Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A hitel bonyolíthatja a kárrendezést

A jelzáloghitel megbonyolíthatja, elnyújthatja az árvízkárosult biztosítási ügyintézését, egyébként viszont ez többnyire gördülékenyen megy – ez volt a tanulsága a megyei békéltető testület tanácsadó napjának.

A Kisalföld kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi egyéni problémák rendezésére hivatott megyei békéltető testület győri irodájában tanácsadást tartott az árvízkárosultaknak a minap. A biztosítási ügyintézéssel, problémáikkal kapcsolatos kérdéseiket telefonon és személyesen is feltették a testület e témára szakosodott tagjának, emellett dr. Nagy Miklós az előzetesen lapunkhoz eljuttatott levelekre válaszolt. Az érdeklődők alacsony számából is látszott és több eset tolmácsolásából is arra lehetett következtetni, hogy a biztosítóknál rendezni tudták ügyeiket, akik rendelkeztek olyan szerződéssel, amely alapján kártérítés jár nekik természeti csapás esetén.

A bőnyi árvízkárosultak közé tartozó olvasónk viszont arra panaszkodott, hogy többszöri írásos beadványa nyomán se jutott pénzhez. A biztosító megállapította már a kárösszeget, de mivel házukon jelzáloghitel van, a bank beleegyező nyilatkozata is kell ahhoz, hogy kifizethessék. Ennek érdekében is benyújtotta már a károsult elmondása alapján a szükséges iratokat a pénzintézetnek, de még nem kapott választ.

Szakértőnk magyarázata alapján az építkezéshez kért kölcsönhöz általában fedezet kell, s az maga a ház lehet. Így ha leég vagy elönti a víz – azaz károsodik, értéke csökken –, a biztosítási összeg válik fedezetté. Ez így szerepel többnyire a hitelszerződésekben. A bank pedig ilyen esetekben bizonyosságot akar arról nyerni, hogy a vízkárok javítására, a helyreállításra fordítják a kártérítési pénzt, mert ez egyébként nem lenne kötelessége a háztulajdonosnak. A kölcsönt adó tehát garanciákat, nyilatkozatokat akar kapni, de ez bonyolult lehet, ha több tulajdonosa van az ingatlannak. Attól is függhet a konkrét megoldás, kik laknak jelenleg, kik laktak az áradás előtt a lakásban. Pláne összekuszálhatja az ügyintézés szálait, ha a ház feletti vagyonközösségüket a tulajdonosok – például válás miatt – épp meg akarják osztani.

Dr. Nagy Miklós tanácsa alapján ha olvasónk úgy érzi, hogy minden szükséges tulajdonosi nyilatkozatot beadott, akkor meg kell várnia a bank arról szóló válaszát, hogyan tartaná megfelelőnek a kárösszeg felhasználását. Ha azzal nem elégedett, érdemes megmutatnia szakértőnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakok kedvezményes utazása

Azok a vakok, akik a sorstársaikat tömörítő valamelyik megyei szervezetnek tagjai és így országos… Tovább olvasom