Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A jogsegélytől a nyári táborokig

Új helyre, a Szigethy Attila út 109. alá költözött a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat. A volt Eötvös-iskola helyén az iroda és a közösségi helyiség mellett remények szerint folyamatosan bővülő könyvtár és állandó kiállítás várja az ide bekopogtatókat.
Pádár László, a Győri Roma Kisebbségi Önkormányzat elnöke jó tíz éve hasonló elképzelést dédelgetett, ami végre megvalósulni látszik. A közösségi tér kialakításával a jövőben lehetőség nyílik előadások, programok szervezésére, az átlagosnál nehezebben tanuló diákok felzárkóztatására.

– Fontosnak tartjuk, hogy a bennünket felkereső családok ne csak jogi problémáik miatt jelentkezzenek, hanem megtalálják az őket érdeklő művészeti és kulturális lehetőségeket is – mondta Pádár László. – Cigány alapkönyvtárunkat a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár két és fél ezer kötettel gazdagította, így reményünk nyílt a folyamatos bővítésre. A közösségi helyiség mellett terveink szerint múzeumot és számítógépes termet alakítunk ki. A legnagyobb teremben százhúszan férnek el, így minden, a romákat érintő városi rendezvényünk megvalósítható.

Az elnök elmúlt tizenhárom éve arról szólt, miképpen jobbíthatna a győri és a megyeszékhely környéki cigányok életkörülményein. Szó szerint lépésről lépésre tanulta munkatársaival együtt a kisebbségi politikát, lobbizott a városi és a megyei önkormányzatnál övéiért. A jelenlegi hely alkalmas a közösségi programokra, a nyugdíjasok étkeztetésének megszervezésére, nyáron csellengő gyerekek táboroztatására is.

Alapítványok, projektek

A Romákért Jóléti Alapítvány leginkább a cigányok foglalkoztatására, a Győr Város Cigány Ifjúságáért Alapítvány, illetve a megyében hasonló céllal életre hívott szervezet pedig a fiatalok továbbtanulásának támogatására alakult. Népszerű a romákat célzó közösségszervezői és az egészségőrprogram, amelynek keretében már többen dolgoznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépség és állóképesség

A magabiztos fellépés gyakorlása, a lovak látványa – számos indok vezette a gyerekeket és az… Tovább olvasom