Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A javításig bezár a parkolóház

A hétvégén bezár a győri parkolóház, mert – szavatossági garancián belül – most javítják ki a burkolati és szigetelési hibákat.
„ Két alapvető hibát észleltünk az átadás óta, az egyik a padlóburkolatot érintette: betonzsugor miatt hajszálrepedések keletkeztek, amelyeken keresztül – főképp télen – a víz, a hólé beszivárgott és korrodálta a vasbetont. Ez minden szinten jelentkezett, foltokban. A másik szigetelési hiba: úgynevezett teknőszigetelést alkalmaztak, ugyanis az alsó két szint a talajvízszint alatt van, így kvázi vízben úszik a garázs. Itt is szivárgást tapasztaltunk, s jeleztük a kivitelezőnek a hibát" – mondta a győri parkolóházat üzemeltető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója, Kovács Barnabás. S mivel a szavatossági garancia három évre szól, ezt érvényesíteni is kívánták a kivitelezővel szemben. A parkolóházat elvileg 2004. március 15-én adták át, de csak elvileg...

A parkolóház 2004. március 15. után majd egy évig nem kapott működési engedélyt – a sorozatos jogi kifogások és fellebbezések miatt. A Kisalföld végigkövette az eseményeket, a címek nagyjából össze is foglalják az eddig eltelt idő eseményeit: Kész, de zárva a parkolóház – 2004. április 7., Parkolópályára került a parkolóház – 2004. április 15., Engedély nélkül nyitott a parkolóház – 2004. május 5., Zajszint a határérték felett (Most a ventilátor hangos) – 2004. szeptember 15., Még mindig „mumus" az engedély (Büntetés járt a nyitásért) – 2005. január 19., Megvan az engedély a parkolóházra – 2005. augusztus 23., Húsz százalékon „pörög" a parkolóház – 2005. november 9., Telt ház is volt, de negyed ház az átlag – 2006. január 9. Míg a cikkek születtek, a felek próbáltak megegyezni, hogy a hibák javítása kinek a feladata.

Szakértőket kértek fel

A Komszolt értelemszerűen Kovács Barnabás képviselte a garanciális tárgyalásokon, aki tegnap elmondta: az első szakértői vizsgálatot már 2004 szeptemberében kérték, a hibák ugyanis rövid időn belül jelentkeztek. Nekik azt kellett bizonyítaniuk, hogy nem túlzott az elvárásuk, amit az Integrál-H zrt.-vel szemben támasztanak. Ehhez pedig az Építési Minőségellenőrző Innovációs Kht.-t (ÉMI-t) kérték fel. Az megállapította, hogy az előbb már jelzett hibák és kifogások helytállóak, s a garanciális javításokba bele kell hogy férjenek.
A burkolat javítása a drágább tétel, a választott technológia 8 ezer forint négyzetméterenként. A hétezer négyzetméteres parkolóháznak 15–20 százalékát kell javítani, így a költségek egymillió forint

fölé rúgnak. Ehhez jön még

a szigetelés.

Szombat délutántól hétfő hajnalig zárva lesz

Bár a javítás nem a Komszol kasszáját terheli, a szakértői vizsgálatokat a cégnek kellett állnia: ez alatt a két év alatt 800 ezer forintot fizetett a szakértői munkákért, amelyek nélkül azonban nem tudta volna érdekeit érvényesíteni. A lényeg, hogy idén májusra sikerült megállapodni az Integrál-H zrt.-vel, kiválasztották a technológiát is, amellyel újraburkolják a hibás felületeket. Mivel hajszálrepedések mindjárt a bejárat mellett is találhatók, ezért a munkát ott kezdik – szombaton. Emiatt a parkolóházat a szombat délután négy órától hétfő reggel 6-ig lezárják, az ügyfeleket, akik garázsként használják az épületet, a Komszol a kiesett időre kárpótolja. Aki „csak" parkolni szeretne, az is úgy készüljön, hogy szombat délután és vasárnap nem teheti meg. Vagy az utcán kell tehát helyet találnia, vagy érdemes még busszal, illetve gyalog érkezni a belvárosba.

A kivitelező időre

kész lesz


Imre István, az Integrál-H elnök-vezérigazgatója elmondta, a Komszollal korrekt megállapodást kötöttek, a garanciális munkákat időre és a saját költségükre elvégzik. Hogy mindez menyibe fog kerülni, akkor derül ki, ha pontosan látják, mekkora területet kell újraburkolni.
A parkolóház ügyét körülbelül két hete Németh Zoltán, a győri közgyűlés fideszes frakcióvezetője vetette fel, amikor az egyetemi csarnok kapcsán arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a város számos új építményt átvett, s csak utólag bizonyosodott be, mennyi hiba kísérte az építkezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ A műemlékvédelem nem alku tárgya

Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke egyértelműen fogalmazott a Kisalföldnek: Tovább olvasom