Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A Jedlik Ányos utca felújítása a turistaszezonban szünetel

Nyáron átmenetileg megszűnik a káosz, a zaj és a por a Jedlik Ányos utcában. A munkálatok a turistaszezon végével folytatódnak, az ígéretek szerint pedig advent kezdetére esztétikai látványossággá válik a belváros kedvelt sétaövezete, beleértve a Frigyláda környékét.
Ez év telén kezdődtek a munkálatok a belvárosi Jedlik Ányos utcában. A közművek rekonstrukcióját tovább nem is lehetett volna halogatni, az elhasználódott, régi csatornarendszer állandó problémát okozott, az eső és a szennyvíz folyamatosan rongálta a több száz éves, műemlékileg védett épületeket.

– A város már a bontások elején döntést hozott – mondta a Kisalföldnek Máthé-Tóth Péter, az útkezelő szervezet műszaki vezetője. – Eszerint a munkák végeztével nem az eredeti burkolatot állítjuk helyre, hanem az utca teljes hosszában és szélességében, a megszépült Széchenyi térhez is kapcsolódó, kulturált, esztétikus környezetet alakítunk ki. A tervekbe belefoglaltuk a Frigyládát övező Gutenberg teret is – tájékoztatott.

A Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér a tervek szerint advent kezdetére szépül meg. Fotó: Bertleff András
A Jedlik Ányos utca és a Gutenberg tér a tervek szerint advent kezdetére szépül meg. Fotó: Bertleff András


A műszaki vezető hozzátette: a közműmunkák még nem fejeződtek be, a csatornahálózat után most a gázvezetékek házi bekötéseinek felújítása következik. Várhatóan egy hónap múlva ideiglenes betonréteggel fedik a nyomvonalat, vagyis a nyári turistaszezonban átmeneti, de pormentes, tisztán tartható burkolaton közlekedhetünk. Ezt követően szeptemberben elkezdődik a Jedlik Ányos utca burkolatfelújítása, beleértve a Gutenberg tér átalakítását is. A kivitelezés az adventi ünnepekre befejeződik.
Arról, hogy milyen anyagot választanak burkolásra, még nem született döntés, a szakemberek egyelőre a szóba jöhető kövek fizikai tulajdonságait vizsgálják.

Az ígéretek szerint a felújítással olyan különleges térképzési és esztétikai megoldások is megvalósulnak, amelyek a sétálóutca megjelenését, a belvárosi életben betöltött szerepét növelni fogják.

Olvasóink írták

 • 5. Irwine 2011. május 10. 23:20
  „Hát, ennek semmi értelme. Legalább, aki idejön azt hiszi, hogy mindig ilyen ótvarul néz ki. Egyébként nem értem miért kell kicserélni egyáltalán a burkolatot. Nem is olyan régi, nem is kopott és sztem nem is csúnya.

  #3: Sztem a Pálffynak nem is kell oldalterasz, sokkal jobban néz ki, ha a térre vannak kipakolva az asztalok, az utcában meg legalább el lehet férni.”
 • 4. poorman 2011. május 10. 20:35
  „<moderálva>”
 • 3. Révfalui-szúnyog 2011. május 10. 19:33
  „Hát ez remek! Nem lesz használható tersza a Kresztának és a Pálffy is elesik az oldalterassztól. Őket kártalanítja valaki? Biciklivel nem lehet végigurulni, mert a süppedő murvában eltaknyolhat a dolgozó. Szép látvány lesz a turistáknak, no ée nekünk, győrieknek is egész szezonban az ukrajnai hangulat.”
 • 2. pet 2011. május 10. 12:53
  „De ne is olyan szürkét , mint a Városháztéren.”
 • 1. a1b2 2011. május 10. 11:52
  „Csak ne olyan csúszós burkolatot válasszanak mint a Kazinczy utcában mer az nedvesen használhatatlan! :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az agárpálya nem csak az agaraké

Több szerepet szánnak a jövőben a rábapatonai agárpályának, amely évente mintegy 15–20 verseny… Tovább olvasom