Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A jóakarat erősíti Máriát

A rokkantnyugdíjast a hétfőn kora reggel lezúduló eső is a városháza lépcsőjén találta.

Ugye még emlékeznek Kissné Élő Máriára? Az 55 éves nagybeteg asszony egy hete ült ki a győri önkormányzat elé, hogy demonstrálja: életmentő számára a havi hatezer forintos közgyógyellátás, amit az újabb kérelmezés során a járási hivatal megvont tőle. (Az ügyben most az önkormányzat vizsgálódik, annak módját keresik, miképp kaphatná vissza az ellátást az asszony.)
Máriában az a sok jóakaró tartja a lelket, aki megállt mellette, és néhány kedves szóval biztatta. Pénzt többen ajánlottak, köztük egy fiatal anyuka.

Cikkünk után három kislányával, kezében egy otthon összekészített borítékkal lépett oda hozzá. Mária mégis csak egyetlen embertől, egy 83 éves nénitől fogadott el pár száz forintot, aki sírva könyörgött, hogy segíthessen. Fotó: B. A.


A rokkantnyugdíjast a hétfőn kora reggel lezúduló eső is a városháza lépcsőjén találta. Nem sokkal később egy fájdalmas telefonhívás késztette arra, hogy felfüggessze a békés tiltakozást.
– Meghalt a bátyám. A testvéreim közül most már csak

magam vagyok – mondja könnyeivel küszködve Mária immár otthon, a marcalvárosi betonrengeteg egyik tizedik emeleti lakásában. – Múlt héten végig kint voltam, csak csütörtökön nem.

Akkor kellett rokkant-felülvizsgálatra mennem – teszi hozzá, és beletúr az ágyon szétterített irathalmazba. – Két évvel ezelőtt első fokon elutasítottak, aztán fellebbezés után ismét rokkantnyugdíjra jogosultnak találtak. Nézze a papírokat. Ki érti ezt? Van olyan betegségem, amit az első alkalommal beszámítottak, a másodiknál nem, és olyan is van, amit először nem vettek figyelembe, csak később. Emlékszem, a vizsgálat is kimerítő volt és megalázó.

Most viszont egy nagyon emberséges orvossal találkoztam. Amikor hozzám beszélt, figyelembe vette a rövidtávúmemória-zavaromat és azt is megengedte, hogy bejöjjön a kísérőm és segítsen levetkőzni.

A vizsgálatra összeírtam az összes betegségemet és műtétemet, de visszaadták a papírt. Most nem tudom, mit fognak nézni és mit nem. Legutóbb három hónapig maradtam ellátás és társadalombiztosítás nélkül, mert csúszott az eljárás.

Még jó, hogy segített az önkormányzat.

A gyász megtörte, a kitartó demonstrálás pedig egészségileg is megterhelte Máriát. Úgy döntött, felhagy a tiltakozással és figyeli az értesítést, amire az önkormányzat ígérete szerint már nem kell sokáig várnia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterektől tanultak

A bőnyi gyerekek életmódtáborban jártak az Őrségben. Tovább olvasom