Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A hatodik jelölt óvári Győrben

''Civileket a pályára!” – hangsúlyozta dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem dékánja,
„ Civileket a pályára!" – hangsúlyozta dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatási Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének vezetője a Deák Ferenc Társaság tegnapi sajtótájékoztatóján. Jungi Csaba, a 2003-ban megalakult civil szervezet elnöke ezen jelentette be, hogy Plutzer Istvánt, Mosonmagyaróvár 1990 és 1994 közötti polgármesterét indítják Győrben polgármesterjelöltként, míg listavezetőjük Rechnitzer János professzor lesz.

Plutzer István
Az egyesületi formában működő Deák-társaságot az alapítók azért hozták létre 2003-ban, mert úgy vélték: Győrben nem jött létre olyan nyilvános fórum, amely teret adna a jelen állapotok és a fejlődés útjait vizsgáló felelős közbeszédnek. A tagok között számos ismert városi személyiség található, mint például dr. Csóka Gáspár, a bencés gimnázium igazgatója, dr. Cseh Sándor, a tanítóképző főiskolai kar főigazgatója, Békési István, a Deák-középiskola vezetője, vagy Kiss Tamás, aki az egyházmegyei kincstár élén áll.

A civil szervezet polgármesterjelöltje, Plutzer István 1957-ben született Mosonmagyaróváron. Most is ott él, de – ahogy tegnap fogalmazott – Győrben is van tartózkodási helye. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten villamosmérnök és mérnök-közgazdász diplomát szerzett. 1990-ben függetlenként a Lajta-parti város polgármesterévé választották.

1992 és 2000 között a Fidesz tagja volt. 1995-től a SZÜV Rt. győri területi igazgatója lett. Jelenleg az Albacomp Zrt. termékigazgatójaként dolgozik egyebek mellett önkormányzati információs rendszerek fejlesztésén. Részt vett Győr és Mosonmagyaróvár informatikai stratégiájának megalkotásában, míg a győri polgármesteri hivatalt 2001–2002-ben tanácsadói munkával segítette.

Plutzer István a tegnapi sajtótájékoztatón úgy vélte, új korszak kezdődik az ország és Győr életében, amelyben a civil kurázsinak nagyobb szerepe lehet, és amelyben felértékelődhet a szakértelem. A Kisalföld kérdésére elmondta: bízik abban, hogy ismertségét a mértékadó értelmiség növeli. Dr. Rechnitzer János hozzátette: polgármesterjelöltjük szakmai körökben jól ismert, felkészült, a város vezetésére alkalmas szakember, akinek hatalmas tapasztalata van az önkormányzati rendszerek megújításában. Megjegyezte: az európai uniós támogatások megnövekedésével 2007-től új lehetőségek korszaka jön, és látható, hogy a jelenlegi politikai elit nem képes ebben eligazodni. „Fel kell építeni egy új politikai elitet ebben a városban" – szögezte le. Jungi Csaba, a társaság elnöke arról beszélt, hogy programjuk fókuszában a kultúra és az oktatás áll majd.
A Deák-társaság kampányfőnöke Tóth Péter szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia győri intézetének segédmunkatársa. P elmondta: kreatív, friss kampányra készülnek. Programjukat és önkormányzati képviselőjelöltjeiket augusztus 20. táján mutatják be.

Eddig hat induló neve ismert

Plutzer Istvánt megelőzően öten jelentették be, hogy indulnak a polgármesteri tisztségért Győrben. A Magyar Szocialista Párt Kun András alpolgármestert szánja Balogh József utódjának. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt közös jelöltje Borkai Zsolt tornász olimpiai bajnok, a Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatója. A Magyar Demokrata Fórum Szabó József országos alelnököt, a Rába rt. igazgatóját, a Pro Urbe Egyesület Bárány István önkormányzati képviselőt indítja, míg Kovacsics Imre, a termálfürdőt üzemeltető Rába Quelle kft. ügyvezetője függetlenként méreti meg magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teraszügy: a lakók érdeke az első

Somogyi Tivadar száz aláírásra hivatkozik, amellyel a belvárosban élők tiltakoztak a Dunakapu téri rendezvények ellen – azoktól ugyanis nem tudnak pihenni. Hat kérdéssel fordult a képviselő a polgármesterhez, nagy részük az engedélyeztetésekre és az ellenőrzésekre vonatkozik, amelyekre a szokásos (jogi) választ kapja. A hatodik az igazán érdekes: „Nem tervezi a város vezetése megvizsgálni annak lehetőségét, hogy az ilyen zajos rendezvényekre ne a sűrűn lakott belvárosban kerüljön sor?" Tovább olvasom