Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A hidegben sem fáznak a lakók

A megyeszékhelyen nem kell fennakadások miatt fagyoskodnia a távhőszolgáltatásba kapcsolt, több mint húszezer lakásban élő fogyasztónak.
illusztráció
Tavaly januárban a kemény hideg miatt elrendelt központi földgázkorlátozás miatt a 70 százalékkal drágább fűtőolajjal volt kénytelen fűteni a Győri Hőszolgáltató Kft., ami jelentős többletköltséget okozott a cégnek.
Igaz, most enyhébbek a napok, de idén már voltak kemény mínuszok, s a télnek még nincs vége. Idén például január 12-én mínusz 10,9 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet. Az ezen a napon kiadott csaknem 14 ezer GJ hőmennyiséghez 400 ezer köbméter földgázt és 82 tonna fűtőolajat használt fel a hőszolgáltató.

A Kisalföld arra volt kíváncsi, hogy jelentős lehűlés esetén lehet-e korlátozásra számítani. Előfordulhat-e Győrben is a Mátravidéki Hőerőmű szolgáltatási körzetében tapasztaltakhoz hasonló fennakadás?
– Tavaly januárban valóban volt egy tizennégy napos földgázkorlátozás, mert a cég és a gázszolgáltató közötti szállítási szerződés ezt lehetővé tette. A jelentős veszteségeket okozó időszak után a város közgyűlésének felhatalmazásával megvizsgáltuk a biztonságosabb gázellátásunkat, növeltük a teljesítménydíjas lekötés arányát a gázszolgáltatónál. Ez jelentősen növelte a gázellátás és a cég szolgáltatásának biztonságát – magyarázta megkeresésünkre H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója.
A 17 ezer köbméterből 10 ezer köbméter alapdíjas gázteljesítménynek azonban ára van, amit az idei hődíjakban érvényesíteni szeretne a szolgáltató.

– A költségekkel szemben azonban ott van a szolgáltatás biztonsága. A hődíjköltségek emelkedésében az egyéb inflációs hatások mellett a május közepétől életbe lépő – várhatóan tizenkét százalékos – gázáremelésnek van kiemelt jelentősége. Az elkövetkezendő hetekben kívánjuk a közgyűlés elé terjeszteni díjemelési javaslatunkat. Amennyiben a győri közgyűlés elfogadja, június elejétől várható az emelés hatása, a nyári melegvíz-szolgáltatás már az új áron történik. Addig még az utolsó, tavalyelőtti távhődíjemelésnél megállapított árakon számlázzuk a fogyasztást – tájékoztatott a várható költségekről H. Szováti Miklós.
Az elmúlt hideg időszakról az igazgató elmondta: sem az év végén, sem az ünnepek alatt nem volt üzemzavar. Az országosan előforduló áramkimaradások sem érintették a Győrhő Kft. áramellátását, mivel a Rozgonyi utcai telepen két hónappal ezelőtt átadott gázmotoros erőműben termelt villamos árammal működtetik berendezéseiket. A saját felhasználás mellett a többi áramot az ÉDÁSZ központi és nádorvárosi alállomásába vezették.

– A Mátravidéki Hőerőmű ezer megawattos áramkimaradásának hatásai nem érintettek bennünket. Ez is bizonyítja a gázmotoros beruházás használati értékét és életképességét. Azt is elmondhatom, hogy a novemberben elindult két gázmotor kiválóan és nagyon jó hatásfokkal, üzemzavar nélkül működik. Decemberben több mint hét és fél ezer megawattóra villamos teljesítményt értékesítettünk, ami igen jelentős mennyiség, s amiből a liberalizált piacon a későbbiekben még a város is tud gazdálkodni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terítéken az utak és a peremkerületek

Az útfelújításokról és a peremkerületekről tették fel a legtöbb kérdést a hozzászólók a csütörtöki… Tovább olvasom