Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A háziorvosok nyugdíjig kihúzzák?

Magyarország - A háziorvosok közül azok, akik nyugdíj mellett viszik a praxisukat, valóban elgondolkodnak a folytatásról: állítják a megyei érintettek.
A miniszter ugyanakkor kedden is – a kárenyhítéssel kapcsolatban –  egyeztetési szándékáról beszélt.  

Az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy egyetlen háziorvos sem örül majd annak, hogy havi 150–200 ezer forintot kivesznek a zsebéből. Az első napok nyilatkozatháborúja után úgy számoltunk, mostanra talán konkrét elképzelésekről is beszámolhatunk, ebből kedd délutánig annyi lett, hogy az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón bejelentette: egyeztetést kezdeményez a szakma képviselőivel arról, hogy a vizitdíj és a napidíj eltörlése miatti károkat hogyan tudják enyhíteni.

A szaktárca konkrét javaslatokat vár (elsősorban az orvosi kamarától), eközben azonban a megyei háziorvosok háborognak, a kórházak pedig rezignáltan veszik tudomásul, hogy a több évre lízingelt automatáikat vissza kell majd cserélni.

Sopron: kompenzáció nélkül ellehetetlenülnek

Dr. Kárpáti György soproni háziorvos az elmúlt években nagyarányú fejlesztéseket hajtott végre a rendelőiben (praxisa van Sopronban és Harkán is). A vizitdíjból internetes kapcsolatot épített ki és munkatársainak 13. havi bért adott. Korábban több kollégájához hasonlóan ő is lízingelt értékes berendezéseket, amelyek kompenzálására szolgált az amortizációs támogatás. Ezt eltörölték a vizitdíj bevezetésével, most pedig megszűnik a vizitdíj is. Rendelőiben a betegek ötezer forintért éves vizitdíjbérletet válthattak, amihez ajándékba kaptak egy ingyenes laborvizsgálatot és EKG-t. Tavaly legalább százan váltottak bérletet, idén tízen sem. Ők talán már sejtették a végkimenetelt, nekik ugyanakkor időarányosan visszatérítik a bérlet árát.

Dr. Kárpáti György nagy problémának tartja, hogy az OEP-finanszírozás az 1800 kártya feletti betegszám után csak ötven százalékot fizet, tehát
hiába van több beteg és több munka, kevesebb pénzt kap az orvos.
Kárpáti doktornak 2400 betege van...

Dr. Kárpáti György rendelőiben a betegek ötezer forintért éves vizitdíjbérletet válthattak – ezekre már nem lesz szükség.

– A praxisfinanszírozás összege nem változott, de a költségek évről évre nőnek. Olyan finanszírozási szisztémát kellene kitalálni, ami az elvégzett munka után differenciáltan fizet. Ösztönözni kellene a háziorvosokat és jobban támogatni a szűréseket és a megelőzést. Nem mindegy, hogy egy pár ezer forintos kisműtétet kell fizetni vagy évekig tartó és rendkívül költséges kezeléseket – mondja a szakember, aki szerint a kialakult helyzetben kompenzáció nélkül ellehetetlenülnek a háziorvosok. Szemléletes példával élve: ha egy Nyíregyházára tartó autóbuszból kiveszik a benzint, nem fog eljutni a célba.

Győr: mégsem lesz EKG

Győri kollégája, dr. Lipóth Sarolta, aki háziorvosként még kezdőnek számít, ugyanis több mint negyedszázados kórházi tapasztalattal a háta mögött vette át az egyik belvárosi praxist, úgy számol: vizitdíj nélkül 540 ezer forintos fizetésből kell kigazdálkodnia saját és asszisztense bérét, a takarítás költségét, a telefonszámlát – magyarán a rendelővel kapcsolatos valamennyi kiadást. Kár tagadni, az átlagos 180–200 ezer forintos pluszbevétel számára is jól jött, EKG-t tervezett vásárolni, amit nem fog.
Az országban eddig csak két város, Esztergom és Tata jelentette be, hogy háziorvosainak a kieső bevételt pótolni fogja. Ezzel a luxussal azonban a nagyvárosok többsége nem számolhat, s várhatóan nem is fog.

Mosonmagyaróvár: köszönik, nem folytatják

Mosonmagyaróváron néhány hete már megírtuk, hogy a megüresedő praxisokat (még a vizitdíj bevételei mellett sem) nem tudják feltölteni, vagy ha igen, akkor nyugdíjas orvosokat „beszélnek rá" a praktizálásra. A kollégák egyhangú véleménye szerint várhatóan ők lesznek az elsők, akik megköszönik a lehetőséget, s nem folytatják a munkát. Jellemzően többen is a megkérdezettek közül úgy kezdték, hogy „X" évük van még a nyugdíjig – addig pedig dolgozni szeretnének, ez a hivatásuk. Olyan is akadt, aki a pluszbevételeken felbuzdulva az életbiztosítását (a nyugdíjig) magasabbra emelte, úgyhogy most komolyan el kell gondolkodnia, hogy a havi 30–40 ezer forinttal emelt összeget miből pótolja.

Minisztérium: hol a forrás?

A minisztérium kedden is azzal érvelt: „A megoldást a társadalombiztosítás keretei között kell megtalálni. Nincs más forrás. Ezért azt várjuk a tárgyalópartnerektől, különösen az orvosi kamarától, hogy az egyeztetésre konkrét javaslatokkal érkezzenek: ha kiadásnövelést javasolnak például az alapellátásban, akkor pontosan jelöljék meg annak fedezetét a társadalombiztosítás költségvetésében. Ez a minimális feltétele az egyeztetés komolyságának, s ha ez megtörténik, akkor a tárca nyitott az átcsoportosítási javaslatok megtárgyalására.

A vizitdíj és a napidíj eltörlése miatt nemcsak anyagi, hanem szakmai kár is érte az egészségügyet. Az egyeztetéseken javaslatot várunk ezek kezelésére is. Az év végéig ugyanis biztosan újra növekedni fog a rendelők és az ügyeletek leterheltsége, hiszen a vizitdíj szabályozó hatása nélkül vissza fog állni az Európában kimagaslóan magas orvoshoz fordulási szám. Ahogy megoldást kell találni arra a problémára is, hogy a kórházakban ne növekedjen feleslegesen az ápolási napok száma.

A napidíj miatt csökkent az egy esetre jutó ápolási napok száma, hiszen a betegek ellenérdekeltek voltak abban, hogy olyan napokat is elszámoljanak utánuk, amelyeket nem töltöttek kórházban."
A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szerint azonban a kormánynak kell gondoskodnia a megszűnő vizitdíj miatt kieső bevételek pótlásáról. A testület kedden ismertetett határozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat önként vállalta a vizit- és a napidíj április 1-jei megszüntetését. Folytatódik tehát az egymásra mutogatás, mi pedig cikksorozatunkat a megye két legnagyobb kórházának helyzetével folytatjuk.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Lucifer 2008. március 15. 22:25
  „66!
  Igazad van ,elírtam :)
  Azt akartam írni,hogy "én sem igennel szavaztam volna,ha..."
  Figyelmes vagy... :) én meg fáradt... :-/”
 • 66. 3 nem 2008. március 15. 18:59
  „lucifer 64.

  Gondolom úgy kell érteni, hogy akkor szavaztál volna nemmel.”
 • 65. 3 nem 2008. március 15. 18:50
  „Lucifer

  akkor kb. 5000 Ft lenne a vizitdíj, mint amikor magánrendelésre mész.
  A kórházi napidíj kb. 12.000.
  Ha eltöröd a karod, a vizsgálat + röntgen+a gipszelés+ kontroll meg biztos kóstálna egy ötvenezret (ezt mondjuk az tudná jobban összeszámolni, aki kórházban dolgozik)
  Az algopyrin meg 70%-kal kerülne többe. (ennyi a támogatás rajta)”
 • 64. Lucifer 2008. március 15. 17:48
  „3 nem!
  Én is igennel szavaztam volna,ha:
  a vizit- és napidíjat úgy kell fizetnem,hogy TB-t nem vonnak.Akkor ténylegesen csak magam és a családom után fizettem volna ,szükség szerint.De azért két bőrt ne nyúzzanak le rólam!!!”
 • 63. 3 nem 2008. március 15. 15:28
  „matriné

  Az ostoba ember azt nem érti meg, hogy azért kerül neked, és a munkáltatódnak ennyibe havonta a TB, mert 2 millió ember fizeti 10 millió számláját. Amit te meg a munkáltatód befizetsz, oszd el öttel! Ez az átlag, és még utána azt is kisúlyozhatod, hogy az átlag befizető 18-40 éves koráig keveset vesz ebből igénybe, és csodálkozik, hogy minek fizet mégis ilyen sokat.
  Akkor lehet második (vagy tizedik, ez a kormányfüggő!) lépésként levinni a járulékokat, ha az igénybevétel alapján részt vállal az is, aki éppen nem fizet TB-t, és nem mentesül a vizitdíj fizetés alól. Az nem érv, hogy az idősek 40 évig már esetleg fizettek, mert az a pénz akkor fel lett használva Kádár J.-tól Medgyesi Péterig, nem magának kuporgatta.
  Az, meg amit fizetünk mégsem elég? Hát tessék reklamálni, hogy miért kerül 15-20 millióba egy felszerelt mentőkocsi, vagy miért mérik aranyáron a gyógyászati segédeszközöket.
  Rohadt kis profitérdekelt cégek, mi? Nem dolgozik itt valaki ilyen cégnél, vagy azok beszállítóinál? Rohadt burzsoá banda. Piacgazdaság, mindenki ezt akarta, most itt van.
  Ki itt a szoci? Mert én jobboldali vagyok, csak megfordult a világ!
  A jobboldal vezére viszont szocialista lett, emberek! Hát én addig nem szavazok rá, amíg szocialista programja van a FIDESZnek, az biztos”
 • 62. jobbos 2008. március 15. 13:14
  „Akkor nektek nem is szólt az üzenetem, a magam részéről viszont szívesen levetíteném valamelyik országos tévéadón, hadd lássa mindenki.”
 • 61. Lucifer 2008. március 15. 11:54
  „Load!
  Nálunk ha az ember elmegy a körzetihez,kivárja a sorát,akkor már csak a 12:30-as buszát éri el.Azzal 13:10-re ér Győrbe.Vidékiből ki a kórházhoz:3/4 2-re odaér.Szerinted mennyi dolgot tud intézni,mikor mindenhol hosszú sorok állnak?És ugyebár egyszerre két helyen nem tud várakozni...
  A bejutás szemszögéből meg igenis számít,hogy ki hol lakik...A városi max. fél óra alatt beér a kórházba a város bármely részéről.Ellenben vannak olyan falvak,ahol ha nem éred el a 8:20-ast,akkor már csak fél 1-kor tudsz kimoccanni...Nehogy már ez ne számítson...”
 • 60. matriné 2008. március 15. 07:16
  „Sajnos vannak ostoba emberek, akik nem értik meg, azt amiért egész dolgos életükben fizettek, és az aktív dolgozók ma is fizetnek az egy biztosíték arra, hogy amikor rászorúlnak akkor ismét azért ne kelljen fizetni! Ezért jár a nyugdíj és az orvosi ellátás! Az ilyen emberek ezt a rendszert nem látják át! Összekeverik a sör, és az utazás , vagy bár milyen más szolgáltatásssal , értékkel amiért korábban nem fizetet senki általányt, vagy járulékot! Ilyen összevetésekkel mutatják meg azt, hogy egyátalán nem akarják felfogni, hogy az amit a fehérgalléros bünözők ötlöttek ki az is bűn az emberiség ellen! Egyenlő a rég múlt idők "Útonállásával"! Ők is úgy szedték el az emberek pénzét, hogy nem adtak érte semmit! Még O.V. összehasonlítása sem idevaló amikor a szinházi jegyet be és kifelé is megvételnél jelezte! A szinházba sem "törleszett" előre a jegy áráért és oda el sem muszáj menni, mint a betegnek az orvoshoz! Ezért nem találták fel a kifelé szól jegy megváltási sarcot ép úgy mint a többi eszetlenűl kitalált hasonlatokat!”
 • 59. load 2008. március 15. 00:26
  „56. Jobbos
  A szolidaritás alapú rendszert itt ma - szerintem - senki ne kérőjelezte meg.
  Ha jól megy, könnyen fizetsz, ha sz..ban vagy jól jön a sagítség. Ez a lényeg.
  De ennek felismerése humánum kérdése.
  Aki meg kihasználja (használja, de nem fizet) az gazember.”
 • 58. load 2008. március 14. 23:51
  „52. pan.cser
  pan.cser,
  Érdekes az érvelésed.
  Ha egy intézkedéssel megspórolunk 200 milliárdot, akkor ezt értelmezzük úgy, hogy az intézkedésre nem is lett volna szükségünk, mert jött 200 milliárd.
  Ez nekem kissé fura.
  Meg tudnád magyarázni?”
 • 57. load 2008. március 14. 23:31
  „54. Lucifer
  Lucifer,
  Amit ott leírtam, azt a feleségem egy délelött elintézte az epe műtétje kapcsán.
  Akkor pedig semennyire sem számít, hogy vidéki, vagy győri.”
 • 56. Jobbos 2008. március 14. 23:15
  „Ha valakinek nem tetszika szolidaritásalapú biztosítási rendszer, akkor nézze meg a SICKO című dokumentumfilmet, utána már tetszeni fog.”
 • 55. Lucifer 2008. március 14. 22:15
  „...helyesbítek:" busz- ill. MÁV-járatoknak"”
 • 54. Lucifer 2008. március 14. 22:11
  „Load!(39)
  Ha valaki vidékről vánszorog be,nem tud mindent egy napon elintézni.Hál a rendelési időknek és a "sűrű" busz- ill. volánjáratoknak...
  Nem csak a városi ember lehet beteg...”
 • 53. Feri nem mindig hazudik:) 2008. március 14. 21:38
  „http://www.youtube.com/watch?v=zz31gg2xrJo&feature=related”
 • 52. pan.cser 2008. március 14. 20:49
  „Van pénz a kieső vizitdíjak pótlására, mert a bevételek, előrláthatóan 200 milliárd forinttal haladják meg a tervezettet, ez a legújabb hír. Csak a döntéshozókon múlik. Ennek függvényében súlyos baklövés volt a vizitdíj. A hitelminősítő intézetek önmagában a viztidíj meglétét, vagy eltörlését, egyáltalán nem tartják lényegesnek nemzetgazdasági szempontból a nagyságrend miatt. Csak arra volt jó, hogy a kormányzat belefusson egy jó nagy pofonba! Ja és azért, hogy politikushoz nem méltóan, gyerekes módon a sértődöttet játszanak a vesztesek és követőik, például "3 nem" és "miracle"!”
 • 51. 3 nem 2008. március 14. 20:05
  „Ez van, ha az érveléssel már nem tud valaki felülkerekedni.

  A buta ember fegyvere a hangoskodás.
  Hát győztél. Tényleg hangosabban verted a dobot.”
 • 50. miracle 2008. március 14. 19:04
  „3 nem

  Tudom.
  Azért írtam, hátha ezt jobban érti a nép egyszerű fia. (nem úgy néz ki)
  A másik 3 kérdést is le kellett volna húznia.”
 • 49. pan.cser 2008. március 14. 18:53
  „Kedves 3 nem! Minek cibálni az oroszlán(nép)bajszát? Azt hiszem rátok férne egy kis kiképzés akárcsak az általatok nagyra tartott Fletóra és Ágnesra. Kéri politológus is hibának tartja ezt a mentalitást, azért mert ő félti etől félti a legjobbana szoc-lib. kormányzást. De igaza van, rátok férne ez ügyben egy kis politikai képzés. Rajta csak rajta, tegyétek tönkre az orvosi praxisokat a 3,3 millió igen szavazóra hivatkozva, nagy zivatar lesz belőle , amelynek villámai lesújtanak nem csak Fletóra, de az egész tehetetlen, tunya, csak a presztizsét féltő, kádári puha diktatúra módszerit alkalmazó koalícióra. Akarjátok a 85%-os Fidesz győzelmet, az Szdsz kiesését a Parlamentből? Rajta népnevelők, tudatos fogyasztás apostolai, akik annyira hülyének nézik az embereket, hogy azok nem tudják, hogy maguk is meg munkáltatójuk is fizeti az eü-i hozzájárulást.”
 • 48. 3 nem 2008. március 14. 17:40
  „miracle

  Volt ilyen javaslat, a benyújtóját az AB elhajtotta, hogy ne szórakozzon velük, ők nem azért vannak.”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztes kávélikőr

Győr - A Győri Likőrgyár Zrt. Corso Verona kávélikőrje lett az európai Destillata 2008 idei… Tovább olvasom