Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

''A Holt-Marcal a győrieké marad''

Az érinetttek abban egyetértenek, hogy a győri Holt-Marcalnak szabadidős célokat kellenne szolgálnia.
A győri főépítész és a marcalvárosi képviselő abban egyetértenek: a tónak szabadidős célokat kell szolgálnia, s a győrieké kell hogy maradjon. Egyelőre csak a horgászok, illetve télen a korcsolyázók élvezik a tó előnyeit, a tópart ugyanis nincs kiépítve, mindössze a marcalvárosi oldalon van kulturált gyalogösvény.

A vadregényes tóba – amely korábban a Rábához tartozott, ma azonban már, mivel a Marcalból kapja a vizet, Holt- Marcal a helyes elnevezése – nem nehéz belelátni, milyen lehetne, körben sétálóúttal, a parton étteremmel, csónakázási lehetőséggel. Horváth László, a városrész önkormányzati képviselője sajnálatosnak tartja, hogy bár tizenkét éve minden évben felveti a hivatalos fórumokon a témát, eddig még tervezési szinten sem foglalkozott senki a tó sorsával. Elképzelései szerint a tó és a környező területek rendezésével az országban egyedülálló szabadidőközpont jöhetne létre, ha kihasználják a természeti adottságokat, erdei sportpályákkal, ősmagyar fajokat bemutató állatparkkal, kalandparkkal, szánkózódombbal.

Kell-e a kiserdő?

A városvezetésnek egyelőre nincs terve a terület rendezésére és hasznosítására, a főépítész szerint azonban ez nem sokáig várat magára, a főépítészi iroda „feladatlistáján" ugyanis az Újváros rehabilitációjára vonatkozó akcióterv aláírásával első helyre kerül(t) a győri vízpartok rendbetétele. Révi Zsolt szerint a Holt-Marcalt nem lehet magában, a városrész egyéb területeitől elkülönítve kezelni, csak a 2009-re megszüntetendő szemétteleppel, a mellette lévő volt disznótelepek területével és a marcalvárosi kiserdővel együtt. Apropó, kiserdő: a terület, amelynek megmentéséért évekig harcoltak – a helyi képviselő és a panellakók –, a főépítész szerint jelenleg az ország legjobban közművesített, s egyben legrosszabb minőségű erdője, ez pedig hatalmas luxus. Révi Zsolt leszögezte: ez nem azt jelenti, hogy ki kell vágni a fákat és lakóparkot építeni a helyükre, de mindenképpen át kell gondolni az egész terület hasznosítását.

A tópart tabu

A laikusnak ez annyit jelent – különösen, amióta felütötte a fejét a városban a lakópark-építési láz –, hogy félő, zsúfolt, lakóparknak nevezett tömbökkel építik be a ma még zöld területet, a főépítész szerint azonban ettől nem kell félni. Ahogy attól sem, hogy ha épülnek új házak a környéken, a tó néhány gazdag lakóközösség exkluzív szabadidős terepévé váljék.

– Átfogó tervre van szükség, amelyben a tónak mindenképpen szabadidős szerepet kell kapnia, de más szempontokat is figyelembe kell venni. Ez azt jelenti, hogy helye lehet a sportolóknak, a csónakházaknak, talán még fürdeni is lehetne, de azt sem zárom ki, hogy étterem, panzió, lakóházak – köztük akár exkluzív ingatlanok – épüljenek a környékre. Hangsúlyozom, semmiképpen nem zsúfolt lakóparkok és nem közvetlenül a tópartra. Az a fontos, hogy ne adjuk el, amit nem szabad, amit viszont érdemes és jó a városnak, a győrieknek, azt igen. A lényeg, hogy a tó a győrieké maradjon.

Horváth László a szabadidőtóval egyetért, a lakásokkal nem, mi több, azokat a legrosszabb ötletnek tartja.
– Ezzel annyira leszűkülne az egyéb lehetőségek köre, hogy csírájában megölné a szabadidőpark tervét, ráadásul semmi nem indokolja a lakásépítést. Győrben az elkövetkezendő években több ezer lakás épül, a jelenlegiek között is sok az eladatlan, s meggyőződésem, hogy itt a lakásépítés nem lakossági, hanem kizárólag vállalkozói, befektetői érdekeket szolgálna – mondta a képviselő.

Tervek hamarosan

A terület – és a hasznosítását jelentő feladat – nagyságát tekintve felmerül, hogy vajon hány év múlva lesz valami az elképzelésekből, de Révi Zsolt főépítész megnyugtat: a terveztetés ténye eldöntött, csak a mikéntje nem, de még egy nemzetközi tervpályázat is alig több mint fél év alatt lebonyolítható. Most az a legfontosabb, hogy a város döntsön arról, kiír-e, és ha igen, mikor és milyen pályázatot a terület hasznosításának terveire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fogszabályzó ''divatból'' is kötelező

Évente több száz rosszcsont fogacskát próbálnak a szakorvosok a fogszabályzóval a helyükre tenni. Tovább olvasom