Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A jogbiztonság letéteményese

A Győri Ítélőtábla felállítása alkalmából Győrött összbírói értekezletet tarottak.
A Győri Ítélőtábla felállítása alkalmából tegnap Győrött rendezett összbírói értekezleten részt vett és felszólalt dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

– Bírói függetlenség nélkül jogállam nem létezhet – idézett a Győri Királyi Ítélőtábla egykori elnökének, Sólyom Andornak 1925-ös – a felsőbírósági rendszer akkori, 200 éves évfordulója alkalmából mondott – beszédéből a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Magyarországon a jogállamiságnak tehát hagyományai vannak, ez dr. Lomnici Zoltán szerint azért is fontos, mert a „politikai természetű viták középpontjába nem kerülhetnek ítéletek". Az ítélőtábla rendszerének visszaállítása is ezért volt indokolt, s a Legfelsőbb Bíróság elnöke örömét fejezte ki, hogy – a pestit, a szegedit és a pécsit követően – „a Győri és a Debreceni Ítélőtábla megalakulásával Magyarországon létrejött a négyszintű bírói rendszer".

– Tavaly számos olyan ügyben hirdettek a bíróságok ítéletet, amelyek óhatatlanul sértettek politikai érdekeket. Mértékadó politikusok azonban ennek ellenére tartózkodtak az ítéletek bírálatától, és ez alkotmányossági szempontból is lényeges: tiszteletben tartják a harmadik hatalmi ág kompetenciáját.

A másfél évvel ezelőtt megjelent első három ítélőtábla működése során több mint húszezerrel faragta le az ügyhátralékok számát. A Legfelsőbb Bíróság is csaknem 15 ezer hátralékos ügyben ítélkezett, emellett több száz elvi tartalmú határozatot és tavaly 15, úgynevezett jogegységi döntést is hozott. Mint ismeretes, az elvi tartalmú határozatokra és a jogegységi döntésekre a túl sok és túl gyors törvényhozás miatt kényszerül a Legfelsőbb Bíróság. Ahogy dr. Lomnici Zoltán fogalmazta: „Hogyan kövesse a törvényt a polgár, ha még a bíróságnak is problémát okoz egy jogszabály értelmezése?"

Amikor előfordulhat, hogy egy jogszabályból, a meghozott bírói határozattal teljesen ellentétes döntés is levezethető, az nem tesz jót a jogbiztonságnak. Ilyen esetben a Legfelsőbb Bíróság az ítélőtáblák elnökének jelzésére, vagy adott konkrét ügyben is hozhat jogegységi határozatot, a jogbiztonságot, a jogszabályok egységes értelmezését elősegítendő.

Dr. Havasiné Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla illetékességi köréhez tartozó 5 megyei bíróság elnöke elmondta, intézményük elsősorban az elsőre megyei szintre kerülő, nagyobb horderejű polgári és büntetőügyek fellebbviteli fóruma. December eleje óta máris 90 polgári és 18 büntetőügy érkezett ide.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A beruházások évét ígérik Győrben

Harmincmilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztés kezdődik el idén Győrben. A város nem tervez sem nagyarányú létszámleépítést, sem intézménybezárást. Balogh József polgármester hosszú listát készített azokról a fejlesztésekről, amelyek idén kezdődnek részben vagy egészben az önkormányzat közreműködésével. Tovább olvasom