Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A honvédkollégium jövője

A jelenlegi állás szerint honvédségi tulajdonban marad a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Szakközépiskola és Kollégium, amire korábban az önkormányzat is igényt tartott. Az épület egyik szárnyának emeleti szintjeit rövidesen birtokba veszi a rakétadandár.
Ide költöznek: Erre a képünkön látható két szintre költözik a rakétadandár.
A győri katonai szakiskolát a haderőreform miatt négy éve fenyegeti a megszüntetés réme. Volt évfolyam, amikor éppezért az intézmény vezetése nem iskolázott be diákokat, majd mégis olyan döntés született, hogy kell az országnak ilyen iskola.

– A továbbműködést támogató döntés után eltelt két év, amikor beiskoláztunk, majd jött egy újabb irányzat, hogy mégis zárjunk be. Jelen pillanatban úgy látszik, hogy három év múlva megszűnik az intézmény, ezért már ebben az évben sem volt beiratkozás nálunk – mondta el a Kisalföld érdeklődésére az iskola igazgatója, Borkai Zsolt.

Az igazgató megjegyezte, hogy megpróbáltak bizonyos irányokban elmenni, hogy intézményük valahogy maradjon meg iskolának. Ezért felerősödtek az önkormányzat felé tett lépések, s a honvédelmi tárcánál is gondolkodtak azon, hogy egri mintára az önkormányzatnak adják át az iskolát. Ebben az irányban is megkezdődtek a tárgyalások.

– Közben jött egy olyan gondolat is, hogy az ország légvédelmét Győrbe vonják össze – a Mistral rakéták már meg is érkeztek a rakétadandárhoz –, s bejelentette igényét a légierő az intézményre. Mert ha már ilyen épületegyüttes van a honvédség tulajdonában, akkor ne adják át másnak. Úgyis sokba kerül az állomány elhelyezésére szolgáló szállók kialakítása, bérlése – magyarázta Borkai őrnagy.

Az épületegyüttest 2007-ben venné át teljesen a rakétadandár. Időközben felerősödött az az igény, hogy minél gyorsabban fel kellene mondani másutt a bérleti szerződéseket. A kollégiumban felszabaduló kapacitást pedig kihasználni, s mintegy kettős funkcióval működtetni az intézményt.

Jelen pillanatban az irányvonal az, hogy az egyik szárnyrész első és második emeletét át fogják alakítani honvédszállóvá. Az objektum többi részén zavartalanul működhetne a tanítás.

– A nyári átalakításra, majd költözésre már vannak tervek, de ez csak nyáron lehet. Ugyanis ha szeptemberben elkezdődik az oktatás, már nem folyhatnak munkák. A megszűnésről hozott döntést tudomásul vettem, s dolgozunk tovább. Hál’ istennek, két évfolyamban még itt vannak a gyerekeink. Ha ők végeznek, az évfolyamuk kifut, ráérünk gondolkodni, hogy merre tovább – zárta a gondolatot Borkai Zsolt.

Ausztriában és Angliában számos ilyen katonai iskolát tartanak fenn. Hagyománya van – s biztos jelentősége is – az ilyen képzésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Steiner Ernő víz és ég között

Steiner Ernő, a linóleumnyomdász-gépész fia tíz évig, ha nem is nyomdászként, nyomdában kereste a… Tovább olvasom