Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Himnusz erő, Magyarország

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepli január 22-én az ország, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823- ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Kinek mit jelent a magyar kultúra? – erre kerestünk választ.

Megemlékezésekkel, díjátadókkal, koncertekkel, irodalmi estekkel ünnepelték kedden megyénkben is a magyar kultúra napját. Azért január 22-én, a Himnusz „születésnapján", mert a kézirat tanúsága szerint – 190 évvel ezelőtt – Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Csekén annak kéziratát. Hogy mit jelent számukra a magyar kultúra és a Himnusz, arról osztotta meg lapunkkal gondolatait egyetemista, énekmondó, sportszakember és fesztiváligazgató.

Semsák Liza
Semsák Liza

– Sokszor hallom, hogy mondják, búskomor a himnuszunk. Ilyenkor „megvédem" az imává magasztosult alkotást, mert hát olyan zivataros századokkal, mint ami Magyarországnak a történelme során adatott, milyen lehetne más. Számomra egyébként a Himnusz hazánk egyik legfontosabb jelképe, maga az ország – vélekedett a nagyszentjánosi Semsák Liza, a veszprémi egyetem hallgatója.

Kátai Zoltán
Kátai Zoltán

– A hazát, a megtartó közösséget, a nemzetet, amelyhez tartozom, a vidéki Magyarországot, Európa minden olyan szegletét, ahol magyarok élnek, azt jelenti nekem a magyar kultúra. A Himnuszt szeretem Erkel zenéjével, de ha alkalom adódik, a százharmincadik zsoltár dallamával is eléneklem, mert valószínű, hogy a református presbiter Kölcsey költeményét arra a metrumra írta – említette Kátai Zoltán énekmondó.

– Fiatal koromban főként a színház és a versek világa jelentette számomra a kultúrát. Az utóbbi máig megmaradt, de „közbejött" a sport, ami másként ugyan, de szintén a magyar kultúra része. Ebből az időszakból felejthetetlen himnuszélményeket őrzök, mint például a kétezres romániai női kézilabda EB győzteseként a tiszteletünkre hangzott el a magyar himnusz – emlékezett Vanyus Attila, az ETO KC tiszteletbeli elnöke.

Vanyus Attila
Vanyus Attila

– A magyar kultúra az életemet jelenti, az ünnepekkel gazdagított mindennapjaimat. Bár ma ezt sokan szeretnék misztifikálni vagy szétválasztani, de egyik sem létezik a másik nélkül. A Himnuszunkat hallgatva pedig mindig valami patetikus érzés fog el, nekem a Himnusz egységet kovácsoló erő – hangsúlyozta Hartyándi Jenő, a Mediawave fesztiváligazgatója.

Hartyándi Jenő
Hartyándi Jenő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri színesfémkereskedők: adócsalás miatt köröznek két férfit - fotók

A klán két férfi tagja jelenleg szökésben van, ellenük elfogatóparancsot adtak ki. Tovább olvasom