Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Hunyadiak kora Magyarországon

A megyei önkorményzat  több fordulóból álló vetélkedőt szervez az 1455- ös országgyűlés emlékére.

Győr, 1455. június eleje: országgyűlést tartanak olyan kiváló férfiak részvételével, mint Hunyadi János és Kapisztrán János. A jeles esemény 550. évfordulóján a Győr-Moson- Sopron Megyei Önkormányzat rendezvénysorozattal készül.

A Hunyadiak kora Magyarországon címmel több fordulóból álló vetélkedőt is szervez a megye a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a Kisalföld közös szervezésében. A vetélkedőre 10–14 éves – felső tagozatos általános iskolai, illetve kisgimnáziumi – osztályok ötfős csapatai nevezhetnek a www.gymsmo.hu oldalon található regisztrációs lap pontos kitöltésével. A regisztráció szabályai és a további tudnivalók ugyanezen honlapon olvashatók május 9-től.

A témával kapcsolatosan május 17–21. között naponta öt-öt kérdés jelenik meg a Kisalföld hasábjain. A kérdésekre május 26-án 12 óráig elektronikus úton lehet válaszolni a http://www.gymsmo.hu weboldalon található feladatlapok kitöltésével. A legeredményesebb tíz csapat június 7-én délelőtt a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárban rendezett döntőben mérheti össze tudását. A legjobb csapatok értékes könyvjutalomban részesülnek, emellett egynapos budapesti kiránduláson is részt vehetnek – felkészítő tanáraikkal együtt –, ahol a Parlamentet is megtekinthetik. A megyei döntő eredményhirdetése június 7-én délután két órakor a győri Xántus János Múzeumban lesz; az eredmény a már említett megyei honlapon is olvasható.

Ajánlott könyvek a felkészüléshez

Csukovits Enikő: Liliom és holló. Bp., Magyar Könyvklub – Helikon Kiadó, 1997, 48–93. oldal (Új képes történelem). Lengyel Dénes: Régi magyar mondák. Bp., Móra Kiadó, 1994, 175–230. oldal (Mondák Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról). Teke Zsuzsa: Hunyadi János és kora. Bp., Gondolat Kiadó, 1980, 80–226. oldal (Magyar história). Varga Domokos: Magyarország virágzása és romlása. Magyarország a XIV–XV. században. Bp., Móra Kiadó, 1974, 62–123. oldal (Képes történelem). Varga Domokos: A mogyeriektől Mohácsig. A magyarság története 1526-ig. Bp., Tankönyvkiadó, 1992, 137–166. oldal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindentudás Egyeteme Győrben

A mára nemzetközi sikereket elért Mindentudás Egyeteme ősztől Győrben nyitja meg kapuit. Tovább olvasom