Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

A Jókai bezár, a Szent-Györgyi költözik: `csak´ két dolgozó jövője bizonytalan

A pénteki közgyűlésen terítékre kerülnek a győri oktatást érintő átszervezési tervek is. A Jókai- és Szent-Györgyi-iskola álláshelyeinek többsége nincs veszélyben.


Az április 29-i győri közgyűlés napirendi pontjai között szerepel az az előterjesztés is, mely letenné az Audi Hungária Nemzetiségi Német-Magyar Iskola alapjait, illetve ezzel szoros összefüggésben átszervezné a szociális és egészségügyi középfokú szakképzést a megyeszékhelyen.

Mint arról portálunk korábban beszámolt, a győri közgyűlés oktatási bizottsága múlt szerdán elfogadta az átalakítási elképzeléseket, melynek része a Jókai-iskola bezárása, s a Szent-Györgyi iskolát is jelentős mértékben érinti.

A győri Jókaiban jó eséllyel idén ballagnak utoljára a diákok.
A győri Jókaiban jó eséllyel idén ballagnak utoljára a diákok.


A Szent-Györgyi jelenlegi épületében nyithatja meg kapuit a nemzetiségi Audi-iskola.
A Szent-Györgyi jelenlegi épületében nyithatja meg kapuit a nemzetiségi Audi-iskola.


Az előterjesztésben szerepel az a sajnálatos demográfiai mutató, miszerint "Győr közoktatási intézményeit ugyanúgy súlyosan terhelte a gyermeklétszám drasztikus csökkenése, mint más nagyvárosok iskoláit.

Konkrét helyi adat, hogy míg a 35 éves korosztály 2650 fővel van jelen a városban, a 10 évesek száma alig éri el az 1000 főt".

A Borkai Zsolt polgármester nevével fémjelzett dokumentum kitér arra is, hogy Jókai- iskola 65 tanári státuszából 50 álláshelyet áthelyeznek más intézménybe.

A véglegesen megszűnő 15 álláshelyből 9 főnek nyugdíjazás, nyugdíj vagy lejáró szerződés miatt szűnne meg a munkajogviszonya, 5 fő más intézményben megüresedő álláshelyre áthelyezhető, míg 1 fő elhelyezése egyelőre bizonytalan.

A Szent-Györgyi-iskola esetében hasonlóak a számok: a jelenlegi 68 státuszból 58 álláshely áthelyezhető, míg a véglegesen megszűnő álláshelyek száma 10 főt érint.


A Szent-Györgyi iskola napjainkban.
A Szent-Györgyi iskola napjainkban.

Szent-Györgyi dolgozói közül 4 fő más intézményben megüresedő álláshelyre áthelyezhető, illetve akárcsak a Jókai-iskola esetében 5 főnek nyugdíjazás, nyugdíj vagy lejáró szerződés miatt a munkajogviszonya megszűnne, s valamint 1 dolgozónak itt sem látható még az elhelyezése.

Arra a kérdésünkre, hogy a munkatársakat érintő áthelyezésekről konkrétumok tudhatóak-e már, Papp András, a győri oktatási osztály vezetője úgy válaszolt: "az érintett kollégákkal szinte egytől egyig személyesen beszéltünk, s szinte mindenkivel előzetes megállapodást sikerült kötni".

"Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a szóban forgó áthelyezésekkel egyetemben a feladatok továbbvitele megtörténik, vagyis a dolgozók ugyanazt a munkát folytathatják, amit eddig is csináltak.

Ettől függetlenül sajnos pár kolléga jövőre egyelőre bizonytalan; nekik annyit tudtunk felajánlani, hogy ha üresedés lesz valamelyik győri intézményben, akkor értesítjük őket" - tette hozzá Papp András.

"Az átszervezések kapcsán szintén nagyon fontos kiemelni, hogy a gyerekek semmiben sem szenvednek hátrányt: az általános iskolai osztályok egyben maradnak, s a jelenlegi osztályfőnökök viszik tovább a közösségeket" - mondta zárszóként Papp András.


A kisalfold.hu online tudósít a pénteki közgyűlésről. Ide kattintva olvashatnak arról a napirendi pontról, melyben az új győri multifunkcionális csarnok körvonalai rajzolódnak ki!


Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Boli 2011. április 29. 22:52
  „http://www.origo.hu/itthon/20030213tuntetes.html
  "A demonstráción egy általános iskola és két középiskola képviseletében nyilatkozatok hangzottak el, amelyekben a város vezetőit szándékaik átgondolására kérték.
  Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő úgy vélekedett: alantas dolog gazdasági tényezőkre hivatkozni, amikor fiatalokról, gyerekekről van szó. A tüntetés résztvevői végül nyílt levelet írtak alá, amelyet a Fidelitas győri csoportja intéz Balogh Józsefhez, Győr szocialista polgármesteréhez az iskolabezárások elkerülése érdekében."
  Azok a "rohadt komcsik" mit meg nem mertek maguknak engedni - 2003-ban! Fúúújjjj! Felháborító!
  Na, "narancsdroidok", gyerünk és tessék menni megint tüntetni! Vagy ezek akkor most nem alantas dolgok??? Ecceriek, még mindig nem értettétek meg, hogy szimplán csak hülyét csináltak belőletek??? Semmivel sem jobbak azoknál...”
 • 30. anonymus3 2011. április 28. 22:20
  „29. Peet
  "A Jókait meg nagyon sajnálom, pedig a vezetősége mindent megpróbált az intézmény
  megmetéséért. Egyetlen szakiskola és háziasszony képzőként szerintem lenne létjogosultsága."

  Mindent megpróbált??? Legalább 30 fővel csökkent a tanulók száma rövid idő alatt. Gyorsan eltávolították őket mielőtt kiderül hogy itt nem is volt igazából tanítás. Vagy még az előző vezetésre gondoltak? Ja, ők igen. Ők mindent megtettek.”
 • 29. peet2 2011. április 28. 22:04
  „Arról nem szól a "tudósitás "hogy mi lesz a megszünő Szent Györgyi helyén
  csak nem az Audi által finanszirozott oktatási intézmény
  Ugye a kettő közöt nincs semmi összefüggés????
  A Jókait meg nagyon sajnálom, pedig a vezetősége mindent megpróbált az intézmény
  megmetéséért. Egyetlen szakiskola és háziasszony képzőként szerintem lenne létjogosultsága.”
 • 28. .viki27. 2011. április 28. 20:47
  „4.
  A gond az, hogy amikor az előző vezetés ezek miatt az okok miatt bezárta az iskolákat minden baja volt az akkori ellenzéknek.Érdekes most már ugyanúgy látják ezek is.Egyiknél hazaárulás a másiknak meg érdem?”
 • 27. Lestate 2011. április 28. 15:32
  „turelem,

  Írásod alapján akár politikus is lehetsz.
  1. Az, hogy mennyit költ nem érdem, mert azt költi, ami van, más önkormányzat nem költheti, mert nekik nincs ennyi, ahhoz pedig, hogy ennyi van, nem sok köze van.
  2. Nem mondtam azt, hogy nem történt semmi, hanem azt merészeltem mondani, hogy bejött meglehetősen sok iparűzési adó az utóbbi 3-4 évben, és nem látom a jelét, mert ezek a fejlesztések amiket említettél eddig is megvoltak Győrben, illetve ami nem az állami finanszírozású fejlesztések, amihez a városvezetésnek semmi, de semmi köze nincs és nem volt, mert Szakács és Balogh karöltve harcolta ki Borkai és Szíjártó nélkül Győrnek még az előző ciklus végén. Szóval óvatosan a jelzőkkel.
  3. A kedvencem. Nagyon mulatságos a válaszod komolyan. Azt írtam, hogy a statisztika amit hoznak, az hülyeség, mert 10-20-30 éve is hasonló ez a statisztika, mert a középiskolások jelentős része korábban se győri volt, hanem Győr környéki, ide tartozik még Kapuvár is. Szóval lehet nézni, hogy hány gyerek van ebben a korosztályban Győrben, de az csak arra szolgál, hogy alátámasszák a terveiket, illetve hogy megvezessék az olvasókat!!! Azt pedig, hogy be kellett volna szerintem már zárni, az meg megint vicces, vagy inkább már siralmas.”
 • 26. anyuka5 2011. április 28. 10:38
  „A cikkben azt olvashatjuk, hogy minden osztálynak megmarad az osztályfőnöke.Sajnos ez a valóságban nem így van .
  Három gyermekem jár a Jókai iskolába, egyiknek sem marad meg az osztályfőnöke.
  chirio !!!
  Nem kéne általánosítani A tanulási problémáknak nem minden esetben a szülő az oka, szervi ,idegrendszeri problémák is állhatnak a dolog mögött.
  Sajnos vannak iskolák ahol felveszik a "problémás" diákok után a plusz pénzt,de a fejlesztést nem biztosítják - holott tudjuk, hogy a szülő segítsége kevés ezen problémák megoldásához.Könnyebb a gyereket különböző jelzőkkel illetni (idióta,fogyatékos stb.).”
 • 25. chihiro 2011. április 28. 06:51
  „Banya13!
  Teljesen egyetértek veled! A mai gyerekekkel a max. 20 fős osztálylétszám javasolt!
  Mi is 31-en kezdtük az első osztályt annak idején, de aki akkor "rossz" magaviseletű gyereknek számított, az ma már átlagosnak számít. Sokan nem is gondolják, hogy milyen sok borzasztó magaviseletű, hozzáállású és mennyi-mennyi családi, tanulási, lelki problémás gyerek van manapság. És sajnos egyre inkább ők vannak többen egy osztályban! És erről nem a pedagógus tehet elsősorban, hanem a szülő! De a szülők a pedagógusoktól várják a csodát, s nem magukban keresik a hibát.”
 • 24. Lókupec 2011. április 28. 06:46
  „Ir 2011.04.27. 20:21

  Én pár éve végeztem a Szent-Györgyit környezetvédelem-vízgazdálkodás szakon. Emlékszem már akkor kérdéses volt hogy indul-e technikus képzés(ötöd év)... Az én meglátásom szerint sok a Sz-Gy-be a baj. A szakmát nagyon kesesen pártolták(tisztelet a kivételnek pl.: G. Ferenc akire a mai napig szeretettel gondolok), tehát csak a kézilabda a műszakiak hülyék, másrészt rosszul nevelték a gyerekeket( pár tanárba még benne vannak a komcsi beidegződések), harmadrészt nem tették érdekessé a szakmai okatatást(visszafele fejlődött más ilyen sulikhoz képest). Ennek elenére szép éveket töltöttünk ott. Most fáj a szívem...”
 • 23. banya13 2011. április 27. 22:48
  „Mielőtt kirugdalják a tanárokat nézzék már meg mekkora osztálylétszámok vannak! Az én gyerekem elsőtől 30 fő feletti osztályba jár, közte SNI-s gyerekek akik eleve duplán számítanak. Az új oktatási törvénytervezet szerint az elsőt kezdő gyerekeknél a szakemberek javasolhatják majd a kis létszámú osztályba járást. Ez miért nem illeti meg a már felsőbb évfolyamokra járókat, ha indokolt a fokozott odafigyelés (márpedig rengeteg a különböző problémával küzdő gyerek)? Így nekik is és a pedagógusoknak is könnyebb lenne az élete. Azzal ne jöjjön senki, hogy mi is 40-en voltunk. Az akkor volt, más volt a világ és a gyerekek is.”
 • 22. anonymus3 2011. április 27. 20:32
  „Chihiro!
  Lehet, hogy ezen a téren nem volt pontos az információ, de tény, hogy valakit félévkor nyugdíjba küldtek. Azóta csak úgy "potyognak" a diákok. Az új vezetés alatt hirtelen mindenki buta és rossz lett?”
 • 21. lr 2011. április 27. 20:21
  „A Krúdysok már így sem férnek el a Krúdyban. Egy csomó osztálynak nincsen terme. Az Arany Iskolától bérelnek termeket, hogy zavartalan legyen a tanitás.
  Kevés a gyerek?? Erről egy Krúdyst kéne megkérdezni.

  Amugy én is a Szentgyörgyibe jártam, csak akkor még Mayer volt. Sajnálom az iskolát és nem igazán értem, hogy a szakmai képzésekkel mi lesz. Vagy az már nem kell??”
 • 20. chihiro 2011. április 27. 20:10
  „Anonymus 3!
  A Jókaiban nem igazgatónő volt, tévesek az információid!
  Igazgató van már évek óta! Már a 90-es évek közepétől!”
 • 19. turelem 2011. április 27. 20:08
  „Lestate,
  érvelésed alapján ezek szerint a győriek adójából tartják fenn a győri iskolákat a környező településeknek? Ezek szerint 10-20-30 éve be kellett volna már zárni őket, hogy csak győriek járjanak ide? Ez azért vicces. Ami pedig a fejlődést illeti, szerintem vak vagy. Jópár fejlesztés történt az elmúlt években, csak esetleg azok olyan természetesek, hogy észre sem veszed. A lakóutca program milliárdjai, a térfelújítások, a mikro- és kisvállalkozások munkahelymegőrző támogatása, civilek támogatása, intézményfenntartások stb. sorolhatnám. Eléggé demagóg azt mondani, hogy nem történt semmi a városban az elmúlt években.
  Nem kell jönni azzal, hogy milyenek az utak állapota. Rengeteg út van, és hosszú évtizedek elmaradásait nem lehet csak úgy hipp-hopp helyrehozni.
  Az pedig, hogy mennyit költ a város az oktatásra igen is érdem. Ott a szakképzési ösztöndíj program is. Ez is jelentős összeget emészt fel a város büdzséjéből és ez a szakképzésre fordítodik, ami pedig a fiatalok jövőjét jelenti. Nézz körül, hogy máshol mennyi intézményt tart fenn az önkormányzat, és rájössz, hogy Győr nagyon is sokat fordít a humán területre (egészségügy, oktatás, szociálpolitika, civilek stb.)”
 • 18. Lestate 2011. április 27. 18:56
  „Illetve lehet azzal jönni, hogy mennyit költenek az oktatásra. De elnézést az nem érdem. Illetve azt is illene ilyen kijelentések előtt megnézni, hogy milyen Győr anyagi helyzete más városokéhoz képest. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt pár évben jött egy kisebb plusz összeg iparűzési adóból, aminek keresem a látszatját Győrben, mert ha nem tévedek nagyot, akkor a költségvetés a Jedlik híd árával bővült, és ehhez képest nem nagyon látom az egymást érő beruházásokat, de persze azt se kéne elfelejtenem, hogy itt az emer IP-jét jegyzik, szóval jobb kussolni....”
 • 17. Lestate 2011. április 27. 18:47
  „turelem,

  Azért van összefüggés a dolgok között. Az említett statisztika pedig ne szépítsük, hazugság. Mert 10-20-30 éve is hasonló volt ez a statisztika. A győri középiskolák jelentős részét nem a győri általános iskolákból töltik fel, hanem a környékbeli általános iskolákból is. Ha belegondolok, hogy náluk mi volt az arány az osztályban, úgy 40 %-unk volt győri, a többiek vagy bejártak, vagy kollégisták voltak. Szóval ügyes statisztika, csak éppen hazugság!!!”
 • 16. Tunde24 2011. április 27. 18:35
  „Kezdem unni,hogy Győrőtt vagy audista vagy ,vagy mehetsz a pi...be”
 • 15. turelem 2011. április 27. 18:29
  „Győrben 58 iskolát tart fenn az önkormányzat. Tehát, aki azt mondja, hogy nincs pénz az oktatásra, az nagyon demagóg. Meg lehet nézni, hogy mennyi pénzt fordít a város az iskolákra a saját költségvetéséből. Teljes felújításokra sajnos nincs pénz. A demográfiai adatok sajnos tények. Ennek semmi köze az Audikhoz. Az Audi bérlés árából még egy iskolát sem lehet felújítani, sem fenntartani. Még mielőtt valaki letámadna, amúgy az Audik bérlése nekem sem tetszik, de a két téma teljesen független egymástól.”
 • 14. kisvadföld 2011. április 27. 17:55
  „Iskolát be kell zárni, arra nincs pénz!Audikra van pénz mi? A mi adónkból! Az sincs rendben hogy a Borkai vezeti az A8-ast, a többit az alkalmazottak. Nekem se adnak a munkahelyen a seggem alá autót, inkább elvették. Ráadásul úgy bérlik az autókat, havi 800-900 ezer forintért. Ez komoly megszorítás! Erre van pénz. Borkai Zsolt az ORBÁNIA egyik kiskirálya. A jó édes anyátokkal szórakozzatok szemetek!”
 • 13. asvel 2011. április 27. 17:39
  „11. keti 2011.04.27. 17:14

  Oda költözik az AUDI Iskola!
  A Jókai bezárását amúgy már az előző városvezetés is előkészítette, csak a végén helyette a jóval nagyobb Balázs Bélát zárták be!!”
 • 12. anonymus3 2011. április 27. 17:33
  „A Jókai már tavaly megszűnt! Legalábbis a honlapja szerint. Semmi nem történt ott egy év alatt? Csak elküldték az igazgatónőt nyugdíjba? És mit csináltak az újak? Bezáratták az iskolát! Gratula.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heuréka rejtvényfejtő verseny a győri Tulipános iskolában

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Tulipános Általános Iskola idén 12. alkalommal rendezte… Tovább olvasom