Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

A jogcím nélkül használt autót lefoglalhatják

Magyarország útjain egyre sűrűbben látunk külföldi rendszámú, de magyar állampolgár által vezetett autót. Akár több millió forintot ˝spórolhat˝ ezen a tulajdonos.

Fokozódik a hatósági ellenőrzés, leginkább az Európán kívüli rendszámmal közlekedő autósok számíthatnak rá.

A napokban elterjedt hírekkel kapcsolatban arról kérdeztük Horváth Antal őrnagyot, a Győri Vám- és Pénzügyőri Hivatal parancsnokhelyettesét: valóban fokozottan ellenőrzik a hazánkban közlekedő külföldi rendszámú gépjárműveket, és szabálytalanság esetén akár le is foglalják azokat?

– Különbség van az uniós rendszámmal, illetve az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országos külföldi rendszámmal közlekedő gépjárművek között. Az előbbi esetben nincs vámkötelezettség, az ellenőrzések célja az esetleges adócsalás kiszűrése. A vámhatóság azt vizsgálja, a magánszemélyek vagy gazdálkodók jogszerűen használják-e a járművet – mondta el Horváth Antal.


– Milyen ellenőrzésre számíthatnak az unión kívüli rendszámmal közlekedők?

– A vámjogi rendelkezések betartását vizsgáljuk. A külföldön megvásárolt gépjármű a vám megfizetése után belföldi forgalomba helyezhető. Ez a végleges megoldás, de a harmadik országos gépjármű ideiglenes jelleggel is behozható Magyarországra. A behozatali vámok alóli teljes mentesség akkor vehető igénybe, ha a gépjármű például munkavégzés, áruszállítás alapján van Magyarországon. Ezt az ellenőrzéskor igazolni kell. Ha a jogcímek nem állnak fenn, úgy részleges vámmentesség jöhet szóba, melyhez írásbeli árunyilatkozat benyújtása és vámbiztosíték fizetése kapcsolódik. A vámhatóság tehát azokat a magyar személyeket kívánja kiszűrni az ellenőrzése során, akik fiktív jogcímekkel próbálnak a vámfizetési kötelezettség alól kibújni.


– Milyen rendszer alapján végzik az ellenőrzéseket, vannak-e kiemelt autómárkák?

– A kiválasztásnál kiemelt szerepet kap a kockázatelemzés, azon utak és területek feltérképezése, ahol felbukkanhatnak a „problémás" harmadik országos gépjárművek. A rendőrség közúti ellenőrzésein fenn-
akadt hasonló gépkocsikhoz kapcsolódó eljárást is a vámhatóság folytatja le. Az ellenőrzés során a gépjárművek értéke és típusa nem döntő jelentőségű.


– Milyen szankciókkal járhat, ha valaki szabálytalanul használja a járművet?

– Ha a harmadik országos rendszámmal EU-ban letelepedett személy, például magyar állampolgár közlekedik, úgy igazolnia kell, hogy milyen jogcímen használja a gépkocsit. Ha megfelel a vámjogszabály előírásainak, szankcióra nem kerül sor. Ellenkező esetben vámbiztosítékot követelünk meg. Fontos megjegyezni, ha a használat és jogcím a helyszínen nem tisztázható, a gépkocsit közvetlen vámfelügyelet alá vehetjük, hatósági raktárba szállíthatjuk, függetlenül az eljárás későbbi eredményétől.


– A vámhatóság együttműködik az adóhatósággal is?

– Az APEH és a VPOP közötti együttműködési megállapodás szerint a felderítések alapján az unión belüli külföldi gépjárművekkel kapcsolatban az adóhivatal folytathat le további vizsgálatokat.


Bonyolult kárrendezés

Ha külföldi rendszámú autó okoz nekünk kárt, először a hagyományos EU standard kárbejelentő nyomtatványt kell kitölteni. A károsultnak fel kell hívnia a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) Információs Központját (06/1-266-9866), ahol tájékoztatják, hogy a külföldi rendszámú gépkocsi melyik külföldi biztosítónál rendelkezik biztosítással és annak ki a magyarországi levelezőpartnere. A magyar károsultnak velük kell felvennie a kapcsolatot. Gyakori, hogy csak akkor fizetik ki a kárt, ha megkapják azt a külföldi biztosítótól.


 

Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. május 17. 08:26
    „Érdekes meglátása van a cíkkírónak! Külföldi a rendszám és és magyar a vezetője. Vajon honnét tudja, ha nem a rendőrség adja neki is parancsba az írást mint a Tóth kollégájának?”
  • 1. szocdem 2010. május 14. 15:26
    „Hurrá! Megvan a kiskapu, hogy lehet ismét akadáylozni a forgalmat, és milyen jogcímen lehet jól megforgatni azokat, akik kikerülik az ostoba regadós áfás adózást.

    Azt gondolom, emberi piacot, és adózási környezetet kellene elébb teremteni, aztán rászállni az ügyeskedőkre.. Akkor megvolna a szabály morális alapja is. Addig semmiylen morális alapokról nem beszélhetünk.
    De kit is érdekelt a morál az elmúlt 20 évben a neoliberális parlamenti törvényhozáűsban?? Senkit, és lehet hogy a további akadékoskodásaik oda vezetnek, hogy látogatba se jönnak majd haza a külföldre telepedett vállalkozások tulajai, hogy a zaklatásokat elkerüljék. (A pénzük is ott kamatozik majd természetesen, azt az országot gazdagítja amelyíik nem piszkálja ilyen bugris módon őket) Kinek jó ez??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így dobják ki a szemetet a töltés mellett - videóval

Olvasónk hívta fel figyelmünket egy illegális szemétlerakóra Győr és Abda között, a Rábca melletti… Tovább olvasom