Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A jó nővér az orvos eszének folytatása

Győr - Péntek Lajosné ápolónőként negyven boldog évet töltött el a betegek szolgálatában.

Vallja, hogy a jó nővér az orvos eszének folytatása, akinek munkáját a tudás és a szeretet harmóniája határozza meg.

Az elhatározás, hogy ápolónő lesz, már az általános iskola befejezésekor megfogalmazódott Péntek Lajosnéban. Valami megmagyarázhatatlan késztetést érzett arra, hogy a betegek szolgálatába álljon. A végzett ˝kisnővér˝ a győri belgyógyászaton kezdett, majd tíz év után a neurológiára, később a szemészetre került. Férje halálát követően – hogy három gyermekére több figyelmet tudjon fordítani – egy műszakra kérte magát a bőrgyógyászati ambulanciára, s végül szolgálatát házi betegápolóként fejezte be.

– Nemrégiben véletlenül két végzős nővérke elgondolkodtató beszélgetését hallottam. Egyikük azt magyarázta a társának, hogy ő bizony amint teheti, külföldre megy dolgozni, mert nem akar itthon ˝bilihordó˝ lenni. Ez a mondat késztetett arra, hogy tanulságként megírjam negyven év emlékezetes történeteit – említette találkozásunkkor Péntek Lajosné. – Az igaz, hogy gyakran hússzor kellett áthúzni az ágyat, hússzor lemosdatni, átöltöztetni az elesett beteget, az is igaz, hogy sokat változott az egészségügy, változtak a kórházi körülmények, de ez a hivatás régen sem, ma sem a ˝bilihordásról˝, hanem a szakmai tudás, tapasztalat és a szeretet harmóniájáról szól.

Péntek Lajosné negyven év ápolónői tapasztalatát veti papírra tanúságként, hogy ez a hivatás nem a ˝bilihordásról˝, hanem a tudás és a szeretet harmóniájáról szól. Fotó: Bertleff András
Péntek Lajosné negyven év ápolónői tapasztalatát veti papírra tanúságként, hogy ez a hivatás nem a ˝bilihordásról˝, hanem a tudás és a szeretet harmóniájáról szól. Fotó: Bertleff András

Arról, hogy az ember úgy tegye a dolgát, hogy a műszak végén, hazafelé nyugodt lelkiismerettel léphesse át a kórház kapuját. Véleményem szerint a jó nővér az orvos eszének folytatása.˝

Péntek Lajosné felidézett, megörökített történeteiből kiderül, hogy számára mindig a beteg volt a legfontosabb. Sok más mellett az az egyik oldalára lebénult idős néni, akit türelmes tornával mozgásra segített, a súlyos emlékezetvesztéses bácsi, akinek szeretetét és háláját az ˝eltűnt˝ szavak helyett szemei tolmácsolták, vagy az a középkorú férfi, akit infarktusa után, miként egy csecsemőt, hetekig mosdatni, ágytálazni kellett.

– Ugyan az ápoló számára minden beteg egyforma, de én mindig igyekeztem úgy rendezni az időmet, hogy a legrászorultabbakkal, legelesettebbekkel kicsit többet foglalkozhassak, könnyítsem a szenvedésüket – hangsúlyozta ˝Zsuzsa nővér˝, majd hozzátette: – Az emberi szervezet a legnagyszerűbb, legcsodálatosabb műszer, ami ha baj van, mindig időben jelez. Ezért kell óvni, vigyázni, ápolni, ha beteg, gyógyítani, mert az élet megismételhetetlen és nem pótolható. Ezt tartottam mindig szem előtt, emiatt állíthatom nyugodt szívvel, hogy a boldogságomat három gyermekemen, hat unokámon kívül annak a négy évtizednek köszönhetem, amelynek során egyszer sem rendült meg bennem a bizonyosság: az a nyolcadikos kislány jól döntött annak idején.

Olvasóink írták

 • 6. hangolka 2009. december 07. 15:29
  „Kedves Zsuzsa nővér! Gratulálok Önnek és sok egészséget kívánok én is!
  (Sajnálom, hogy manapság nagyon kevés nővér dolgozik a kórházban, aki hivatásának tekinti ezt a szakmát! Pl. a neurológián dolgozó nővérekről lenne mit mesélnem, de nem töltöm tele zokszóval ezt a szép cikket!)”
 • 5. fióka 2009. december 07. 12:53
  „Gratulálok ehhez az igencsak nem mindennapinak mondható teljesítményhez.Sok sikert jó egészséget.”
 • 4. Truder 2009. december 06. 14:50
  „3. hozzászólás iq 2009.12.05. 17:38
  Hozzászólásodból kevéske IQ sugárzik..”
 • 3. iq 2009. december 05. 17:38
  „Igy könnyü volt lehuzni 40-évet 1-műszak? szemészet? 15-ágy! 40-év 3-műszak ismétlem 3-műszak vagy 12-ora 46-ágy tébolyda na az az igazi Ápoló, nővér!!!”
 • 2. anikopeter 2009. december 04. 11:19
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz.
  Úgy érzem illene megemlékezni a többiekről is, sokan vannak.
  AZOKRÓL IS AKIK MÁR NINCSENEK!
  éS AZOKRÓL IS AKIKET IDŐ ELŐTT LEÉPÍTETEK, BÁR ŐK MÉG MARADTAK VOLNA , HOGY MEGLEGYEN A NEGYVEN ÉV
  SZOLGÁLATI IDŐ.”
 • 1. Truder 2009. december 04. 10:29
  „Kedve Zsuzsa nővér, gratulálok Önnek! Jó egészséget kívánok!
  Ilyen nővérekre lenne szükség..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fújnak, zebrát fújnak a Szent István úton

A Nádor aluljáró közelében zebrát festenek a Szent István úton. Egyelőre nincs nagyobb torlódás, de… Tovább olvasom