli kreativitás, nagyfokú innovációs készség jellemzi a saját képességeit és lehetőségeit gyakran alulbecsülő nemzetet.
Amíg május első napján sokan a pihenést, a kikapcsolódást választották,
netán a kétségkívül látványos, fővárosi, ám korántsem alternatív versenyautós parádéra figyeltek, a kisalföldi megyeszékhely belvárosában sűrített levegővel, napenergiával, elektromos árammal hajtott járművek szereztek nem kevésbé látványos, ugyanakkor "természetes", környezetbarát élményt az érdeklődőknek.

Az évek során jelentős fejlődést felmutató, nagykorúvá érett Széchenyi Futam(R) egyik - talán legfontosabb - célja a kezdetek óta változatlanul a szemléletformálás.

Vegyük észre, hogy van alternatívája a zajos, büdös, környezetromboló pöfögésnek, amelyhez úgy hozzászoktunk, hogy szinte el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket.

Jól példázza ezt az egyik elektromos motorkerékpár sajátos megoldása: a csapat digitális motorhangot épített a járműbe, amely az élményfaktor mellett nyilvánvaló közlekedésbiztonsági funkcióval is bír.

Nem kell különösebben járatosnak lennünk a járműipar világában, hogy észrevegyük, amint egyre több autógyár kezd bele alternatív hajtású
erőforrások fejlesztésébe.

Sőt, egymást érik a prototípusok és szériajárművek bemutatói, s ez a trend a jelek szerint csak erősödni fog a nem is olyan távoli jövőben.

Az a tény, hogy a Futam szakkommentátora egy piaci forgalomban elérhető, teljesen elektromos személyautóval érkezett a helyszínre Budapestről, arra utal, hogy egyre inkább jelen időben kell beszélnünk a témáról.

A VII. Széchenyi Futam(R) egyik érdekes színfoltjaként szinte házi versenyt vívtak egymással hazánk műszaki képzést nyújtó felsőoktatási intézményei.

Nem maradhattak otthon, hiszen aki számít, itt van, rajthoz áll - nem
csupán a presztízs miatt, hanem a figyelő tekintetek okán is.

Autógyárak, járműipari fejlesztő vállalatok tucatjával keresik ugyanis a jól képzett, kreatív mérnököket, akik látják, érzik a jövő haladási irányait, s képesek meg is valósítani világot formáló álmaikat.

Magyarország ráadásul egyre fontosabb tényezővé kezd válni a nemzetközi járműipari porondon, s nem túlzás azt állítani, hogy Győr a hazai járműipar fővárosa.

Nemzetgazdasági szempontból fontos kitörési pontot, történelmi
esélyt jelenthet, hogy pár éven belül az alternatív mobilitás világának
egyik meghatározó központjává váljunk.

A világ vezető autógyártói, energiaszolgáltatói, kutatás-fejlesztés, innováció, tehetséges fiatalok - csak össze kell illeszteni a mozaik elemeit.

Ezt a célt szolgálja a Széchenyi Futam főszervezője, Petis László által kidolgozott EJHA-Alternative Mobilitiy stratégia, amelynek elnevezésében az Energia, Jövő, Hallgatók, Alternatív hajtás négyese jelenik meg.

A verseny tehát immár túlmutat önmagán, közös jövőnk tudatos formálása kerül a fókuszba.

A stratégia sikeres megvalósításához szükség van az energetikai vállalatok, a magyar GDP 20%-át adó járműipari szektor, az egyetemek és a döntéshozók összefogására - komoly kihívás, ám nem lehetetlen küldetés.

A VII. Széchenyi Futam(R) járművei 2012. május 10-12. között Budapesten megrendezésre kerülő 6. RENEXPO Central Europe kiállítson testközelből megtekinthetők, valamint képekkel és videókkal gazdagon ellátott részletes beszámoló a verseny honlapján elérhető a http://www.szechenyifutam.hu címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen egy Lapos hétköznap - sok-sok bulifotó

Hétköznap is tart a buli a Laposon és a Subwayben. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom