Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A Jedlik híd éjszakai csodái

Európában is egyedülálló látványosság este a Jedlik híd. Már most sokan csodálják meg a különleges fényjátékot. Az év közepétől mindezt zenét hallgatva is megtehetik. De miként működik ez a káprázat? Ennek jártunk utána.

Bármilyen szép is az est leszállta után a Jedlik híd, még korántsem teljes az összhatás. Nyártól már hangszórók közvetítenek zenét, amelynek ütemére – mint egy több száz négyzetméteres televízió – ad színképeket a híd.

A Jedlik híd elektromos munkáit a generálkivitelező megbízásából a Vill-Korr Hungária Kft. végezte el. A tervezésnél és a kivitelezésnél közreműködő Gasztonyi Péter villamosmérnököt kértük meg, mondja el nekünk, hogyan és mitől működnek a hazánkban teljesen egyedülálló, de még Európában is ritka látványt nyújtó berendezések.

"A száznegyven méter hosszú hídtest a korlátokkal együtt díszvilágítást kapott. Oldalanként két-két sorban szereltük fel a speciális – vandálbiztos – védettségű, polikarbonát burában elhelyezett LED-RGB fényforrással rendelkező lámpatesteket. Ezek segítségével minden szín kikeverhető" – mondta a szakember.

A lámpatestek speciális kialakítása, vezérlése szükségessé tette, hogy mindegyiket külön kábellel vezéreljék. A díszvilágításra összesen harmincöt kilométer (!) kommunikációs vezetéket fűztek be a szakemberek. A vezérlést egy különleges védettségű, fűtött-hűtött, szellőztetett vezérlő- (RACK) szekrényből végzik a komputerek.

"A lámpatestek bekötésénél szintén IP67-védettségű – nagynyomású víz ellen védett, por-, páramentes – csatlakozókat használtunk, amely a biztos, megbízható működés elengedhetetlen feltétele.

Figyelembe vettük a vízállások veszélyeit is, az elosztókat az aknában megemeltük, hogy az eddig mért legnagyobb vízállásnál se érhesse károsodás a nagy értékű berendezéseket. Ha ez megtörténne, akkor Győr városa már nagy veszélyben lenne…" – mondta Gasztonyi Péter.

Két híd díszkivilágítása. A Kossuth hidat is a Vill-Korr ékesítette, de a két hatás összehasonlíthatatlan. Látványban és árban is. Fotó: H. Baranyai Edina
Két híd díszkivilágítása. A Kossuth hidat is a Vill-Korr ékesítette, de a két hatás összehasonlíthatatlan. Látványban és árban is. Fotó: H. Baranyai Edina


A szakembertől azt is megtudtuk, a vezérlés kialakítása korlátlan, bármilyen igény, fényjáték beprogramozható a következő 100 évre előre, napra, órára, percre pontosan. A beruházás a hídépítés költségeinek alig pár százalékát jelentette, de amit a látványhoz hozzáad, sokkal többet ér a villamosmérnök szerint.

A harmadik, befejező ütemben a jelenlegi díszvilágítást kiegészítik: a Kossuth hídon, illetve a strand sarkán, valamint az Aranyparton különböző teljesítményű hangsugárzókat építenek ki, amelyek a direkt erre a célra komponált zenével vezérlik a díszvilágítás fényjátékait, még nagyobb élvezetet nyújtva a nézőknek, hallgatóknak.

Látványshow

A Jedlik hídon sötétedés után egyórás programokban váltják egymást a látványshow-k. Jelenleg a díszvilágítás 17 órától hajnali 5 óráig üzemel. Ezek most a következő részekből állnak össze: 35 másodperc harangeffektus, 868 másodperc narancssárga szín, 900 másodperc kék szín, 900 másodperc zöld szín, 900 másodperc magenta szín. Ezeken kívül látható még vízeffekt (ez egy, a víz tükröződését szimuláló, leginkább kék és fehér színekből felépülő program) és nemzetizászló-program (piros, fehér és zöld színekből felépülő, különböző megjelenésű és dinamikájú effektek). Ebben a programban megvalósították a nemzeti zászló lobogó hatását is a fényforrások vezérlésénél a fényerő szabályozásával.

Olvasóink írták

 • 16. 19790622 2011. január 25. 14:50
  „kedves "Urbanistapista"!

  Annyit szeretnék hozzáfűzni az Ön megszólalásához, hogy az alábbi tervezőknek ehhez a fényjátékhoz semmi köze, de nem gond..

  "Már megint csak a tervezők maradtak ki a cikkből:
  http://www.nol.hu/kult/20101207-lezerharang_a_barokk_bences_templomon"”
 • 15. poltergeist84 2011. január 25. 04:09
  „Szerintem meg bontsuk el ezt a hidat, rakjunk a helyére két pallót, aztán világítsunk rajta gyertyával... (szarkazmus)

  Szerintem gyönyörű lett, gratulálok a kivitelezőknek! És köszönjük szépen, biztosra veszem, hogy hangulatos sétákat fogunk arra tenni a családdal. Hihetetlen, hogy vannak emberek, akiknek semmi sem jó. Az világos, hogy nem lehetett egyből egy barokk hidat felhúzni oda, de szerintem amúgy is túlzás lett volna a másik hídhoz hasonlót építeni, egyrészt mert nagyságrendekkel többe került volna, másrészt meg ez már nem az a kor, ahol ilyeneket húzzanak fel. Igen, giccses. Na és? Rengetegen mennek majd megnézni, ami fellendíti a környék vendégforgalmát is. Remélem sok ilyen fényjátékot tervez még a város, és köszönjük szépen!”
 • 14. boy2000 2011. január 24. 22:17
  „Nem lenne rossz ha mindegyik hidunk ilyen klassz lenne!!!”
 • 13. dw748a 2011. január 24. 11:16
  „Szerintem nagyon szép! És nem lóg ki attól a környezettől, leszámítva a kekszgyárat,de idővel annak a helyén is valami "modern" lesz. Aki nem látta még pl Linz-be a város "új" tudományos múzeumát... az nézze meg az, is hasonló. Nagyon szép és modern. Természetesen akinek nem jön be hanem 1000éves épületeket szereti annak mindegy milyen új építészeti remekműveket kap/épít a város.”
 • 12. reggi 2011. január 24. 07:04
  „Klassz! De lehet, hogy az alábbi jobb. Szintén a hídról készült videó.
  http://www.youtube.com/watch?v=p_H0K6X0gvU&hd=1”
 • 11. cápali 2011. január 23. 20:16
  „Még az a szerencse, hogy a városnak ilyenre is van pénze.Biztos más normális dologra nem lehetett volna azt a pénzt költeni?”
 • 10. urbaniastapista 2011. január 23. 16:59
  „Már megint csak a tervezők maradtak ki a cikkből:
  http://www.nol.hu/kult/20101207-lezerharang_a_barokk_bences_templomon”
 • 9. tixx 2011. január 23. 12:10
  „Nekem is tetszik. Kirívó, feltűnő, de jó ötletnek tartom. Jobb néha ha valami igazán modernet, különlegeset építenek egy hagyományos építmény mellé. Hiszen ugysem fogunk sűrűn díszítrett cirádás épületeket építeni. Sokszor ha nagyon próbálnak ügyelni arra hogy egy új építmény belepasszoljnon a megszokott városképbe, egy unalmas építményt hoznak létre.
  Persze megértem azokat akiknek nem igazán tetszik, ízlések és pofonok...
  Ahogy pedig a két hidat nézem a képen, a grazi vagy a bécsi modern művészetek múzeuma vagy a Louvre jut rola eszembe....”
 • 8. titokgyula 2011. január 23. 09:01
  „Nekem tetszik. Látványos, ami vonzza a nézelődőket. Szúnyognak abban igaza van, hogy nem illik a képbe.
  A várostervezés új várost szeretne alkotni, és nem a hagyomány a fontos.”
 • 7. Agent 2011. január 23. 08:44
  „Karaj lett, nagy ötlet.
  "a Kis Erzsébet híd finom kivilágítása"

  Emlkszem 1, azaz egy szem halványan pislákoló kandeláber fityegett a pillérre erősítve, egyébként hangulatosan sötét volt.”
 • 6. Hunicum 2011. január 22. 19:22
  „4. hozzászólás Révfalui-szúnyog 2011.01.22. 15:41
  Ön soha semmivel nincs megelégedve? Legfőképp önmagával!”
 • 5. k-pityerke-k 2011. január 22. 19:12
  „Hát ez...nem is tudom. Valahogy nem az én ízlésemnek való (tudom, hogy ez nem sokat számít,...) szerintem ritka giccses és ízléstelen, (bár milyen lenne egy olyan ember szemével, akinek tetszett annak idején a Kis Erzsébet híd finom kivilágítása és az egész környezete), de... ha még zenélni is fog, az maga lesz a csúcs! Már egyszer-kétszer ellőttem az ötletet poénként ismerősöknek, hogy erről a hídról már csak az hiányzik, de nem gondoltam, hogy ezt valaki véghez is akarja vinni...:(”
 • 4. Révfalui-szúnyog 2011. január 22. 15:41
  „Egy marhaság az egész. Borzasztóan giccses és tökéletesen értelmetlen. Ha csak hagyományos ostornyelek világítanának rajta, elegánsabb volna. Összehasonlítva a jó öreg Révfalusi híddal olyannak tűnik, mint egy szép antik bútor mellé állított villogó CD tartó állvány. Az öreg hídnak hangulata van és a világítása ötletes, hiszen a vízben tükröződő tükörképpel szépen illik az óvároshoz. Az életben alapszabály, hogy legtöbbször a kevesebb a több. Az ízlés és egy jó ötlet ezerszer többet ér, mint a sok pénzbe kerülő hivalkodás. Így járt a Jedlik híd. Szívárványszínben tollászkodó giccs, l´art pour l´art magamutogatás, ugyanis mi szüksége van erre a városnak?
  Pár év, aztán tönkremegy ez a diszkós nyavaja s akkor kerülnek majd helyükre a dolgok. Mert mindig az az ízléses, ami egyensúlyban tartja egy tárgy, épület vagy akár ember funkcióját és megjelenését. Kell a smink egy nőnek, általában a mennyiséggel van a baj.”
 • 3. Hedon 2011. január 22. 15:05
  „Nagyon jó elképzelés volt a városvezetér részéről.
  A kivitelezésben résztvevőknek pedig köszönet.
  November utólsó napjaiban már kemény hideg
  volt de tisztességgel tették a dolgukat a Vill-Korr emberei.

  Remélem az új sportcsarnok is hasonlóan szép
  és impozáns lesz!”
 • 2. kikelet_ 2011. január 22. 12:48
  „Az effekteken még lehetne finomítani, de alapvetően nagyon jó ötlet volt a díszkivilágítás. A LED technológia miatt az üzemeltetés se kerülhet sok pénzbe.”
 • 1. vienna 2011. január 22. 10:48
  „Narancssárga szín a legrövidebb?
  Hejj, ha ezt a Viktorék megtudják...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázrobbanás: sokszor volt már gázszag a környéken

Csütörtökön este újabb gyanúsítottat vett őrizetbe a rendőrség, így ketten vannak, akiknek a… Tovább olvasom