Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A jancsifaluiak tovább tiltakoznak a diszkó miatt

Győr - A jancsifaluiak változatlanul tiltakoznak, közben épül, elkészül a Szövő utca elején egy volt gazdasági épületben a „diszkó", olyannyira, hogy most szombaton már rendezvénynek is helyet ad.
Bútorlapgyártó üzem, előtte Metalloglóbusz-telep volt az az épület a jancsifalui Szövő utca elején, amelyben az átalakítás után zenés szórakozóhely létesül. A „diszkó" élénk tiltakozást váltott ki a lakosság körében más, hasonló szórakozóhelyek rossz tapasztalatai miatt. Ráadásul már az átalakítás kezdetén a Szövő utca néhány házának falát „disco" feliratokkal csúfították el valakik.

A tiltakozásra reagált a tulajdonos, igyekezvén megnyugtatni a környékbelieket, és lakossági fórumon is elmondta: nem valamiféle vad diszkót terveznek ide, amelynek közönsége „balhét" csinál az utcán, hanem kulturált, reprezentatív szórakozóhelyet, amely sokféle rendezvénynek adhat otthont. Úgy tűnik azonban, nem sikerült eloszlatni a félelmeket, a kedélyek nem csillapodtak.


Hiányzik a hatástanulmány

A Jancsifaluért Egyesület aláírásokat gyűjtött és panaszt nyújtott be a polgármesteri hivatalhoz, tiltakozva a szórakozóhely „működési engedélye, ideiglenes működési engedélye vagy működési engedély kiterjesztésére kért kérelme" ellen. Az egyesület elnöke, Balla Jenő azt is elmondta, a környéken lakók életkörülményeit befolyásoló tevékenységről eddig semmilyen hatástanulmány nem készült. Szerinte nemcsak a Szövő utcaiakról van szó, hanem például a Fehérvári úton lakókról is, akik ki vannak téve annak, hogy a Mészáros Lőrinc utcai diszkókból erre „vándorolnak" a szórakozók egyik helyről a másikra, a korábbi tapasztalatok szerint nemritkán zajosan, szemetelve, kárt okozva az utcán. Azt kérik, bárminemű engedély kiadásának feltételéül szabják az ott lakókkal történő kompromisszumos megegyezést. (A polgármesteri hivatal közigazgatási osztályán az erről megjelent tájékoztató közlemény szerint február 14-én indult meg az eljárás a működési engedély kiadásáról, az ügyintézési határidő 30 nap, melybe nem számít bele az esetleges hiánypótlás, a szakhatósági megkeresés és az eljárás felfüggesztésének időtartama.)

Diszkó: Szombaton a közigazgatási osztály, a közterület-felügyelet és a rendőrség is ellenőrzést tart. Fotó: Krizsán Csaba

Ha panasz lesz, orvosolható

Balla Jenő azt is elmondta, bár még nincs is működési engedély, úgy tudják, hogy a szórakozóhely már most a hétvégén megnyílik. Ezt megerősítette kérdésünkre az egyik tulajdonos, Széphalmi László: valóban, már most szombaton lesz az új létesítményben rendezvény, egy modern tánczenei fesztivál, amelyre a műfaj neves képviselői érkeznek az ország minden részéből. Ez nem a saját rendezvényük, hiszen ilyesmi tartására még valóban nincs meg a működési engedélyük. Viszont, mint mondja, arra van lehetőségük, hogy az elkészült épületet különböző rendezvények céljára bérbe adják...

Széphalmi László elismeri, a környéken lakó húsz családnak vélelmezhetően jogos az aggodalma a másutt történt diszkókörnyéki események okán. Megerősíti azonban, a Szövő utcai nem a hagyományos értelemben vett diszkó lesz. Jó szomszédságra törekszenek a lakókkal. Ezért is fontosnak tartja még megemlíteni: egy szórakozóhely működését lehet szankcionálni, befolyásolni, amikor „üzemszerűen" megy, akár meg is lehet szüntettetni. Tehát ha a környéken élőket bántódás éri, azt lehet orvosolni...

Csütörtök délután Herkely Ákos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján egyebek között elmondta: próbálta kezdeményezni az erre a létesítményre vonatkozó rendezési terv módosítását. Úgy, hogy ne legyen gazdasági-szolgáltató övezet, s rendeljenek el rá egyedi tilalmat, azonban ez nem sikerült, a városstratégiai bizottság sem támogatta. A szórakozóhely működését mindenesetre figyelemmel kísérik, most szombaton a közigazgatási osztállyal, a közterület-felügyelettel és a rendőrséggel közös ellenőrzést tartanak, hogy milyen például a zajszint, s milyen a parkolási lehetőség.

Olvasóink írták

 • 10. Ellenző 2008. március 10. 23:23
  „Tike! Körülnéztél utána, hogy mennyi szemetet, törött üveget hagytatok magatok után???? A hányadékról és a vizeletnyomokról nem is beszélve. Ez igen, így kell bulizni egy kulturált szórakozóhelyen!! Vagy a kulturáltság csak odabentre érvényes?”
 • 9. Tike 2008. március 10. 13:35
  „Sziasztok!!

  Képzeljétek el..ott voltam a megnyitón hatalmas buli volt...
  Köszönjük szépen a kedves betelefonálónak..aki elcseszte az estét..mert "Bomba van az épületben"telefont elejtett...Kivonult a rendőrség...persze bomba sehol...
  De amúgy nagy buli volt..nem tom mennyien voltunk..de nagyon komoly..szinvonalas..fergeteges buli volt!!!!
  Nem bántam meg hogy nem mentem haza...és inkáb buliztam...
  Jó volt...és ezentúl csak oda fogok menni bulizni...:)

  Hajrá Vertigó...Komoly buli volt..:)”
 • 8. discót kerülő 2008. március 07. 21:49
  „Az egyetemisták hétvégén nem discoba mennek hanem haza, ezért van hétközben az egyetemen több rendezvény is. Discót nem a lakóházak közelében kellene nyitni. 18 év alattiak mit keresnek éjjel a discokban ? Miért engedik be Őket? Nekik nincsenek szüleik? Miért nincsenek rendőrségi igazoltatások éjjel ? Cigit és italt ki ől kapnak? Tán hazulról viszik ?”
 • 7. szimpatizáns 2008. március 07. 18:09
  „Prédikátornak!

  Valóban lesz egy jó szórakozóhely Győrben, ezzel nincs is baj. A gond az, hogy hol van (erről már vitatkoztunk). Továbbá a kivitelezés módja, egy civilizált társadalom azért hoz szabályokat, normákat, hogy azokat betartsák nem pedig azért, hogy azok hiányosságát jogi hézagait kihasználják. Itt ez történt. Kérdezem én, mi lesz veled, ha abban az épületben aminek még működési eng. sem adták ki, vmilyen baleset ér. Ki fog téged kártalanitani ( ne lepődjél meg, ha kidobnak az utcára és dö.... meg ott. Egyébként Te most szombat este nem egy diszkóba mész hanem egy "modern tánczenei fesztiválra". Ami természetesen egy nagy hazugság a xy részéről. Már a kezdetektől fogva hazugságban tartja az egész várost.”
 • 6. valaki222 2008. március 07. 16:06
  „Ide REMÉLEM!!! nem a 15 évesek fognak járni, mert tele van a tö.öm, h akárhova megyek, mindenhol 14-15-16-17 évesek vannak. Ide ha igaz, a 20-30 évesek fognak járni, nem anyu zsebpénzét költő gyerekek (akiket eleve el sem engednék...).

  Előzőhöz: van jópár ismerősöm (Sopron, Veszprám, Szombathely, Pest, Zala, stb...), mindig mindenki azt kérdezi, hogy van-e már disco, ahova el lehet menni, mert NINCS Győrben. Eddig! Holnaptól lesz!!! :)”
 • 5. valaki222 2008. március 07. 15:50
  „Ja, szórakozóhely van a környéken is, a városban is, de egy ekkora városnak 10 éve nincs DISCÓJA!!! Rajtunk röhögnek az egész országban, hogy mindenkit ide akarunk csábítani az egyetemre, de leszarjuk a hétvégéiket!”
 • 4. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. március 07. 13:27
  „amúgy meg javítsatok ki ha tévedek--főleg tike--de ott a környéken 5 szórakozóhely is van,bár kétségkívül nem ilyen full extrás--tehát nem kell a belvárosba menni

  vagy nem?”
 • 3. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. március 07. 13:22
  „hmmm

  hol is van az a nagy szegénység és nyomor? hol is vannak a hitelekből élők és a minimálbérért dolgozók? hol a segélyekért és munkanélküli járadékért sorbanállók,a munkanélküliek,a hajléktalanok? a pénz híján ellátatlan betegek és az ingyentankönyvesek?
  ki a fene fog velük komolyabban foglalkozni amíg a fiataloknak ki tudja miből telik a reprezentatív szórakozóhelyekre --ja és parkolási gond--aha szóval nekik semmi a lassan 350 ft-os benzinár?

  hogy is van ez?”
 • 2. Tike 2008. március 07. 13:18
  „Ide is megírom...Örülök a szórakozóhelynek..hogy ott lesz a számban....legaláb nem kell a városba bemennem ha szórakozni akarok...
  Hajrá nyugdíjas mamik-papik...
  Kíváncsi leszek ha majd bezáratják..és Kaszinó,Szriptíz bár lesz...Akkor hogy rinyálnak majd...Üdv:Ipar u.92-ben lakó 23-éves”
 • 1. Prédikátor 2008. március 07. 11:34
  „Végre van egy jó szórakozóhely Győrben... Zárassuk be ezt is nem???
  A fiataloknak semmit.. nyugdíjasnak mindent... Ez "Győr a lehetőségek varosa.." No comment...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés nélkül összeroppan a falu

Mezőörs - Nincs költségvetése Mezőörsnek, s a hír már csak azért is lehangoló, mert e nélkül március… Tovább olvasom