Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A hiányszakmákon van a hangsúly

Győr - Szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények, szakmabemutatók, összesen negyvenen várták a továbbtanulás előtt álló iskolásokat a Győrben megrendezett pályaválasztási kiállításon tegnap. Az iskolavezetőknek rendezett fórumon a meghívás ellenére csupán három általános iskola igazgatója vett részt.
A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ kilencedik alkalommal rendezett Győrben pályaválasztási kiállítást és szakmabemutatót azzal a céllal, hogy felhívja az általános iskolák végzős tanulóinak figyelmét a szakmaválasztás fontosságára.

– A nyugat-dunántúli régió munkaerőhiánnyal küzd. A cégeknek a kornak megfelelő innovatív tudású, képzett szakmunkásokra van igényük, belőlük viszont kevés van, ezért fontos, hogy a gyerekeket olyan pályára irányítsuk, amelyek keresettek. Ez nekik sikerélményt hozhat, sikeres elhelyezkedéssel. A régiónak pedig azért fontos, hogy a korszerű technológiával termelő cégek itt maradjanak és ne válasszanak más települést a munkaerőhiány miatt – mondta többek között Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettese.

A pályaválasztási kiállítás keretében az iskolavezetőknek, oktatásban részt vevő szakembereknek szervezett fórumra minden győri – 21 általános iskola van a városban – és környéki iskola igazgatóját meghívták a rendezők. Ennek ellenére mindössze hárman vettek részt a jövőt is elemző párbeszéden.

Felvételünkön Németh Csaba és Szabó Dávid 11. osztályos tanulók.
Felvételünkön Németh Csaba és Szabó Dávid 11. osztályos tanulók.

A győri önkormányzat oktatásért felelős alpolgármestere, Ottófi Rudolf a közgyűlés iskolák átszervezéséről hozott döntését elemezte a fórumon.

– Az iparűzési adóból a város befektet a jövőbe. Az adó egy részét ösztöndíj formájában adja oda azoknak a családoknak, amelyek gyermeküket a hiányszakmákra irányítják. Emellett más lépéseket is tesz az önkormányzat, átrendezi a képzési kínálatot. Olyan felvételi rendszert alakít ki, amely a gyerekek s a város javát szolgálja. Többek között a középiskolába, gimnáziumba a munkahelykínálathoz igazított létszámban lehet tanulókat felvenni. A napokban a közigazgatási hivatal is visszaigazolta, hogy jogilag megfelelő a döntés – mondta többek között Ottófi Rudolf.

Az alpolgármester után a regionális munkaügyi központ főigazgatója, Kiss Ambrus is megerősítette, megfelelő a győri lépés, ez a jövő. Az ösztöndíjrendszer átalakítása, a hiányszakmákra való képzés ösztönzése, támogatása elsődleges.

A pályaválasztási tanácsadón 22 szakképző iskola, 3 egyéb képző, 3 felsőoktatási intézmény, 9 szakmabemutató és 3 egyéb résztvevő, összesen 40-en vettek rész.

A győri Móra Ferenc Gimnáziumból az újságíróképzés a jövőben a Vocational Academyhez kerül át.

Az iparűzési adóból befolyt bevételek egy részét ösztöndíjként kaphatják meg azok a diákok, akik valamelyik hiányszakmát tanulják. 

Olvasóink írták

 • 2. Vokikaki 2008. október 20. 19:15
  „Az igazgatók "heves" érdeklődése szerintem teljesen érthető. A szülő dönt a gyermeke sorsáról, és ő addig nem hallgat a tanárra, amíg a gyenge diákokat is felveszik gimnáziumba.
  Győr szerencsére meghozta a szükséges és reméljük elégséges döntést, így már csak azok kerülnek gimnáziumba, akik jó tanulók.
  A Vocational Academy-t, mint oktatási intézmény emlegetni valóban etikátlan dolog. Ahol a tanároknak nem fizetnek, csalnak, lopnak, hazudnak, falvakat tönkretesznek ott nincs helye a felnövekvő nemzedéknek. Szomorú lesz, ha a gyengébb tanulók erre a jégtáblára mennek hajó helyett. Félő, hogy nem érnek soha révbe!
  A verebek egyébként azt csicsergik: már az egész vezérkar felmondott a Nagy Ottónak. A Vakáció Akadémia napjai megszámláltattak.
  Javasolnám a Magyar Nemzet tanulmányozását NOL ügyben!”
 • 1. Csengeri Mária 2008. október 20. 18:53
  „A győri Móra Ferenc Általános és Középiskolában működő újságíróképzés nem megy át a Vocational Academybe. Egy hír közlése előtt az a minimum elvárás , hogy az érintetteket megkérdezik. Az újságíró etika is ezt diktálja.Újságíró tanulóinknak mi, itt a Mórában is ezt tanítjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősekre támadt a rabló

Győr - Kerékpárosokra támadt s elvette értékeiket a szlovák H. Róbert Győrben, aki előzetesben várja… Tovább olvasom