Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

A holokausztra emlékeztek Győrött

A megyeszékhelyről elhurcolt és vissza többé soha nem térő zsidókra emlékeztek a győri izraelita temetőben.
A városból és környékéről 61 évvel ezelőtt csaknem 5000 embert raktak fel a haláltáborokba induló vagonokra.

A győri zsidó temetőben tartott tegnapi gyászünnepségen Deutsch Róbert beszélt a több mint hat évtizeddel ezelőtti tragédiáról. A főrabbi kiemelte: a kegyetlen történéseket szerencsére a mai emberek többsége már csak hallomásból ismerheti, de az igazi szenvedések nyomai nincsenek a márványtáblákon, és bár a gyűlölet hatalmát megtörték, annak lappangó tüze ma is sok helyen éledezik. Eredics Imre, Győr alpolgármestere beszédében más népirtásokkal nem mérhetőnek nevezte a holokausztot. A politikus úgy vélekedett: az elmúlt évtizedek elhallgatásai a kiengesztelődés ellenébe hatottak, nem gyógyították be a sebeket.
A gyászünnepségen a Nácizmus Üldözöttei Országos Egyesülete képviseletében Frischmann Edgár az összefogás fontosságát hangsúlyozta, hogy soha többé ne történhessen meg újra az, ami a „XX. század szégyene" volt. Villányi Tibor, a győri hitközség elnöke a Győrből és környékéről elhurcolt csaknem 5000 zsidóra emlékezett, s a szertartáson Tóth Emil, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem főkántora mondott gyászimát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tábla már van, bilincs csak lesz

A kerékbilincsre figyelmeztető táblák állítólag hétfőre a helyükre kerülnek; a cédulás büntetést pedig a jövő hét végén elkezdik. Maga a kerékbilincs bevezetése azonban egyelőre – fogalmazzunk úgy – nehezen köthető határidőhöz. Pontosan azért, mert a győri városvezetés és a feladatot végző cég között továbbra sem született megállapodás. Tovább olvasom