Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

A hit és a gyógyulás illatos kertje

Megáldotta Pannonhalma gyógynövényállományát Várszegi Asztrik főapát. Nagyboldogasszony napja alkalmából a bencés szerzetesek bemutatták a monostor gyógynövényházát és a kertjét is.
„A középkori bencés monostorokban a szerzetesek a szakrális és a világi feladatok ellátása mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is végeztek. A pannonhalmi főapátság ezen hagyományokhoz nyúlt vissza, amikor megépítette a gyógynövényházat és a gyógynövénykertet" – áll a tegnapi ünnepséget hírül adó közleményben. A kertet Várszegi Asztrik főapát áldotta meg.

Hortobágyi T. Cirill főapátsági perjel a Kisalföldnek elmondta: a régi hagyományú levendulaállomány mellett idén kakukkfüvet, citromfüvet telepítettek nagyobb mennyiségben, s folyamatban van a zsálya ültetése is. Ezenkívül mintegy 150 négyzetméteres területen 24-fajta – hazánkban jól ismert – gyógynövényt gondoz a pannonhalmi főapátság. Az áldás alkalmából megnyitották a gyógynövényházban kialakított kiállítást is, ez tematikus tablókból áll, egyike a török kor és a II. József korabeli rendfeloszlatás között élt gyógyító szerzetesek munkáját összefoglaló tabló. A perjel elmondta: a leghíresebb ilyen szerzetes, Reisch Elek kézikönyve több mint 500 receptet tartalmaz és nagy része van ma is a bencések által készített teák erejében.

árszegi Asztrik főapát Hortobágyi Cirillel és Szabó Mártonnal együtt kért áldást a kertre. Fotó: Krizsán Csaba
Várszegi Asztrik főapát Hortobágyi Cirillel és Szabó Mártonnal együtt kért áldást a kertre. Fotó: Krizsán Csaba


Hortobágyi Cirill úgy véli: a szerzetesi gyógyítás mind a mai napig két lábon áll, az egyik természetesen a tudományosság, hiszen minden kornak megvan a saját szakirodalma. A másik lábat azonban a természetfölötti segítségül hívása, a hit ereje jelenti. „Az Isten segítségébe vetett bizalom jelenti az erőt, azt, hogy a gyógyulásra váró beteg akarja is a gyógyulást. Minden, ami megerősíti ezt, így a természetfölötti segítségül hívása,

vagyis maga az áldás is – erőt ad, a gyógyulást segíti. A mai áldás is azért kötődik Nagyboldogasszonyhoz, mert a keresztények Máriában látják azt az embert, akinek élete teljessé lett, akit meggyógyított az Isten" – mondta a perjel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűért cserepes virág vagy büntetés jár

Egy zsák parlagfűért cserébe cserepes virágot kaptak azok, akik Rábapatonán gyűjtötték be az allergén növényt. Tovább olvasom