Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A Himnusz születésnapja a kölcseysek ünnepe

Győr - Minden év negyedik hete ünnep az iskolában, rang itt indulni egy-egy versenyen, részt venni a kiállításokon. A Kölcsey-hét idén is az iskola névadójára való megemlékezéssel kezdődött a nagy múltú intézményben.
Január 22., a Himnusz születésének dátuma, s közel húsz éve egyben a magyar kultúra napja. Jámbor László igazgató erről is beszélt köszöntőjében, no és nemzeti imádságunkról, amelynek minden sora – ahogyan fogalmazott – „erőt, fényt sugároz minden magyarnak, hitet adnak összmagyarságunk megmaradásához".

Babits Mihály 1938-ban írt emlékező sorai ma is időszerűek a Himnuszról: „Ez a vers olyan számomra, mintha nem is költő írta volna. Titokzatos módon mindannyiunké, az egész nemzeté. Aki a Himnuszt hallotta, a nemzetre gondolt."

Hétfőn nemcsak az anyaiskolában, de a kismegyeri tagiskolában is koszorúztak, valamint megemlékeztek Szabados Jánosról, az intézmény első igazgatójáról. Kiállítás nyílt a tanulók munkáiból az ebédlőben, majd „Olvasni jó!" szlogennel vetélkedőre várták a győri iskolákból érkező 3–4. osztályosokat. A helytörténet iránt érdeklődő hetedikeseknek is vetélkedőt szerveztek.

Kölcseyre emlékeztek: A Himnusz költőjének mellszobra előtt hajtottak fejet és helyeztek el ott egy-egy szál virágot az osztályok képviselői. Fotó: Szük Ödön

A program kedden rendhagyó irodalomórával folytatódott, majd a megyeszékhely legkiválóbb helyesírói mérték össze tudásukat. „Alkotni jó!" címmel városi rajzverseny volt alsósoknak, szerdán délután pedig a népdaléneklési versenyen indulókat várták.

A mai nap a vers- és prózamondóké, továbbá délután az energia lesz a témája a városi természettudományi vetélkedőnek.

Pénteken összegzik, értékelik a Kölcsey-hét rendezvénysorozatát, amelyre bizonyára évekkel, évtizedekkel később is jó szívvel emlékeznek majd a résztvevők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyoloké a legjobb kekszgyárterv

Győr - Az Europlan nemzetközi tervpályázaton először szerepelhetett győri téma, jelesül Sziget és a… Tovább olvasom