Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A hónap tudósítása: tüntettek, majd telefonokat lopkodtak

Győr – Minden hónapban komoly összeggel, 25 ezer forinttal jutalmazzuk azt az olvasó-tudósítónkat, aki a legdögösebb, legérdekesebb vagy figyelemfelkeltőbb írást küldte el a kisalfold.hu-nak. Ezúttal a győri Vass Vera kap 25 ezer forintot a decemberi görög zavargások élő tudósításáért Thesszalonikiből.

Vera a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájáról az Erasmus Program keretében utazhatott ki Görögországba.

A felfújható matrac meg a kalandos kezdet

"Augusztus végén egy hónapos nyelvtanfolyammal kezdődött az ösztöndíjam Krétán. Ezt követően október első napjaiban kerültünk Thesszalonikibe, ahol meglehetősen nehezen folytatódtak a tanulmányaim, pár napot még csövezni is kénytelenek voltunk. A problémát az okozta, hogy a szállásunk csak egy hét múltán jött össze, így nap mint nap más ismerősünknél vagy Erasmus-os barátunknál aludtunk.

Minden reggelem úgy indult, hogy a felfújható matracomat a hátizsákomba csaptam, miközben nem tudtam, hogy a következő este hol ér véget. Összességében persze, kalandos kihívásnak fogtam fel ezt az időt" – kezdte élménybeszámolóját a győri lány.

Ha már bejött Vera a Kisalföld szerkesztőségébe, rögtön fel is elevenítette a görög tüntetéseket. Fotó: Cseh Róbert.
Ha már bejött Vera a Kisalföld szerkesztőségébe, rögtön fel is elevenítette a görög tüntetéseket. Fotó: Cseh Róbert.


Tudósítás az első frontvonalból

"Az őszi hónapokban remekül éreztem magam Görögországban, a helyieknek nagyon nagy szíve van. Előfordult például, hogy legelső napunkon Krétán, velem utazó évfolyamtársammal a tengerparton sétáltunk, mikor belebotlottunk egy esküvőbe, majd a násznép egyik tagja megkínált bennünket étellel és itallal. Egy másik esetben pedig a piacon édesapámnak vásároltam kis meglepetést, mire az eladó adott három pár női zoknit ajándékba" – hallottuk Verától.

Baloson egy francia barátnővel
Baloson egy francia barátnővel

Most pedig térjünk arra, amiért Verát december hónap tudósítójának választottuk, s egyben 25 ezer forinttal díjaztuk Thesszalonikiből küldött írásait. A huszonéves lány újságírókat megszégyenítő bátorsággal merészkedett többször is az első frontvonalba, s közvetlen közelről tudósította a kisalfold.hu olvasóit az utcai összecsapásokról, barikádokról.

A győri főiskolás olyan ókori csodákat, mint például az athéni Akropolisz is bebarangolt
A győri főiskolás olyan ókori csodákat, mint például az athéni Akropolisz is bebarangolt

A görög barátok szégyellték magukat


"December hatodikán lőtték le azt a tizenöt éves fiút a rendőrök, akinek halála miatt napokig zavargásokról volt híres Görögország. Először egy görög barátomnál a tévében figyeltem fel a tüntetésekre, emlékszem, a családfő és felesége komoly vitába keveredett amiatt, hogy egy Görögországban vendégeskedő, külföldi diák vajon mit szól majd a sokkoló képekhez.

Szégyellték ugyanis az utcai harcokat, a fiatalok törését-zúzását. Megnyugtattam őket, hogy néhány éve nálunk, Budapesten is szinte mindennaposak voltak a randalírozások, az éjszakai összetűzések a rendőrökkel.

A demonstrációk szinte pillanatokon belül eljutottak Thesszalonikibe is, engem pedig érdekeltek az események. Egy lengyel barátnőmmel együtt keltünk útra, s a csetepatékat élőben, közvetlen közelről figyeltük" – elevenítette fel a szomorú történetet a győri lány.

Kattintson a további fotókért ide!

Semmi szimpátia a fosztogatókkal

Arra a kérdésünkre, hogy a pillanat melegében Vera szimpatizált-e a tüntetőkkel, határozott nem választ kaptunk.

"Az igazság az, hogy pár nap elteltével úgy láttam: jobb esetben balhékeverésről, rosszabb esetben nyilvános fosztogatásról szólnak a demonstrációk. A saját szememmel láttam, amint egy ismert telefonos szolgáltató mintaboltját darabokra szedik a tüntetők, de azért a zsebüket is jól megtömik mobiltelefonokkal. Egy McDonald’s és egy ismert kávézólánc szétverésekor pepitában ugyanezt tapasztaltam, s ezek után nagyon álszentnek éreztem a demonstrációk multiellenes jellegét" – magyarázta Vera.

Puhány görög rendőrök meg a hőzöngő fiatalok

S hogy a tüntetések alatt érzett-e félelmet, vagy akármilyen veszélyes pillanatot, a győri főiskolás lány dióhéjban úgy felelt: nem igazán.

Kicsit bővebben: "a görög rendőröket már korábban is meglehetősen puhánynak tartottam, így tőlük semmi rosszra nem számítottam. A tűntetők népes csoportja más tészta, főleg annak fényében, hogy a hőzöngő fiatalok kezében többször sörösüveget, vagy más alkoholos palackot láttam, magyarán nem teljesen voltak beszámítható állapotban.

Szót érteni a tüntetőkkel

Ettől függetlenül értettem a nyelvüket, tudtam, hogyan kell velük beszélni. A kávéház szétverése közben kameráztam, mire rám szólt egy görög fiú, hogy ne tegyem. Néhány kedves mondattal azonban sikerült meggyőznöm arról, hogy semmi rosszat sem teszek. Sőt, még azt is megígértem neki, hogy a YouTube-ra nem kerülnek majd fel a felvételek."

Olvasóink írták

 • 18. elemér 2009. január 10. 16:10
  „Salonicat (Thesszalonikit) Reagan elnök filmen látta. Nagy hatással volt rá ez a film. Görög komcsikat meg az olasz komcsikat is az amcsik buktatták meg. Reagant nem tartotta pártja elég tájékozottnak a komcsikrol. Egy tanácsadót küldtek hogy kioktassa. Reagan azt mondta neki nem kell izgulni, mert van egy terve a komcsikkal. Mi az kérdezte ámultan a tanácsadó. Egyszerü válaszolt Reagan, mi nyerünk és ök vesztenek.

  http://www.tutifilmek.hu/eleni-film-15822

  Eleni 1985 Nicholas Gage önéletrajzi ihletésű könyvéből forgatta Peter Yates ezt a nagyhatású drámát, amelyben az Amerikába szakadt fiú kutatja az igazságot görög anyja erőszakos halála mögött. Mikor az újságíróként dolgozó Nicket Albániába küldik, hogy az ottani zavargásokról tudósítson, a férfi inkább saját múltja után kezd el nyomozni. Nick megtudja, hogy az anyjának azért kellett meghalnia, hogy a gyerekei élhessenek: a görög polgárháború idején Eleni megpróbálta őket kicsempészni az országból, s ezért halálra ítélték. Nick elhatározza, hogy felkutatja és megöli azokat, akik anyja haláláért felelnek. Nyomára is bukkan annak az embernek, aki egykor aláírta a kivégzési parancsot, ám a találkozás nem úgy sikerül, mint eredetileg eltervezte...”
 • 17. elemér 2009. január 10. 01:16
  „Online school elönye hogy a magyar lányok mindig csak pár kattintásra vannak. USA-ban máskép mennek a dolgok.;))

  http://images.google.com/images?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hl=en&q=magyar+l%C3%A1nyok&btnG=Search+Images&gbv=2

  http://www.allonlineschools.com/”
 • 16. veronikacska 2009. január 09. 23:24
  „xd86: hol voltál Erasmusos? Nálunk is vannak spanyolok. Mexikói nem, de nagyon sok a lengyel. :)
  Akinél a suliba van rá mód, csak ajánlani tudom ezt a programot. És tényleg annyi, hogy egy kicsit meg kell nyomni a tanulást, meg a nyelvet.”
 • 15. xd86 2009. január 09. 22:52
  „ideals: mi a film címe? én is voltam Erasmusos, érdekelne :)
  (mexikóiak és a spanyolok mindenhol ott vannak) :D”
 • 14. ideals 2009. január 09. 18:27
  „Utóirat. A magyar lányokat mindenütt szépnek tartják, mert azok is.. - na, nem a playmatekre gondolok, hanem a természetesen szépekre.”
 • 13. ideals 2009. január 09. 18:25
  „Elemér.
  Szerezhetsz diplomát online pizsamában, csak keress rá a google-n. Ja, és persze legyen jó sok lóvé a bankszámládon..
  Ami az ERASMUS-t illeti, pár éve készült egy vígjáték az első ERASMUS-időkről. Nagyon aranyos film, ahol bemutatják, hogy a sok féle nemzetiségű diák, sok féle kultúrával és persze szokással hogyan lakik együtt. Lehet, hogy kicsit másabb, mint régen a nagy koleszokban...

  Ha az én gyerekem lenne ilyen helyen ilyen időkben, a frász törne ki. Én Chilében akartam menni tüntetések közelébe fotókat készíteni, de a párom kerek perec megtiltotta, hogy akár a környékükre is menjek - mert ott a rendőrök semmiféleképpen nem puhányak, sem politikailag, sem fizikailag, ütik akit érnek, állig fegyverben - és persze nem kérnek utána bocsánatot...”
 • 12. elemér 2009. január 09. 15:41
  „Görögök persze már régóta használlják az angolt és Kréta is angolokhoz tartozott. Gondolom angolul ment a társalgás is. Modern üzleti tudományok az iroda csomag, és softwarek használata gondolom. Market research és internet. Lehetne e diplomát szerezni online a pizsamában ?”
 • 11. veronikacska 2009. január 09. 11:42
  „Az előbbi hozzászólás "kackac" én voltam, nem is értem hogy lehetett "kackac" a feladó. Na, mindegy. Csak hogy a félreértést elkerüljük.”
 • 10. kackac 2009. január 09. 11:38
  „Angolul tanulok kint. Egyébként az Erasmus program minden felsőoktatási intézményben van. De természetesen aki németet tanult, Németországban német nyelven tanulhat. A program lényege, hogy külföldön egy félév alatt angol nyelven tanulok szakmai tárgyakat. A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája elég komolynak hangzik, röviden MÜTF. Tatabányai főiskola. Nem olyan régi, mint a BGF, ÁVF stb.”
 • 9. elemér 2009. január 09. 11:34
  „Vera miylen nyelven tanitanak a föiskolán ? Mi ez a modern üzleti tudomány, mert én még a kökorszakbol vagyok ? Kössz.”
 • 8. zotya975 2009. január 09. 11:28
  „Legdögösebb írás! Hát be kell carni milyen kifejezések vannak.”
 • 7. veronikacska 2009. január 09. 11:23
  „A pesti és görögországi tüntetés közötti különbségről beszéltem a családnak. A cikkben nem jelent meg, de attól függetlenül elmondtam, hogy nálunk ilyen fosztogatások nem voltak.
  Arról meg hogy egy átlagos család gyermeke sosem jut külföldi ösztöndíjhoz. Az én családom átlag alatti és 15 éves korom óta a saját lában állok meg. Csak a sulinak és szorgalmamnak köszönhetem hogy kijutottam.
  A rendőrséggel kapcsolatban pedig igaza van. Köszönöm a hozzászólást!”
 • 6. xd86 2009. január 09. 11:08
  „ungi: pincér borravalóval együtt, vagy szakács”
 • 5. ESZT 2009. január 09. 10:42
  „Jellemző, hogy itthon nincs fontosabb hír.
  ,,Megnyugtattam őket, hogy néhány éve nálunk, Budapesten is szinte mindennaposak voltak a randalírozások, az éjszakai összetűzések a rendőrökkel."
  Aztán kérdezzék már meg tőle, hogy itthon is fosztogattak, és mivolt a külömbség a két tüntetés között.
  Egyébként tudnia kellene, hogy ott a rendőrök nem puhányának hanem politikailag mentesen végezik dolgukat.
  Persze érthető is a riport hangneme, hioszen egy átlagos család gyermeke még midíg csak álmában juthat külföldi ösztöndíjhoz.”
 • 4. magyar1 2009. január 09. 07:05
  „Csinos kis csajszi az biztos!”
 • 3. ungi 2009. január 09. 06:11
  „xd 86! Hol lehet atlagba 100 euro nettot keresni , mert megyek. Az atlagkereset ugyanis 1300 euro. Vagy ebben benne van a feketen elvegzett 4-5 oras tulora is?”
 • 2. elemér 2009. január 09. 05:36
  „Salonika ahogy szintén ismerik ezt a várost. Reagan elnökre nagy benyomást tett egy film erröl. N.Y.
  Times riporterje hazamegy és fogadják a görögök sajtó, T.V. média. Felkeres ott egy öreg komcsit akinek a fejéhez nyomja a pisztojt. Azt hitte a disznó hogy ez valami iterju lessz ahol hazudoszhat valami süket amcsinak. Én még emlékszem mikor a szemét görög komcsi gyerekek Mo.-ra kerültek a zsilett pengés cipöjükkel. Amcsik megbuktatták ott is meg olaszban is a komcsikat.”
 • 1. xd86 2009. január 09. 02:17
  „25,000 komoly összeg? kb. egy átlagos munkás napibére Ausztriában...
  a cikk tudósítója szerintem többet érdemel. tekintettel arra, hogy a Kisalföld évi költségvetése több mrd Ft/év, ez meg se kottyanna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fagy alatt az E.ON nem kapcsolja ki a gázt a tartozóknak

Győr-Moson-Sopron megye - A különösen hideg időjárásra való tekintettel az E.ON Hungária csoport… Tovább olvasom