Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A hőségben fogyott az ingyenvíz

Győr-Moson-Sopron - Mint az már kedden is várható volt, elrendelték a másodfokú hőségriasztást, s bár ez ilyenkor még nem kötelező: vizet osztottak a győri megyeháza előtti téren.


Nem csak az időseknek és a légúti betegeknek kell óvatosabbnak lenni: figyeljünk például arra, hogy gyerekünket még pár percre se hagyjuk az álló kocsiban. Megyénkben Győrött mérték a legmelegebbet: 33,2 fokot, a fertőrákosi állomáson 31,1 fokos csúcshőmérsékletet regisztráltak.

Nem menne tönkre egy kocsma sem, ha annyi fröccsöt adna el, mint amennyi csapvíz fogyott szerda délután a győri megyeháza előtti téren. Egy óra alatt átlagosan száz pohárral ittak a járókelők az ingyen-
italból, jóllehet nem valami világdíjnyertes ásványvizet, csupán csapvizet rejtett a kihelyezett tartály. A városnak segédkező önkéntes tinédzserek elmondták, korosztálytól függetlenül mindenki ivott a vízből s egy kisebb rosszulléttel is volt dolguk. Az idős bácsi szédülésre panaszkodott, ezért helyet csináltak neki az árnyékban, ahol kicsit kipihenhette magát – mesélte Csepi Júlia és Sass Lilla. A narancsriasztásra tekintettel egyébként ma már nem egy, hanem a tegnap ismertetett öt győri helyszínen adnak vizet reggeltől délutánig: a Honvéd liget melletti buszmegállókban, a Szigethy Attila és a Tihanyi Árpád út sarkán, a megyeháza előtt, valamint a Teleki–Pálffy, illetve a Nagy Imre út–Lajta utca találkozásánál.

Máthé Zsolt egy gázvezetékcserénél dolgozik, a környéken sehol nincs árnyék. Fotó: Krizsán Csaba
Máthé Zsolt egy gázvezetékcserénél dolgozik, a környéken sehol nincs árnyék. Fotó: Krizsán Csaba

Köztudott, hogy az időseket, a keringési betegeket jobban megterheli a meleg, de a mentőszolgálat tapasztalata szerint a fiatalabbaknak sem árt vigyázni. Szerdán szerencsére még nem sok – körülbelül 3–4 – beteget láttak el a megyében, akik a hőség miatt lettek rosszul, s többeknél az óvatlanság is közrejátszott. Lipóton például egy strandoló megpihent – és valószínűleg el is aludt – a tűző napon, őt kórházba vitték megfigyelésre, egy kamionsofőr pedig talán többet vezetett egyhuzamban a kelleténél és szintén rosszul lett. Őt nem kellett beszállítani.

Edzettek a forró aszfalton dolgozó munkások, de tudják is, hogy mennyi vizet kell inniuk.

– Ha máshol harminchat fok van, akkor itt a fal mellett, a betonon biztos van negyven – mondja a győri Bajcsy-Zsilinszky út járdaépítésénél dolgozó Horváth Csaba. A férfi szerint tízpercenként isznak a védőitalból és néha megpihennek az utca éppen árnyékos oldalán.

A Győrött dolgozó tinédzserek száz pohár vizet osztottak szét óránként. Fotó: Krizsán Csaba
A Győrött dolgozó tinédzserek száz pohár vizet osztottak szét óránként. Fotó: Krizsán Csaba

De a hőkimerülés elkerülése mellett még számos más kockázatra is oda kell figyelnünk ezekben a napokban, természetesen első helyen áll az extrém erősségű UV-B-sugárzás. Ugyanakkor a tűzoltóság arra figyelmeztet,  hogy ne hagyjunk gyermeket vagy éppen háziállatot a napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50–60 Celsius-fokra melegedhet fel a jármű, ami elég a hősokkhoz. Ne felejtsük ott a kocsiban napsütésnek kitett helyen a hajtógázzal működő flakonokat és gázöngyújtókat sem, mert tüzet okozhatnak. Óva int a tűzoltószövetség  attól is, hogy felhevült autóval száraz aljnövényzetre álljunk, mert ebben a kánikulában még abból is baj lehet.


Győrben volt a legmelegebb

Eldönthetjük, mit szeretünk kevésbé: a fullasztó hőséget vagy a  záport, mert az előbbi után most az utóbbi következik, ha hihetünk az  előrejelzéseknek. Szerdán azonban harminc alá sehol nem ment a  hőmérséklet nap közben, megyénkben Győrött mérték a legmelegebbet:  33,2 fokot, a fertőrákosi állomáson 31,1 fokos csúcshőmérsékletet regisztráltak.

Olvasóink írták

  • 2. tosa2 2009. július 17. 08:29
    „ilyen hülye hozzászólást !!!!!?????”
  • 1. éaa 2009. július 17. 07:27
    „Ingyenvíz! Odaengedték a kúthoz a szomjas birkákat. Éljen az alkotmány!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gép megvan, de félmillió az évi fenntartása

Öttevény–Győr - Tizenöt hónap várakozás és intenzív terápiás ellátás után lélegeztetőgépet… Tovább olvasom