Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A helyi borkultúrát szeretnék újjáéleszteni és továbbéltetni Gyarmaton

A gyarmati szőlősgazdák szeretnék, ha mielőbb visszacsatlakozhatnának a Pannonhalmi borvidékhez, illetve a Dunántúlon egyedülálló hosszúságú, 200 éves pincesor idővel a borturizmus egyik állomása lenne.


Már a XIII. századi összeírásokban is szerepeltek a gyarmati dombsor szőlőmunkásai, az ott letelepedett királyi szőlőművesek és pohárnokok. Így méltán büszkék húszgenerációs hagyományaikra a 2008 őszén alakult Gyarmati Szőlősgazdák Borbarát Egyesületének tagjai.

Ezt a borkultúrát szeretnék újjáéleszteni, továbbéltetni, ezért az ˝Újhegy˝ alapításának 200. évfordulójára olyan programmal készülnek, amelytől ismét ˝élne a hegy˝.

A Dunántúlon egyedülálló, egybefüggő hosszúságú, helyileg védett, XIX. század eleji ˝százgunyhós˝ – Gyarmaton így nevezik – pincesor egyik jellegzetes részlete a néprajzi lexikonban is szerepel.

Meilinger József szőlősgazda szerint a finom bor mellett különleges hangulattal ajándékozza meg a látogatókat az egyre újuló hófehér gyarmati pincék látványa. Fotó: Krizsán Csaba
Meilinger József szőlősgazda szerint a finom bor mellett különleges hangulattal ajándékozza meg a látogatókat az egyre újuló hófehér gyarmati pincék látványa. Fotó: Krizsán Csaba

– Fő célkitűzésünk, hogy a gyarmati szőlőhegyek, az Óhegy, a Józanhegy és az Újhegy épített, kulturális és néprajzi örökségét megőrizzük, megvédjük a műemlék jellegű pincéket az enyészettől, illetve összegyűjtsük, erre a célra berendezett pincében bemutassuk a szőlővel és a borral kapcsolatos régi használati tárgyakat – említette terveikből Meilinger József, az egyesület elnöke, majd hozzátette: – Különleges hangulattal ajándékozza meg az idelátogatókat az egymás mellett sorakozó hófehér présházak látványa, amelyek több mint felét az elmúlt néhány évben mentették meg, újították fel. A múltat a jövő szolgálatába szeretnénk állítani, életet szeretnénk mindhárom szőlőhegyben. Ezt szolgálja sok más mellett a nyitott pincék napja, az éves bormustra, amelyen legutóbb közel nyolcvan minta szerepelt, a helyi és a környező falvak rendezvényeire ˝kitelepített˝ borkóstolók, illetve azok a hagyományteremtőnek szánt programok – például a szüreti felvonulás, a Szent Márton-napi boráldás –, amelyek távolabbról is vonzanak vendégeket.

Meilinger József hangsúlyozta: a gyarmati szőlősgazdák szeretnék, ha mielőbb visszacsatlakozhatnának a Pannonhalmi borvidékhez, illetve azt, hogy a történelmi pincesor idővel a borturizmus egyik állomása lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugókat okozott a koszos esővíz a városban

A szerdai eső ismét megmutatta a győri csapadékvíz-elvezető rendszer gyenge pontjait. Még csütörtök… Tovább olvasom