Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

A hepatitis C maga a börtön

Győr - Hazánkban körülbelül 75–100 ezer, világszerte körülbelül 4–500 millió hepatitis C-vírussal fertőzött ember él. A WHO adatai szerint ez a fertőzés lesz a jövő évezred világbetegsége. Védőoltás nincs ellene. Aki benne van, úgy érezheti magát, akár egy elítélt.
Csilláról több mint egy éve írtunk, akkor az asszony perelni akarta az államot, hisz a dokumentumok tanúsága szerint a születésekor, azaz 41 éve, néhány hónapos csecsemőként kapott vért és vérplazmát. Ekkor fertőzhették meg, a betegséget s annak következményeit máig nyögi. Rokkantnyugdíjas, hatvanezer forintból pedig képtelen a család megélni.

– A hepatitisesekre úgy tekintenek, mint a leprásokra – állítja a gyermekeit egyedül nevelő asszony. – Sehova nem vesznek fel sem a végzettségem, sem a tanult szakmám alapján, úgyhogy anyagilag teljesen kicsúszott a lábam alól a talaj. A betegségemre olyan gyógyszert kaptam, aminek a mellékhatásaként cukorbeteg is lettem. Liftügyeletet vállaltam lakhatás fejében, de három éve váratlanul meghalt a férjem, itt maradtam a fiaimmal egyedül.

A papírok, a számlák gyűlnek, az asszony csak a töredékét képes kifizetni. Fotó: Krizsán Csaba
A papírok, a számlák gyűlnek, az asszony csak a töredékét képes kifizetni. Fotó: Krizsán Csaba

A számláimat nem tudtam időre fizetni, sajnos már némi tartozásom is van. Hiába keresek munkát, ha meghallják, mi a bajom, széttárják a kezüket, hogy nem igazán szeretnének együtt dolgozni velem. Azt hiszik, a hepatitis egy tüsszentéssel vagy kézfogással fertőz, pedig ez nem igaz. Úgy vélem, kilátástalanná vált a helyzetünk. A nagyfiaim is megszenvedik ezt.

A rokoni-ismerősi körben sincs olyan, aki anyagilag támogatná a családot, az asszony viszont úgy érzi, önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. Írt a szakminisztériumba, a helyi önkormányzat népjóléti osztályán átmeneti segélyt és az egyik fia után rendszeres nevelési segélyt kapott. Böngészi a hirdetéseket, keresgél, hátha megtörténik a csoda: kell a munkája, szükség lesz rá, s talán így képes lesz talpon maradni örök rossz kísérőjével, a hepatitis C-vel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajósokért szólt az ima

Gönyű - Régi hagyomány, hogy Gönyűn a télutó időszakában misét mondanak az örök vizeken járó és a… Tovább olvasom