Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

A hosszú élet titka és felelőssége

Győr - Dr. Iván László pszichiáter, gerontológus egész életművének kutatási eredményeit osztotta meg szerdán este Győrött, a KÉSZ helyi szervezetének összejövetelén.
– A professzor, országgyűlési képviselő a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége meghívásának eleget téve először is szembeállította a világ, illetve Európa és Magyarország népesedési tendenciáját. Míg a fejlődő világ népessége dinamikusan növekszik, Európáé és Magyarországé csökken, ám hazánkban a nyugat-európai átlagnál mintegy tíz évvel rövidebb a várható élettartam.

Dr. Iván László szerint ennek elsősorban egy új tudományág, a memetika szempontjából nagy a jelentősége. A memetika ugyanis azt vizsgálja, hogy megszerzett tapasztalataikból mennyit és hogyan képesek átadni egymásnak az egymást követő generációk.

Egy idős ember például az öregedés jeleit szellemesen pontokba szedve többek között feljegyezte: „Minden kérdésre tudom a választ, de senki sem kérdez." A professzor felhívta a figyelmet: miközben az a legnagyobb titok, hogy itt vagyunk a Földön, ezen az „űrbárkán", a végtelenből a végtelenbe utazva kisebb titkokat próbálunk megfejteni, majd átadni egymásnak, hogy utódaink könnyebben boldogulhassanak. A megfejtett titkok őrzőinek korai sírba kerülése viszont rontja ennek a folyamatnak – így a társadalom működésének is – a hatékonyságát.
Bármily furcsa, ez az idősödő emberek felelőssége: amint ugyanis az ember képes arra, hogy segítsen másokon, ez a képesség egyúttal felelősséggé válik.

Az öregedésre tehát készülni kell, nem mint betegségre, hanem mint természetes folyamatra. A kutatások szerint a korai halálozás legfőbb okai az életmódban és az étrendben rejlenek. A korai halálokok között a dohányzás jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt, ezt követi a mozgásszegény, stresszes életmód és az elhízás. Mindezek mögött azonban a lélek munkál: aki elveszti a késztetést élete megtartására, az lemond az aktív életről, a mozgásról, és a gyorsított leépülést választja.
Dr. Iván László ezért előadásában elárulta a korai idősödés megelőzésének három titkát. A nyugdíjaskorúaknak új tevékenységeket, új vállalkozásokat kell keresni, új kapcsolatokat kell kialakítani.

Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz veterán autó és tulajdonosa mutatta meg magát Győrben

Győr - Volt, aki igazi megmérettetésnek tekintette a hétvégén rendezett veteránautó-túraversenyt, és például az Árkád-parkolóban egy kávéra sem állt meg az időmérés után, hanem haladt tovább a célja felé. Mások élvezték, hogy őket, illetve autóikat nézik és fotózzák: ilyen volt idén az oldtimer autók felvonulása. Tovább olvasom