Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

'A holding drágább és kevésbé nyereséges'

Győr - Elfogadhatatlan a debreceni modell, mert a lakosság megsarcolásával teremt pénzt presztízsberuházásokra – jelentette ki lapunknak Balogh József szocialista országgyűlési képviselő, volt győri polgármester, akit a városi cégek tervezett összevonásáról kérdeztünk.
– Mit szól a holdingügy miatt kitört városházi viharhoz?

– Van ilyen. Ahol közügyekről döntenek, és sokféle szempontot latolgatnak, időnként viták robbannak ki. Nem látok ebben tragédiát.

– Az MSZP eddig nem szólalt meg ebben az ügyben. Hátradőltek és mosolyogtak a perpatvaron?

– Nem. Mi egyszer már lefolytattuk a vitát a holdingról, három-négy évvel ezelőtt. Érdeklődéssel figyeljük, mások milyen eredményre jutnak ugyanerről. Nem véletlen, hogy azok a régi önkormányzati képviselők – mint Németh Zoltán és Horváth László – harciasak ebben a kérdésben, akik ezen már túl vannak.

– Ön szerint helyes a városi cégek összevonása egy vagyonkezelő alá?

– Annak idején a vita után határozott álláspontra helyezkedtem: nem. Az azóta eltelt időszak eseményei számomra nem mutattak fel olyan új tényeket, amelyek miatt felül kellene vizsgálnom véleményemet.

Balogh József: „Az agyonreklámozott és agyondicsért debreceni modell pénzügyi tényszámai megdöbbentő helyzetet mutatnak a győri állapotokhoz képest.


– Mi szól az átszervezés ellen?

– A holdingban működő cégek pénzmozgásai gyakran nem követhetők az önkormányzati képviselők számára. A szakmai összevonások indokai erősen megkérdőjelezhetők.

Miért kellene egy kalapba tenni a szemétszállítást a hőszolgáltatással, a parkolást a csatornatisztítással, a szennyvízkezelést a lakóházfenntartással? Ettől még egyik tevékenység sem lesz hatékonyabb.

– Ezért az átszervezés nyilvánvalóan a kötetlenebb, szabadabb pénzmozgatást szolgálná, és azt, hogy más célokra forrást teremtsenek. Nem szakmai indokokkal kellene tehát alátámasztani a holding létrehozását, hanem egyértelműen pénzügyiekkel.

– Debrecenben mégis sikeresen működik a holding – állítják a cívisvárosban és sokan Győrben is.

– A fő érvem éppen az: az agyonreklámozott és agyondicsért debreceni modell pénzügyi tényszámai megdöbbentő helyzetet mutatnak a győri állapotokhoz képest. Az ottani holding hitelállománya jelenleg tízmilliárd forint körül van. A hatalmas terhet a közszolgáltatók, azaz végül a lakosság fizeti meg. A győri cégek adósságállománya ennek a töredéke. Bár a debreceni holding nagyobb méretű a tervezett győrinél, kisebb nyereséget produkál a számításba vett győri vállalatok összességénél. Az ottani közszolgáltatási díjak viszont tíz-harminc százalékkal magasabbak az ittenieknél. Ezek után kérdezem: ezt akarjuk elérni?

Ez volna az állítólagos hatékonyságjavulás? A tervezett társadalmi vita során talán majd azt is meg kellene kérdezni az emberektől, akarnak-e magasabb lakbért, szemét-, távhő-, ivóvíz- és csatornadíjat fizetni azért, hogy a bevételek egy részéből a marcalvárosi uszoda vagy éppen a sziget-révfalui híd felépülhessen. Ha a majdani holding kölcsönt vesz fel ezekre, a visszafizetésre a lakossági díjbevételekből kerül sor. És egyáltalán: miért kellene a holding hiteleiből hidat, uszodát építeni akkor, amikor a közszolgáltató cégek feladataihoz igen szorosan kapcsolódó teendők állnak a város előtt az önkormányzat által elfogadott gazdasági program szerint is.

– Például?

– A hulladékgazdálkodási rendszer meghirdetett kiépítése csaknem húszmilliárd forintba kerül. Nem tűnik sokkal kisebb összegűnek a csatornahálózat rekonstrukciója sem. Újváros rehabilitációja és a lakóház-felújítási program ugyancsak milliárdokat igényel. Az állandóan emelkedő energiaárak miatt sokmilliárdos beruházásokra lesz szükség. Miért kellene e területekről pénzt elvinni, amikor a városi cégeknek is nagy szükségük lesz rá? Előbb ezeket a tényeket kellene átgondolni, nem pedig légből kapott ötletekkel borzolni a kedélyeket.

– A vitában állításként, vádként a közszolgálati cégek privatizációja is felmerült. Támogathatónak tartana egy ilyen lépést?

– Nem. Az önkormányzatnak természetes joga és feladata, hogy saját vállalatai legyenek, és általuk biztosítsa a lakossági közszolgáltatásokat. Így tudja kézben tartani a díjtételek mértékét is.

– A holding nem lehet hatékonyabb?

– Drágább és kevésbé nyereséges. A debreceni holding egyik lényege a marketinghandabandán túl a pénzteremtés. Az ottani közszolgáltató cégek éves terveiknél előírást kapnak, hogy mennyit fizessenek be a holdingnak, amit önkormányzati felügyelet nélkül átcsoportosítanak fejlesztésekre és még a jó ég tudja, mire. A másik: a holdingot hatalmas hitelekkel terhelik le, és ezzel újabb forrásokat teremtenek a városnak.

Kósa Lajos polgármester ezt megteheti, mert hat éve ellenzékben van: a közszolgáltatási díjak nagymértékű emelését ráfogja a kormányra, majd elfogadtatja. Ebből jut a hitelek visszafizetésére, és ebből épít Főnix Csarnokot meg uszodát.

Pénzügyi konstrukcióját tekintve nem rossz módszer, de volt önkormányzati vezetőként elfogadhatatlannak tartom, pontosan azért, mert a lakosság megsarcolásával teremt pénzt presztízsberuházásokra.

Olvasóink írták

 • 4. balterswil 2007. november 17. 17:26
  „Minek szól bele a holdong ügybe ez a kommunista. Húzzon el a Pannon-vízhez, majd mehet a seggrepacsi!”
 • 3. Cseter János 2007. november 17. 10:06
  „Nem értem! Miért fél "valaki" a nevét adni amikor szólásszabadság még van ebben az országban! Így az értelmes emberek hogy találnak egymásra? Igaz sok sületlenség is napvilágot lát e "hozzászólási lehetőségek" között! De az Ö felfogásukhoz nem is illi a nevüket adni! Sőt nem is kell!
  A pénz az mindíg is kiválló kenőanyag ott, ahol felelősség ismeretlen fogalom! A népet, mint hétköznapi embert, pedig kizárják az ellenőrzési lehetőségéből! Vitás kérdésekben mindíg is a bíróságok döntöttek, még akkor is amikor a Jog Hiénái az oruknál fogva vezetik Öket! Amig ebben az országban az igazságszolgáltatás a bányászbéka ülepe alól kandikál ki addig nem is lesz jólét és népakarat!”
 • 2. Valaki 2007. november 17. 09:25
  „Kedves CSJ!

  Számomra eddig az látszik, hogy se a városi jobboldal se a baloldal többsége nem támogatja egy kisebbség törekvését. Az is látszik, hogy a kisebbséget a háttérből más ( a politikát, politikusokat eszközként) kihasználó gazdasági erő próbálja maga előtt tolva célját elérni.
  Gondolod, hogy ezt az erőt érdekli a Győriek sorsa, s nem a saját zsebének további tömése a cél?
  Mindenkit összeugraszt és a háttérben figyelve tovább sakkozik.
  Az meg új vezetőinket minősíti, hogy kire hallgatnak, átlátnak-e a szitán.”
 • 1. Cseter János 2007. november 17. 08:55
  „Tehát a birkatürelmüek nem veszik észre, hogy megint merre terelik!
  Akik a kommunkizmus felé terelték a népet, most a kapiatizmus útján terelgetik a birkatüremüeket! Azt, hogy a csorda a réttel együt elsatnyúlt, el gazosodott az öreg birkának már nem számít! A fiatalok pedig egymást tapossák, hisz a hajcsárok értik a dolgukat! Az ebek pedig értik a parancsot, hisz erre vannak kiképezve! A fekete bárányokat pedig vagy elkülönítik, vagy addig nyírják míg a hét ből is lekerül róluk! Hogy ezt holodingba vagy Kft-.be, vagy bt-k-be tömörülve végzik már teljesen mindegy! Mindegy kik dumálnak a jólétről, ha közben látjuk és tapasztaljuk az elenkezőjének az elkerülhetetlen bekövetkezését!"Gyáva népnek nincs hazája"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'Bevetésből' érkeztek a gépszemlére

Győr - A gépek egy része már „bevetésből” érkezett a tegnap reggeli gépszemlére:… Tovább olvasom