Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A hitellel oda a család békéje

Győr és környéke - Olvasói SMS - Veszítenivalóm már nincs, kérem, aki tud, segítsen, csak 500 forint. Utaljon a számlámra, hogy a lakásom ne kerüljön veszélybe.
Noha szerkesztőségünkbe naponta több hasonló kérés érkezik, utánanéztünk, a fenti segélykiáltást ki és miért írta. A történet mindennapi lehet(ne), ha Horváthék nem két éve vesznek fel hitelt, nem ötmilliót, és persze napjainkra nem érkezik gyorsvonatsebességgel a válság. Az 52 éves férj és 50 éves felesége egészségügyi dolgozó, ez a legkézenfekvőbb magyarázat arra, hogy nem vállalták a fotót.

– Egy Győrhöz közeli településen éltünk – meséli az anya. – A két nagyobb gyermekünk már dolgozott, amikor úgy döntöttünk, veszünk egy házat, végre sajátunk lesz, ahol minden elférünk. Két éve hárman ötmilliós kölcsönt vettünk fel.

Kerekedik a történet: 30 kilométerre a várostól a család vett egy házat, kipofozták, s hogy némi bútor is legyen benne, áruvásárlási kölcsönt is felvettek. Ahogyan mások, ők sem számoltak a gazdasági válsággal, az emelkedő hitelmutatókkal, azzal, hogy a harmincezres törlesztőrészlet mára hatvanezerre szárnyal... A felnőtt gyerekek a maguk életét élik, a szülőknek a harmadik gyerekkel ott maradt a hatalmas adósság, ma pedig már az is, hogy nincs miből kifizetni.

A család történetét elgondolkodtatásra szántuk. Aki ezek ismeretében segítene, kérésre továbbítjuk a család számlaszámát, elérhetőségét.
A család történetét elgondolkodtatásra szántuk. Aki ezek ismeretében segítene, kérésre továbbítjuk a család számlaszámát, elérhetőségét.

– Ki sem látszunk az adósságból – így a családfő. – Váltott műszakba járunk, de a részleteket, a biztosításokat fizetni kell, különben viszik a házat. Arra is gondoltunk, hogy eladjuk, de most valószínűleg kevesebbet kapnánk érte, mint a tartozásunk összesen. Amikor ennivalóra sem maradt, szégyen, de gyorskölcsönért kilincseltünk. Nem sok, 130 ezer forint, de a hétezer forintért hetente jönnek. A szüleink már nem élnek, a rokonoknak sincs miből segíteni. Egy bankos szakember azt tanácsolta, járjam végig az összes győri bankfiókot a megoldásért, a fizetnivalónk átütemezéséért, mert ennek így sosem lesz vége.

Gyors számolás, miből élnek: kettejük fizetése 90–90 ezer nettó, amiből az egyik banknak 60 ezret, a másiknak (az áruvásárlási hitel) 31 ezret adnak fel. Kettejük buszbérlete 30 ezer, igaz, az összeget hónap közepén 6000 forint híján visszakapják. A rezsi 20, a gyorskölcsön heti 7 ezer, havonta 28 ezer. Hó elején hármójuknak 11 ezer forintjuk marad élelemre. Némi vívódás után ezért küldött üzenetet az anya. Bánják, hogy mindez így történt, százszor meggondolnák a hitelt is, de valahogy túl szeretnék élni a mindennapokat.

Több bankot, tanácsadót, hitelintézeti szakembert kérdeztünk, de a szó igazi értelmében véve tanácsot senki nem adott.

Veszprémi Éva, a Duna Takarékszövetkezet győr-belvárosi fiókvezetője szerint az utóbbi években sokan túlvállalták magukat, de az igazán nagy csődöket szövetkezetük még nem érzi, azaz kiugróan nem nőtt a nem fizetők, a hátralékosok száma. A munkahelyek tömeges megszűnésével azonban ezzel is számolniuk kell. A fiókvezető úgy véli, a hitelező bank munkatársával érdemes egyeztetni a lehető legoptimálisabb konstrukcióról, mert ez egyben a hosszú távú fizethetőség feltétele is.

Olvasóink írták

  • 3. szotyola2 2009. április 11. 07:10
    „Kérem aszámlaszámot”
  • 2. pipas 2009. április 07. 17:39
    „Szívesen megadom a számlaszámom, nekem is utalhattok!! Sajnos ez történik velünk akik bérből és fizetésből kell megéljünk, és nem biztos, hogy a válság az oka...”
  • 1. pampus 2009. április 04. 15:14
    „Igaza volt Gyurcsánynak, amikor azt mondotta, hogy úgy csináltunk mint, ha kormányoztunk volna! No és a haja szála sem görbült érte. Vajon az adósok,most a bankok fel is így cselekednének csupán úgy csinálnának mint ha fizetnék a részleteket akkor nekik sem görbülne meg a hajuk szála sem? Vajon a felelősség meddg terjed ebben az országban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtön a napraforgós csalónak

Győr-Moson-Sopron - A most 34 éves cukrász 262 millió forintos kárt okozott egy szövetkezetnek és… Tovább olvasom