Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A HuMusz a betétdíj mellett

Minél több termékre szeretné visszaállítani a betétdíjat a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz). A zöldek szerint a visszaváltós rendszer fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból is előnyösebb.
Néhány hét alatt több ezer válasz érkezett a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) betétdíjakkal kapcsolatos kérdőívére. A zöldek a vásárlók, a fogyasztók véleményének demonstrálásával szeretnék elérni, hogy fennmaradjon, illetve minél több – elsősorban ital – termékre vonatkozzon a környezetkímélő visszaváltós rendszer.

– Szénsavas üdítőt, szörpöt, ásványvizet szinte már csak műanyag palackban lehet kapni. A tejet, gyümölcsleveket kombinált dobozokban, a sörök nagy részét pedig alumínium dobozban kínálják. Egyik sem betétes, mind egyszer használatos, eldobandó. A piac profitban érdekelt szereplői évek óta vitatkoznak azon, mi legyen az italcsomagolások sorsa, de a csomagolást megfizető fogyasztók véleményére senki sem kíváncsi. Ezért szólítottuk mi meg a vásárlókat – nyilatkozta érdeklődésünkre Kalas György, a HuMusz munkatársa.

A győri környezetvédelmi jogász az eddig beérkezett válaszok alapján elmondta: a „meggyőző többség" szerint több újratölthető italcsomagolásra lenne szükség. Volt, aki azt is megjegyezte, hogy az üvegben – ami Kalas György szerint közel hatvanszor fordul meg a kereskedelmi forgalomban – a termék íze is más. A legtöbben úgy ítélik meg, hogy a betétdíjas rendszer megvalósulása, kiterjesztése az állam és a kereskedelem felelőssége, de a válaszadók fele szerint a fogyasztóknak is tenni kell érte. A betétdíj összegével kapcsolatban a többség az 50 forintot tartaná hatékonynak.

– Húsz éve próbáljuk megmenteni, minél több terméknél újraéleszteni a visszaváltós rendszert, ami fogyasztó- és környezetvédelmi szempontból is előnyösebb az eldobhatós változatnál – hangsúlyozta Kalas György. – Felmérésünket nem tartjuk reprezentatívnak, bár megjegyezem: a profi közvélemény-kutatások négyszer, nyolcszor kisebb mintából dolgoznak. Számunkra egyformán fontos a környezet védelme és az emberek véleménye, ezért szeretnénk, ha minél többen kitöltenék azt a rövid kérdőívet, amely a www.humusz.hu honlapon érhető el.

Kólásüveget kerestetett a Reflex

Sajátos kiállítással kampányolt néhány éve a Reflex – a HuMusz társszervezete – a „visszaváltható megoldás" mellett. A tárlaton – többek között – címeres tejes, csatos ecetes- és gyógyvizes és a legendás bambis- és jaffásüvegek szerepeltek. Illetve azok, a forgalomban lévő legrégibb pepsis és cocás üvegek, amelyeket a környezetvédők – a kilencvenes években – versenyszerűen kerestettek a fogyasztókkal.  

Olvasóink írták

 • 11. Imcsi 2009. április 08. 20:38
  „7. tricse:" Nem elég ám csak a köztisztasági hivatalokat cseszegetni emberek,hanem el kellene gondolkozni azon a megoldáson,hogy ha tele van a szemetes edény akkor nem építünk rá tornyot és nem hullajtjuk csak úgy mellé a szemetet hanem esetleg egy szatyorban összegyűjtve elvisszük a legközelebbi szabad konténerig!"
  Ha pedig nem találunk szabad konténert, akkor visszük haza! Akkor már egyszerűbb, ha nincs is az utcán szemetes, mindenki vigye haza a hulladékát! A köztisztaságiak mennyi pénzt meg tudnának spórolni!
  Komolyra fordítva a szót: már az is eredmény, hogy az emberek nem szórják el mindenfelé a szemetet, hanem elviszik a kukáig! Innentől már minden a köztisztaságiak, és ebben az esetben a Fővárosi Önkormányzat dolga! Szégyelljék magukat, hogy nem tudják megoldani (ezt sem)!”
 • 10. Lobbo71 2009. április 07. 12:13
  „Azt mindig kihagyják az ilyen cikkekből, hogy a betétdíjas üvegek tisztítása sokkal több szennyező anyagot termel, mint a nem-betétdíjasok, főleg ha ez utóbbit szelektíven gyűjtik.”
 • 9. Imcsi 2009. április 06. 23:29
  „Aki nem fogadja el, az bukta! Mivel a bolti ár fele lenne az áru értéke, fele pedig a betétdíj, meggondolandó lenne a visszaváltás!”
 • 8. jockey 2009. április 06. 22:31
  „Környezetvédelmi szempontból mindeképpen jobb lenne a betétdíj, de az egyre kényelmesebb emberek úgysem fogják elfogadni.”
 • 7. tricse 2009. április 06. 20:35
  „Ja és még valami bár nem kapcsolódik szorosan ide!

  Láttam a híradóban a Margitsziget áldatlan állapotát amelyet a kirándulók hagynak maguk után a szemétgyűjtők környékén! Nem elég ám csak a köztisztasági hivatalokat cseszegetni emberek,hanem el kellene gondolkozni azon a megoldáson,hogy ha tele van a szemetes edény akkor nem építünk rá tornyot és nem hullajtjuk csak úgy mellé a szemetet hanem esetleg egy szatyorban összegyűjtve elvisszük a legközelebbi szabad konténerig! Persze az sem ártana ha az illetékesek felmérnék az igényeket és aszerint helyeznék ki a "kukákat" Ugye milyen egyszerű a megoldás,hogy kulturált környezetben élhessünk? Nincs diplomám és nem kérek tanácsadói díjat sem az ötletért!:)”
 • 6. tricse 2009. április 06. 20:29
  „Szerintem a műanyag palackokat sem fertőtleníteni,sem rendesen elmosni nem lehet és nem vagyok benne biztos,hogy egyesek nem tárolnak benne olyan mérgező anyagot ami egy esetleges újratöltésnél mérgezést okozhat! Meg lehet nézni a betétes szódásballonokat milyen gusztustalanok és undorítóak! Szerintem a megoldás a teljes körű feldolgozás és újrahasznosítás lenne és az emberek hozzáállásának pozitív irányba változtatása a szelektív hulladékgyűjtés témában! A műanyag palackos sört meg inkább hagyjuk!:)”
 • 5. Imcsi 2009. április 06. 19:50
  „Az egyszer használatos palackokra és aludobozokra is be lehetne vezetni a betétdíjat! Máshol van rá példa! Nem a Tecsos 1-2 Ft-ra gondoltam, mert az vicces!”
 • 4. ZéZé 2009. április 06. 18:08
  „Hát szerintem bármennyire kár is érte, az üveg fölött eljárt az idő. Nagyobb a súlya, könnyebben törik és szállításkor is sérülhet. Tehát a jövő mindenképp a műanyag palackoké. Na itt viszont abba az irányba kéne elmenni, hogy a betétdíjas palackokat legyen érdemes megvenni és a gyártónak legyártani is.
  A sok egyszer-használatos palackra pedig olyan plusz díjat felróni, hogy ne legyen érdemes a vevőnek azt választani a polcról. Így aztán talán ki is szorulnának lassan.
  Ha nem így lesz, akkor ellep minket a sok szemét...”
 • 3. gerald 2009. április 06. 17:26
  „Közben a győri fákat is védjétek amit az orrotok előtt vágnak ki teljesen indokolatlanul. A tuskókból nagyon jól látszik, hogy egészségesek voltak. Ha nem hiszitek most is megtekinthetőek.”
 • 2. Imcsi 2009. április 06. 17:24
  „Csatlakozom! Mármint a betétdíj bevezetése mellé!”
 • 1. győri2 2009. április 06. 16:22
  „Nem is értem, miért kellett megszüntetni a betétdíjas üvegeket, amikor a szemét egyre lep el bennünket. "Igyál meg napi 2-2,5 liter ásványvizet." - be kellene tartani. De esküszöm, fáj a szívem, amikor rágondolok, hogy csak az én napi adagom két ásványvizes üveg és az naponta megy a szemétbe. Szétlapítva a szelektívbe... de azt is hiába, ha nem veszi át már senki ezeket...!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A ColorStar újra Győrben - koncertajánló

Győr - Hosszú hallgatás után új hanganyaggal robbantott a ColorStar zenekar, amely a felrobbanásra… Tovább olvasom