Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A holding olcsóbb díjakat hoz?

Győr - A városi cégek összevonása holdingba olcsóbb közszolgáltatásokat eredményez – állította Nyíri László, a Debreceni Holding Zrt. alapító elnök-igazgatója szerda esti győri előadásán. A szakember több győri ellenérv előtt értetlenül áll.
Az utóbbi hetek legnagyobb vihart kavart győri ügye Borkai Zsolt kezdeményezése volt. A polgármester november 7-én lapunknak  jelentette be: kezdeményezi, hogy öt városi közszolgáltató céget – a Pannon-Víz zrt.-t, az Inszol zrt.-t, a Győri Hőszolgáltató Kft.-t, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-t és a Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft.-t – holding alá vonják össze.

A javaslat mellett a közgyűlési szereplők közül csak a Kereszténydemokrata Néppárt állt ki, míg a Fidesz meglehetősen vehemensen támadta azt. A Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége ugyancsak jelezte, nem támogatja az elképzelést.

Nyíri László volt holdingvezér – aki hét éven át, idén áprilisig töltötte be ezt a posztot, jelenleg a helyi ingatlankezelő vezetője. Fotó: Bertleff András

A vitában többen hivatkoztak a szerintük sikeres debreceni példára: a cívisvárosban 2000 tavaszán hozták létre a Debreceni Vagyonkezelő Rt.-t. A cég alapító elnök-igazgatója, Nyíri László a Győri Gazdasági Klub és a Széll Kálmán Alapítvány meghívására szerdán este a Hotel Klastromban tartott előadást. Az eseményen a politikusok közül Borkai Zsolton kívül csupán három KDNP-s – Ottófi Rudolf alpolgármester, Havasi Ferenc városi elnök és Herkely Ákos önkormányzati képviselő – vett részt.

Nyíri László a legelején leszögezte, nem célja senkit meggyőzni, majd többször hangsúlyozta, hogy értetlenül áll néhány Győrben elhangzott ellenérv előtt. Elmondta: sok kritikát hallott már a holdingról, de azt, hogy a privatizáció előszobája lenne, korábban még nem. Szerinte Debrecen erre ellenpélda: a vagyonkezelő nemhogy eladni, de terjeszkedni akar, és vásárol. Egyedül a felfejlesztett repülőtér értékesítéséről van szó, de ott is csupán azért, mert belátták, a jó működtetés speciális tudást igényel. Hozzátette: a városi cégek összevonása növeli a hatékonyságot, s így éppen az eladási kényszer ellen hat.

Úgy vélte, nem állja meg a helyét az az állítás sem, hogy a holding magasabb közüzemi díjakat hoz. Kifejtette: a hajdúsági megyeszékhelyen mindig kínosan ügyeltek arra, hogy tarifáik alapján a megyei jogú városok középmezőnyébe tartozzanak. Inkább arról van szó – mondta –, hogy ugyanolyan árszinttel nyolcszor nagyobb nyereséget érnek el. Utóbbi összege évente 1,1–1,2 milliárd forint körül alakul, de volt esztendő, hogy elérte az 1,8 milliárdot is – úgy, hogy évi három-négy milliárd forintot költenek fejlesztésekre.

A volt holdingvezér – aki hét éven át, idén áprilisig töltötte be ezt a posztot, és jelenleg a helyi ingatlankezelő vezetője – számos példát hozott az összevonás előnyeire. A puha, könnyen teljesíthető üzleti tervezést szigorú váltotta fel, és nagy hangsúlyt fektetnek az ellenőrzésre. Az első pillanatban évi százmillió forintot spóroltak azzal, hogy a több mint egy tucat céget magába foglaló holding közösen pályáztatta meg a banki szolgáltatásokat, de jelentős megtakarításokat eredményezett az együttes beszerzés a papír-írószertől a takarításon át a számítástechnikai eszközökig. Ugyancsak hatalmas lehetőségek voltak a pénzügyek és a beruházások együttes kezelésében. Az átszervezések mintegy négyszáz alkalmazott elbocsátásával jártak.

A szakember a Kisalföld tízmilliárdos hitelállományt firtató kérdésére elmondta, hogy ebből hatmilliárd forintot két tétel tesz ki: az uszoda felépítésére, valamint egy 86 hektáros ipari terület vásárlására vettek fel nagy kölcsönt, utóbbi ingatlan azonban már a háromszorosát éri.

Nyíri László beszélt az alapítás körülményeiről is. Beszámolójából kiderült, hogy független szakértőkkel vizsgáltatták meg a városi cégeket, és a városi közgyűlés döntését követően kizárólag szakemberekkel építették fel az új rendszert. Példaként említette, hogy az igazgatóságba sikeres, bizonyított debreceni üzletemberek kerültek.

Nem tagadta azt sem, hogy nem volt könnyű a cégvezetők és több képviselő ellenállását kezelni.

Az előadáshoz Borkai Zsolt polgármester is hozzászólt. Érdekes hasonlóságként említette a debreceni és a győri ellenállást, majd megjegyezte: számára a tanulság az, hogy csupán egyetlen politikai döntésre van szükség a holding létrehozásához, a többi szakmai kérdés.

Az első pillanatban évi százmillió forintot spóroltak azzal, hogy a több mint egy tucat céget magában foglaló holding közösen pályáztatta meg
a banki szolgáltatásokat, de jelentős megtakarításokat eredményezett az együttes beszerzés a papír-írószertől a takarításon át a számítástechnikai eszközökig.

Olvasóink írták

  • 2. győri polgár 2007. november 30. 19:29
    „Kár az etetésért, mert úgysem eszi meg senki.”
  • 1. gép54 2007. november 30. 12:51
    „Itt mindenki bizonyítékok nélkül mondja a magáét. Beszélnek 400 munkavállaló "megspórolásáról". Mihez képest. Debrecenben 15 cég 200. évi vagy 1999.decemberi létszámához. Ne hogy má a győri négy vagy időnként 5 cégől 2008-ban akarjatok ilyen leépítést. Ki fog itt közszolgáltatni akkor? 100 millát sporoltak meg a banki szolgáltatásokon? Kötve hiszem. Még hét év alatt se. Ezek lózungok. A díjakról meg ne mondjon ez a majom olyat, hogy "mindig kínosan ügyeltek arra, hogy tarifáik alapján a megyei jogú városok középmezőnyébe tartozzanak." Ezzel azt mondta ki, hogy a megállapított díjaknak nem ahhoz volt közük, hogy menyibe kerül a szolgáltatás.
    Kedves Polgármester. Először nem politikai döntést kell hozni, hanem szakmai érvek és ellenérvek mentén kell az ügyet megvitatni, tényekkel hangsúlyozom, hogy tényekkel. Majd ha a tények azt mondták ki, hogy kell a vagyonkezelő akkor meghozható a politikai döntés. Addig nem. Apropó vagyonkezelő és a város többi vagyona az miért nem kerül a vagyonkezelő alá, miért csak a "közszolgáltatók"? Nagyon nagyon killátszik a KDNP által el is kottyantott majd visszavont privatizácuós szemlélet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsmáros ügy: Kit perelnek és miért?

Győr - Újabb határidőt kapott a felkészülésre a magyar sztárügyvédek doyenje, Bárándy György, hogy… Tovább olvasom