Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 13°C Még több cikk.

˝A helyzet foglyai – a foglyok helyzete˝

Győr - A rács mindkét oldalán a helyzet foglyai a börtönben az emberek, a fogvatartottak és a fegyőrök is – ezt mutatja be a győri büntetés-végrehajtási intézetben pénteken nyílt fotókiállítás.

A képek üzenete célba ért: a rabok elérzékenyültek, elgondolkodtak.

˝Több részlet konkrétan ismerős a börtönben készült képeken, a rabságot pedig magam is átélem, de mégis más így képen rögzítve egy-egy pillanata... A saját sorsomról más helyébe képzelve magam is érdemes elgondolkodnom˝ – mondta az egyik fogvatartott a kiállításmegnyitón. Társa szerint néhány fotó a falak mögötti életről berögzült képet erősíti meg, de több igazán jól érzékelteti az ˝itteni ember magányát˝. Mikor ezt mondta és a nagyobb teremben is a rácshoz közel húzódó árnyalakot nézte, könnyei csorogtak.

˝A helyzet foglyai – a foglyok helyzete˝ című tárlat ˝legöregebb˝ képe 1990-ben készült, a legfrissebb másfél hónapja. Az anyag frissítése a mai napig tart, s a börtönéletet öt hazai intézetben készült képeken mutatja be a befogadástól a szabadulásig. Az alkotó, a Győrben született Gaál Béla jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense, de évtizedekig újságkészítéssel foglalkozott, fotóriporterként is dolgozott. Kiállításával a zárt világról valós képet akar kialakítani, mert szerinte sok mendemonda kering róla, s ideje ezt a homályt eloszlatni. Amikor pedig fogvatartottak nézik, szerinte rájönnek, hogyan látják őket mások.

Börtönképek: A fogvatartottak ismerik a falakkal zárt világot, a fotók azt mutatják, hogyan látják őket mások. Gaál Béla fotóriporter évek óta börtönökben dolgozik. Fotó: H. Baranyai Edina
Börtönképek: A fogvatartottak ismerik a falakkal zárt világot, a fotók azt mutatják, hogyan látják őket mások. Gaál Béla fotóriporter évek óta börtönökben dolgozik. Fotó: H. Baranyai Edina

Több egészen közeli portré látható a képeken. A börtönőrök tekintete azt mutatja, milyen feszültséggel teli a munkájuk. Egy női fogoly kezében olyan plüssnyuszit tart, amit maga varrt, s szintén rabruhában van. Egy másik hölgy kezében szintén raboskodó férjének fotója; gyermekük az anyósnál. Egy férfi fogvatartott fejét a bilincsére hajtja – fotó örökítette meg az ítéletre váró drogost is, aki menyasszonyát megfojtotta. A legdrámaibb mégis talán a sétaudvaron mosolygók csoportja. Épp attól szomorú a kép üzenete, hogy a visszaesők arckifejezése őszinte, kint már nem találnák helyüket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelymegtartó a minőségi tudás

Győr - A biztos szakmák választása helyett elsősorban még mindig a hagyományos érettségit adó… Tovább olvasom