Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

A HÍR-esség haszna

A Hagyományok – Ízek – Régiók program révén tájjellegű élelmiszereink segíthetik, hogy a térségek megjelenítsék értékeiket.
Már 33 termelő 86 terméke viselheti hazánkban a HÍR-védjegyet, melynek révén tájjellegű ételeink éledhetnek újjá. Az idei Hagyományok – Ízek – Régiók pályázat módosított pályázati kiírása szerint ráadásul már gombákkal, szörpökkel és gyógynövények is elnyerhető a védjegy. A megyénkbeli élelmiszer-termelőket, -gyártókat a cím birtokosainak tapasztalatai ösztönözhetik a nevezésre.

Népszerűséget hozott a Ménfőcsanakon hagyományos módon készülő sajtoknak a HÍR-védjegy. Képünkön Pődör István látható. Fotó: Bertleff András
Népszerűséget hozott a Ménfőcsanakon hagyományos módon készülő sajtoknak a HÍR-védjegy. Képünkön Pődör István látható. Fotó: Bertleff András

A Győri Likőrgyár Zrt. pannonhalmi törkölypálinkája már 2009 óta HÍR-es. Ezért a HÍR-es termékek rendezvényein ingyenesen vagy kedvezményesen állíthatják ki, ami Barabás Attila vezérigazgató elmondása szerint mindig eredményes, mert ezek nagy látogatottságú programok. Azonban úgy véli, nagy a médiazaj e téren, azaz annyiféle védjegy van, ami már a fogyasztóknak sok, ezért kevésbé figyelnek azokra.

A ménfőcsanaki Tebike Kft.-nél készülő lajtai, pálpusztai és ilmici sajtra ugyancsak rákerülhet a HÍR-védjegy tavaly augusztus óta. Ennek is része van abban, hogy azóta 15 százalékkal emelkedett eladásuk. A családi vállalkozás nevében Pődör Viktória elmondta: többen kimondottan HÍR-védjegyes termékeiket keresik, főleg a pálpusztait. A HÍR-esek közös kiállításain pedig azt tapasztalták, sokan már tudják, mit jelent ez a három betű, de persze nagyon sokan még nem. „Érdemes volt neveznünk és gondolkodunk azon, további termékünkkel is pályázunk. Másoknak is ezt ajánlom, nem bonyolult és a tradíciók megőrzése önmagában is fontos cél" – fogalmaz Viktória. (amc.hu, elelmiszerlanc.kormany.hu)
Régi ételek rangja. HÍR-védjegyet viselhet a rábaközi perec is, amelyet a csornai Cser Ferenc és a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület termelői csoportja készít, a hegykői Som János Fertőd-vidéki sárgarépája és hegykői petrezselyemgyökere, a Lajta, a pálpusztai, az óvári, a teasajt és a Moson megyei (ilmici) csemegesajt, amit a fertődi általános művelődési központ készít és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének győri páros zsemléje.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizet a Dunába: Bős turistalátványosság, a Szigetközben agónia

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom