Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

`A Hold és a repülő´: győrújbaráti csillagászok szenzációs fotója

Egy győrújbaráti házaspár fényképe az egyik legrangosabb magyar fotópályázaton bekerült a legjobbak közé. Íme, a szenzációs kép!

Nem akármilyen sikert ért el egy győrújbaráti házaspár a National Geographic legutóbbi fotópályázatán.

Farkas Boglárka és Jaksy Attila szabadidejében előszeretettel foglalkozik csillagászattal. Ennek megfelelően a népszerű magazin "Természet és tudomány" kategóriában indított fotópályázatára "A Hold és repülő" című képüket küldték be.

A szóban forgó fotó végül nem várt sikert hozott: a zsűri értékelése után a 3. helyezést zsebelték be az amatőr győrújbaráti csillagászok.A 3. helyezett kép. Fotó: Jaksy Attila.
A 3. helyezett kép. Fotó: Jaksy Attila.Kulisszatitkok a képről

Jaksy Attila május 9-én éjjel fotózta a Holdat. Égi kísérőnk még éjféltájt is alacsonyan járt, így vadászni kezdett az égen áthúzó repülőkre az amatőr csillagász.

A telihold fényénél nem egykönnyen lehetett észrevenni a közelítő gépet, de felesége, Bogi jó pillanatban figyelmeztette, s végül sikerült elkapnia a ritka "együttállást". 

A teljes áthaladás sorozata.
A teljes áthaladás sorozata.


"Ma olyan képeket lehet készíteni, amelyeket 15-20 éve még komoly obszervatóriumok is megirigyelhettek volna"

"Azóta próbálkozunk az égi látnivalók megörökítésével, mióta van távcsövünk – pontosan 2002 óta. Komolyabban pedig a digitális tükörreflexes gépünk megvásárlása óta" – kezdte a kisalfold.hu-nak Jaksy Attila.

"Ezek némelyikét mintha csak amatőrcsillagászok számára fejlesztették volna ki. Annyira jól használhatóak. Az analóg korszakban nem sok képünk készült, az egy másik világ volt, nehézkesebb. Az eredmény mindig kétséges volt, legalábbis a mi tudásunkhoz képest.


Farkas Boglárka és Jaksy Attila teljes (csillag)készültségben.
Farkas Boglárka és Jaksy Attila teljes (csillag)készültségben.


Folyamatosan változnak a technológiák, a lehetőségek az eszközök megfizethetőségének arányában. Manapság már a profi csillagászati CCD-k sem elérhetetlenek. Nekünk még nincs ilyen, de jó pár amatőrcsillagász rendelkezik ilyenekkel. Ezekkel vagy egy középkategóriás DSLR géppel ma olyan képeket lehet készíteni, amelyeket 15-20 éve még komoly obszervatóriumok is megirigyelhettek volna. Persze ehhez jó pár trükköt be kell vetni" – folytatta a győrújbaráti amatőr csillagász.

"A részleges napfogyatkozás is emlékezetes marad örökre"

Arra a kérdésünkre, hogy melyik fotójuk idézi a legkellemesebb emlékeket, Jaksy Attila így válaszolt: "mindig az a fotó a legemlékezetesebb, amit az ember jól eltalál, vagy különleges égi eseményhez fűződik".

"Például a 2003-as Mars közelség idején sikerült szép képeket készíteni a Mars bolygóról, vagy a részleges napfogyatkozás is emlékezetes marad örökre, mikor a Nap sarló alakban kelt. Ide sorolhatnám a Merkúr vagy Vénusz átvonulás élményét is, amit sikerült megörökítenünk.

Még több gyakorlás, még több szép kép

Jelenleg azon dolgozunk, hogy sikerüljön fejlődnünk az úgynevezett mélyég fotózásban, ami még összetettebb és komolyabb felkészültséget igényel, s nem utolsósorban nagy pontosságot.

Ebben a műfajban hosszú perceken kell exponálni, biztosítva a távcső tökéletes vezetését, a fényképezett objektumon tartását. Sok ilyen felvételt kell készíteni egy témáról és utána ezeket speciális szoftverekkel feldolgozni. Nem olyan, mint amikor az ember csak úgy elkattintja valamire a fényképezőgépét.

Szerencsére van kiktől tanulnunk, sok amatőrcsillagász már kifejezetten profin csinálja ezeket" – magyarázta Attila.

Szerencse, jó távcső, utómunka és tapasztalat

"A Holdfotózás ilyen szempontból talán az asztrofotózás egyszerűbb oldalához tartozik, mert a kattintás és a kép megjelenése közti idő rövid. Lehet korrigálni, próbálkozni.

De itt is kell szerencse, jó távcső, utómunka és tapasztalat. A Hold és repülőgép című képünknél utóbbi tényezők egytől egyig összejöttek" – mondta búcsúzóul a győrújbaráti amatőrcsillagász.

A 3. helyet megcsípő fotó nem csupán a világhálón látható, de megjelent a népszer "sárga" magazin novemberi számában is.

Hatalmas Hold-mozaikon magyar zászló és Bogiék fotójának kis szelete

A győrújbaráti házaspár a Csillagászat Nemzetközi Éve alkalmából meghirdetett "Az emberiség Holdja" című felhívásra is beküldött egy képet.

Ennek köszönhetően a hatalmas Hold-mozaikon helyet kapott a magyar lobogó is, mely mellett természetesen a repülős holdkép kis szelete látható.


Az emberiség Holdja: magyar zászlóval. Forrás: www.astronomy2009.org.
Az emberiség Holdja: magyar zászlóval. Forrás: www.astronomy2009.org.


Videó Az emberiség Holdjáról. Forrás: YouTube.com


Olvasóink írták

 • 18. bugyortudor 2009. november 19. 20:55
  „SC!

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))
  Ez jó volt! Mostmár bevallom arra hajtottunk, de csak egy mezei repülő jött. E.T. hazament!

  Szia Rocker!
  Köszi :-))

  Bogi”
 • 17. Ayreon 2009. november 19. 20:11
  „Attila, Bogi!

  Gratulálok!
  Ismertek, én voltam a hosszúhajó rocker az árpád úti utazási irodában;)”
 • 16. SC 2009. november 19. 19:28
  „Gratulálok,csodaszép képek!Ha egy kis viccet megengednek,legközelebb lehet hogy összejön az E.T.híres jelenete is!:-) További jó hobbizást!”
 • 15. Mamusz87 2009. november 19. 17:49
  „Nagyon szép kép,gratulálok!”
 • 14. kismton 2009. november 19. 14:40
  „A csillagászoknak gratulálok, remek kép! A Kisalföld tanulhatna tőlük és akkor nem ilyen amatőr fotót csináltak volna a párról!”
 • 13. Esther 2009. november 19. 12:52
  „Nagyon szep kep!!Gratulalok!!”
 • 12. extradagadt 2009. november 19. 10:48
  „Egy szakcikk:
  http://www.tavcso.hu/img/contrailspotting.php”
 • 11. mmppss 2009. november 19. 10:09
  „Értelmes téma -> értelmes hozzászólások. Ilyen egyszerű ám, Kisalföld.
  Gratulálok a fotóhoz!”
 • 10. bugyortudor 2009. november 19. 09:44
  „Csaba!

  Férjem azt mondja, hogy valóban delelés környékén volt a Hold, kb. 45 fok magasan. Májusban még elég alacsonyan delel a hold. Persze ez nem pontos érték, ez csak szemmel becsült :-))

  Bogi”
 • 9. kikelet_ 2009. november 19. 09:16
  „jó kép, grat!”
 • 8. Tapmancs 2009. november 19. 09:07
  „dx22

  Gondolom az kever meg hogy úgy látod mintha a kondenzcsík és a gép felülről lenne fotózva, mintha a gép felszállás közben lenne, és távolodna a fényképezőgéptől. Próbáld fordítva látni, a kondenzcsík vastagabb része van a Hold felé, a gép közelít, és alulról van fotózva. Ilyen térérzékelési zavar van akkor is amikor papíron látsz egy kockát térben ábrázolva, de az összes éle látható, ugyanolyan vastagsággal. Kétféleképpen tudod kitakarni a nem látható éleket úgy, hogy a kocka kétféleképpen fog állni, holott az élei a papíron ugyanott vannak. (csak más-más élek nem látszódnak) Remélem világos. :)”
 • 7. bugyortudor 2009. november 19. 09:02
  „Szia Csaba!

  Azt hiszem megkérem a férjemet a technikai jellemzők megírására, de ahogy én emlékszem épp delelt a Hold.
  Egyébként azt mi is azonnal észre vettük, hogy a fényviszonyok miatt a repülőgép úgy látszik a képen, mintha épp a Hold felé tartana, pedig épp ellenkezőleg, felénk tartott. Ahogy én gondolom, ez csak a fényviszonyok miatt lehet ilyen csalóka.
  A fényképezőgép úgy volt rászerelve a távcsőre, hogy a kép vízszintesen legyen. Ez beállítás kérdése, mert ugye ahogy látod a fenti képen, amin látszik a távcső, az egy elég furcsa állásban van, mert (leírom neked a szakszót), ekvatoriális mechanikára van felszerelve. :-))

  Bogi”
 • 6. dx22 2009. november 19. 08:44
  „Kedves Bogi!

  Köszönöm a kimerítő tájékoztatást, és csak gratulálni tudok a munkátokhoz! Kérdezhetek pár technikai apróságot? Pl. milyen magasan lehetett ekkor a hold, a fényképezőgép el volt-e fordítva, vagy a kép vízszintes állásban van, ...?

  Nagyon jó kép, csak gratulálni tudok ismételten, és a fotóstechnikát "ellopni".

  Csaba”
 • 5. dx22 2009. november 19. 08:36
  „A http://www.astronomy2009.org/static/archives/images/original/iya2009_moon_mankind.tif képen kinagyítva ennek a képnek e részére, tényleg jobban lehet látni a repülőgépet, de sajnos nekem még mindig nem jön le, hogy ez, hogy is van valójában. Ezen a képen még lenyűgözőbb a hatás.”
 • 4. bugyortudor 2009. november 19. 08:32
  „Kedves dx22!

  Semmi ödöngösség nincs ebben a képben, akármilyen hihetetlen. Éppen arra a napra volt meghirdetve az Emberiség Holdjának fotózása (mivel telihold volt), ezért kimentünk, mert szerencsére nagyon tiszta volt az ég.
  A Holdnak ugyebár volt egy bizonyos helyzete az égen, de épp egy légifolyosóba ment be, és állandóan húztak el körülötte a repülők (természetesen csak látszólag körülötte, mert nem űrrepülőkről van szó :-))) ). A férjem akkor úgy gondolta, hátha szerencsénk lesz, és elkapunk egy repülőt a Hold előtt.
  A légifolyosó kelet-nyugat irányú volt, vagyis a gépek kelet felől nyugat felé mentek. Én néztem binokulárral a repülőket, és amikor egy olyat láttam, aminek esélye volt, szóltam a férjemnek. Ő felkészült, és én szóltam neki, mikor a binokuláron keresztül láttam, hogy a gép eléri a Holdat. Ő nem láthatta, mivel szabad szemmel nem volt érzékelhető ez a pillanat, ugyanis a telihold annyira fényes volt, és a távcsőre rá volt szerelve a fényképezőgép. Amikor már áthúzott előtte, azt szabad szemmel is látni lehetett. Erről az egész folyamatról sorozatfelvétel is készült, épp a kétkedők miatt. A sorozatfelvételt itt lehet megnézni:
  http://hirek.csillagaszat.hu/a_het_csillagaszati_kepe/20090511-hetkepe.html

  Nagyjából ennyi. A konkrét technikáról pedig lehet, hogy majd a férjem tájékoztat :-))

  Üdv: Farkas Bogi”
 • 3. Goldman 2009. november 19. 08:19
  „Nagyon jó fotó.
  dx22 ha kicsit jobban kinagyítod a képet egyértelműen látszik, hogy alulról van fotózva. Egyébként pont olyan szöget sikerült elkapni amit kétértelműen lehet érzékelni.”
 • 2. dx22 2009. november 19. 07:57
  „Szenzációs kép! Gratuláció!

  Fotósok segítségét kérem, hogy megértsem, hogy készülhetett ez a kép, mivel nekem nem jön le a technika. Nagyon úgy tűnik - lehet hiányos érzékelésem miatt, mintha a repülő magasabbról lenne fényképezve (de ekkor nem a hold látszana) és nem a földről, mert én jellemzően más pozicióban látom az égbolton a repülőt a csíkkal összefüggésben, illetve a hátsó-függőleges szárny állását, de mostantól keresni fogom ezt a pozíciót, hogy hogyan lehetséges.

  Az ötleteket előre is köszönöm!”
 • 1. AHA 2009. november 19. 07:11
  „Gratulálok!Ez tényleg fantasztikus felvétel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a számháború

Megérkezett ugyan Székely Tamás egészségügyi miniszter válasza a megyei közgyűléstől küldött… Tovább olvasom