Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A hivatal nem nyitott vitát

Megérkezett a válasz a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH) Kovacsics Imre polgármesterjelölt levelére.
Kovacsics Imre 2543 támogató aláírással alátámasztott levelében azt sürgette, hogy mielőbb rendeződjön a befektető, az örökségvédelmi hivatal és a város közötti, a Frigyes-laktanyát érintő vitás kérdés. (A befektető két kisebb, védett épületet le akar bontani, de rekonstruálná a többit. A hivatal ehhez nem járult hozzá – a szerk.)

A dr. Varga Kálmán örökségvédelmi elnök aláírásával érkezett levélből kiderül, a hivatal álláspontja egyértelmű és mindig is az volt: „A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal részéről többször és a nyilvánosság fórumain is kifejtettük, hogy a Frigyes-laktanya épületegyüttesének műemléki védettségét részben sem kívánjuk feloldani.

(Az ingatlan megvásárlásakor a tulajdonos tisztában volt az ebből fakadó kötöttségekkel, és ennek tudatában kezdte meg a beruházást is. Nem a műemlékvédelem, hanem a beruházó álláspontjában következett be tehát változás, s őszintén sajnáljuk, hogy ezt egyoldalú ultimátumként értelmezhető módon közvetítik.)"

Varga Kálmán szerint nem lehet vitás kérdésről beszélni, mivel „a KÖH nem kezdeményezett és nem nyitott semmiféle vitát". S azon túl, hogy kevesli a (négy nap alatt összeszedett) 2543 aláírást, megállapítja azt is, hogy „a várost hivatalból képviselő önkormányzattal ez ügyben még csak kapcsolatfelvételre sem került sor".

Balogh József polgármester ez utóbbi megjegyzést kategorikusan cáfolja, már csak azért is, mert magával Varga Kálmánnal is beszélt (mintegy tizenöt percig telefonon) a Frigyes-laktanyáról. „Ezenkívül két alkalommal egyeztettem az örökségvédelem több illetékesével is – személyesen. Rugalmas elbírálást kértem, amely nem sérti a műemlékvédelem érdekeit, s ennek lehetősége körvonalazódni is látszik. Varga Kálmánnak éppen ezért azt üzenem, ha legközelebb beszél velem telefonon, vegyen be előtte Cavintont, hátha úgy emlékezni fog rá."

Kovacsics Imre úgy véli, ha az örökségvédelemnek van igaza, s valóban még a kapcsolatfelvételig sem jutottak el a felek, akkor a politikai nyilatkozattévőket kell felelősségre vonni. Ha azonban valóban „elfelejtette" valaki a hivatalban, hogy a laktanyáról igenis egyeztettek (s nem is egyszer) a városvezetővel, akkor Kovacsics szerint végképp bebizonyosodott, hogy a műemlékvédelem csakis a saját, egyoldalú álláspontjához ragaszkodik – függetlenül a tényektől. „Ha így van, akkor – annak ellenére, hogy a törvények betartását mindennél fontosabbnak tartom – egyetlen megoldás marad: a polgári engedetlenség, s a romhalmaz lebontása."

A polgármesterjelölt végül hozzátette: az ellentmondások feloldására már csak egy lehetőséget lát, megkeresi Hiller István szakminisztert is (akinek szintén elküldte az aláírásgyűjtő íveket), hogy a lehető legrövidebb időn belül tegyen végre pontot az ügy végére. „Ha pedig Varga Kálmán az aláírások számát kevesli, akkor megígérhetem neki: ha döntése megváltoztatásához több tízezer aláírás kell, akkor azt is összegyűjtjük. Igaz, nem csupán négy – az esős idő miatt gyakorlatilag kettő – nap alatt. Hiszem, hogy sikerülhetne, bízom a győriekben. S nem mellékes számomra az sem, hogy épp ma kaptam meg a Leier-csoport levelét, amelyben megköszönik tevékenységemet ebben az ügyben."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol mindenkit Gubiczának hívtak

Azt nem tudja Gubicza Ilona, hogy vezetékneve mit jelent, és honnan eredeztethető, de annyit tud, hogy 661 rokona él a világ különböző pontjain ezen a néven, s kétéves kutatás után valamennyit meghívta Bakonyszentlászlóra. Csak 161-en jelentkeztek fel visszaküldött adatlapjukkal a fizetős rendezvényre, de így is mondhatjuk, hogy egy Arak méretű község lélekszámával vetekedett szombaton a Gubicza rokonság. Tovább olvasom