Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

A jámbor szent ünnepe

Szent László halálának 908. évfordulóján misét és körmenetet tartott szombaton az egyház. László király emlékére a hermát őrző város önkormányzata is hagyományos ünnepséggel adózott.
Szent László emlékére az egyház körmenetet tartott szombaton.
Számos, egymásnak látszólag ellentmondó jelzők kapcsolódnak Szent László király nevéhez. Az emlékek írói nevezték már sziklahitű királynak, jámbor királynak, szent katonának Lászlót, akit mégis a legtöbben „lovag királyként" emlegetnek. Halálának 908. évfordulóján misét és körmenetet tartott az egyház. Idén egy másik, a liturgia szempontjából fontosabb rendezvény miatt nem a neve napján, hanem egy nappal később, vagyis szombaton gyűltek össze a hívők a megszépült győri bazilikában.
A hermát követő körmenethez ismét több százan csatlakoztak.
Az ünnepség az önkormányzat díszközgyűlésével kezdődött, ahol Schmidt Péter alpolgármester emlékezett a királyra. Mint mondta, Lászlót nem véletlenül nevezik a nemzet védelmezőjének is, hiszen számos csatában bizonyította bátorságát. Szerinte Szent László napjainkban is példája lehet minden magyarnak.

Ezt követően Balogh József polgármester adta át a Szent László-érmet. Idén két pedagógus részesült e kitüntetésben. A közgyűlés döntése értelmében Varga Miklósné, a Bercsényi-szakközépiskola igazgatója „a pedagóguspályán eltöltött életútja alapján méltó arra, hogy magas színvonalú munkája elismeréseként – nyugdíjba vonulása alkalmából – e kitüntetésben részesüljön". Lőrincz István, a Pattantyús-szakközépiskola igazgatója, akinek nevéhez fűződik többek között a már hagyományossá vált és országosan is elismert Pattantyús-napok rendezvénysorozat és szakmai verseny, szintén Szent László-érmet vehetett át.
A Káptalandombon a körmenetet megelőzően az egyház mellett még számos civil és önkormányzati szervezet helyezte el az emlékezés koszorúit. Az ünnepi estét a Győri Filharmonikusok hangversenye zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolóház 260 autó számára

Épül Győr első parkolóháza. A kivitelező Integrál-H Rt. május végén kezdte meg a munkát, s december… Tovább olvasom