Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

A javítás áldozatokkal jár Szigetközben

Az ásványi ágrendszerben (s az alatta lévő folyószakaszon) csütörtök reggelre métereket süllyedt a vízszint, egyes részek szárazra kerültek.

A dunakiliti fenékküszöböt javították, ráadásul a dunacsúnyi turbina is meghibásodott, így Szlovákiából is kevesebb víz érkezett. Mára visszaállhat a vízszint.

˝Szerdán itt még az embermagasságú beton kockakövek víz alatt voltak. Csütörtökre már szárazon álltak˝ – mutatta csütörtökön egyik olvasónk az ásványrárói ˝halrekesztőnél˝, ahol egyébként véget ér a szigetközi vízpótlás.

˝A mostani kép elkeserítő˝ – jelezték csütörtökön többen is szerkesztőségünknek. A helyszínen egyes helyeken valóban száraz mederfenékkel, megfeneklett csónakokkal, köröző kormoránokkal találkoztunk. Eközben dögszagot éreztünk a levegőben, a tocsogókban maradt halak mintegy svédasztalt jelentenek a kárókatonáknak. A műtárgynál felhalmozódott uszadék, az átjáró fakorlátján felnyitott üres kagylók. ˝A madarak törték fel, s hagyták itt˝ – tudtuk meg. Télen itt is mindig kisvizes állapottal találkozni, évente többször is szárazra kerülnek részek, ám a mostani helyzetet nem a vízpótlás hiánya okozza.

Halrekesztői zárás – A terméskövek és a betonkockák is szárazon voltak tegnap a fenékküszöb és a turbina javítása miatt. Fotó. Cs. A.
Halrekesztői zárás – A terméskövek és a betonkockák is szárazon voltak tegnap a fenékküszöb és a turbina javítása miatt. Fotó. Cs. A.

˝A dunakiliti fenékküszöböt javítjuk, emiatt érkezik kevesebb víz erre a szakaszra˝ – mondta Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője csütörtökön délben.

˝Emellett ráadásul a szlovák féltől a maximális másodpercenkénti 43 köbméteres vízhozam helyett 28-at kapunk˝ – tette hozzá. Ennek oka, hogy meghibásodott a dunacsúnyi kiserőmű egyik turbinája, így az javításra szorul. ˝Emiatt aztán az ásványi ágrendszerben még az általunk tervezettnél is alacsonyabb lett a vízállás˝ – mondta. A fenékküszöb javítására egyébként a várható árhullámok miatt volt szükség. A dunacsúnyi turbina helyreállítása várhatóan egy hónapot vesz igénybe, ezért döntöttek úgy a vízügyi szakemberek, hogy most végzik el a fenékküszöb javítását.

Janák Emil egyébként megkeresésünk után néhány órával jelezte: csütörtök délután sikerült befejezniük a munkálatokat, így várhatóan ma délutánra helyreáll a korábbi állapot az ásványi ágrendszerben.


Az ásványi főág az Öreg-Dunába torkollik: emiatt most kifolyik innen a víz. Ha sikerülne lezárni az Árvai-ágvéget, a folyó felduzzadhatna. A tervek szerint ezen munkálatok a hatmilliárdos alsó-szigetközi rehabilitáció keretében jövőre indulhatnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti- és buszközlekedés az ünnep idején

Győrben a március 15-i ünnepségek ideje alatt – délelőtt és este is – forgalomkorlátozás… Tovább olvasom