Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

A jobboldal segítené a kisebb cégeket is

A győri közgyűlés jobboldali frakciója olyan javaslatot tesz a mai rendkívüli ülésen a képviselők elé, amely nemcsak a nagy-, hanem a közép- és a kisvállalkozások létszámbővítését is adókedvezménnyel honorálná.
Rendkívüli ülésen tárgyalja ma a győri közgyűlés a foglalkoztatásnövelő iparűzésiadó-kedvezmények ügyét. Mint arról korábban beszámoltunk, múlt csütörtökön a városvezetés és a pénzügyi bizottság olyan előterjesztést tett le az asztalra, amelynek értelmében mentességet kapott volna az iparűzésiadó-fizetési kötelezettség alól az a vállalkozás, amely 200-nál több munkahelyet hoz létre. Amennyiben ez a szám 150 és 200 között van, a kedvezmény mértéke 50 százalék.

Ezzel az elképzeléssel a Fidesz–MDF– MKDSZ frakció tagjai közül többen nem értettek egyet, mondván, a kedvezménnyel csak néhány nagy cég – például az Audi és a Philips – tudna élni. Bírálták azt is, hogy miért csak 2006-ig járna a kedvezőbb elbánás, holott a jogszabály azt 2007-ig teszi lehetővé. A Dézsi Csaba András (Fidesz) és Kalmár Ákos (MDF) által kidolgozott és benyújtott módosító javaslat szerint a cégek 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 350 főt meghaladó létszámbővítés esetén 10, 15, 30, 40, 50, 60 és 70 százalékos adókedvezményre lennének jogosultak. A közgyűlés rövid szünet után úgy döntött, elnapolja a napirendi pont tárgyalását, hogy jobban meg lehessen fontolni a témát.

A jobboldali frakció kedden sajtótájékoztatón ismertette javaslatát, amely néhány ponton finomodott a csütörtöki változathoz képest. Kalmár Ákos elmondta: az 50, 100, 200 és 350 főt meghaladó létszámbővítést 40, 50, 60 és 70 százalékos adókedvezménnyel honorálnák, míg az 50 főt el nem érőt pluszalkalmazottanként évente 100 ezer forinttal. (Utóbbi esetben további feltétel lenne, hogy a létszámnövelés mértéke legalább 5 százalékos legyen.) Az új beruházások támogatására szerepel az indítványban az a passzus, amely szerint a 2003-ban jogelőd nélkül létrejött, legalább 200 embert foglalkoztató vállalkozásnak nem kellene iparűzési adót fizetni.

A kedvezmények a hatályos magyar törvényeknek megfelelően 2007. december 31-ig lennének érvényben.
Dézsi Csaba András frakcióvezető a hétfői pénzügyi bizottsági ülés tapasztalataiból kiindulva úgy vélekedett, a szocialista többség nem fogadókész a „kiszámítható, ráadásul pluszbevétellel járó" javaslatra. „Úgy látszik, a jelenlegi városvezetésnek a kis- és a középvállalkozások nem fontosak" – jelentette ki a politikus. A képviselő hozzátette: ezt a logikát már csak azért sem érti, mert a baloldal a tavalyi választási kampányban egészen másként beszélt. „A szocialisták érvelésének ésszerű gazdasági háttere nem lehet, ezért valószínű, hogy egészen más háttere van" – jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió virág az utcákra

Megkezdődött a megyeszékhelyen a tavaszi nagytakarítás, az üvegházakban vetik a virágmagokat,… Tovább olvasom