Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

A jókedv mint vendég: Cserkészek járták a várost

Győr - A minap a győri vár visszavételének 410. évfordulója alkalmából cserkészek járták a várost. S ugyan keveset hallani róluk, mégis rendszeresen találkoznak, túráznak, az egykori tagok közül páran pedig ma csapatparancsnokként irányítják az őrsök munkáját.
Mi maradt az úttörő után?

Évtizedes hagyományt ápolnak a győri cserkészek azzal, hogy a győri vár visszavételének évfordulója alkalmából vetélkedőt szerveznek. Maguknak és a többieknek is ez egy olyan különleges nap, amikor számot adhatnak tudásukról, „felfedezik" a várost.

– Emléktáblákat kerestünk, ez alapján kaptunk választ a győri vár visszavételével kapcsolatos történelmi kérdésekre – mondta el Orbán Anna.

Papp Zoltán a Tulipános Általános Iskola diákjaival találkozik péntekenként, gépészmérnökként ez a szál köti még az iskolához, a fiatalabb korosztályhoz. Mosolyog, amikor valaki „letanárurazza", de láthatóan jólesik neki a megszólítás.

Papp Zoltán egykor kiscserkészként volt részese a táboroknak, foglalkozásoknak, ma parancsnokként túrázik, irányítja a munkát. Szerinte a cserkészet a komoly, ugyanakkor játékos, szórakoztató együttlétről szól, egy komolyan jó buli.

– Vagyunk néhányan, de nem reklámozzuk magunkat, így kevéske hír szól rólunk – szögezte le a parancsnok. – A Londonban tavaly megrendezett dzsemboriról azért nem feledkezett meg a média, igaz, a világ szinte minden pontjáról érkeztek résztvevők a találkozóra – Győrből hatan, hazánkból mintegy hatszázan utaztak.

Erdőjárás, vetélkedő, akadályverseny és határok nélküli barátság – mindez jellemzi azt a közösséget, amelynek tagjai rendszeresen találkoznak. Úttörő- vagy egyéb gyermekszervezet híján ez az a csoport, ahol felnőtt irányításával érdekes és sokszínű programokon vesznek részt a fiatalok, miközben közösséget építenek, megkedvelik a természetet, a túrázást.

Milliók csatlakoztak
Jelenleg 25 millió cserkész él a világon, és eddig mintegy 250 millió felnőtt ember volt cserkész. A jelenlegi cserkészszervezetek közt megtalálható az alapító angol szövetségtől kezdve az arab országok szövetségein át egészen az indiai cserkészszövetségig szinte minden náció vagy ország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beénekelte magát a Marica grófnőbe

Győr - Sárkányt reptet, grófnőt köszönt a szerepe szerint, a közelmúltban három énekversenyt is… Tovább olvasom