Kisalföld logö

2016. 12. 06. kedd - Miklós -6°C | 2°C

A határidő a legjobb múzsa

Győr - Érmeit, emlékpénzeit magyar köztársasági elnökök, miniszterelnökök vitték és viszik ajándékként az államok elnökeinek, közjogi méltóságainak szerte a világban. A szobrász és éremművész győri Lebó Ferenc különféle díjai mellett a Honvédelmi Minisztérium nívódíját vehette át.
Lebó Ferenc alkotásai jelentős múzeumokban, gyűjteményekben, katalógusokban szerepelnek a világ számos országában. Köztéri munkái közül ismerős lehet a győri ítélőtábla előtt elhelyezett Iustitia vagy a mosoni templomnál Szent István szobra. Brazíliában, Săo Paulóban a Magyar nép terén millecentenáriumi emlékműve, Rómában a Szent Péter-székesegyház magyar kápolnájában Apor Vilmos-domborműve található. A zeneművészek számára átadott Erkel Ferenc-díjakat, az óvodapedagógusok Brunszvik Teréz-díját, a Kisalföld Presztízs-díjának bronzplakettjeit, a közművelődési és sportdíjakat, érmeket, kitüntetéseket készíti rendszeresen.

– Mit gondol az elért eredményeiről?

– Azt szokták mondani, hogy a díjakat barátok adják... Ők a műveim barátai. Elégedett vagyok, ha más is örömét leli a munkáimban. Az ember nem a díjakért dolgozik, szinte meglepődik, ha értékelik azt, amit csinál. Ezek az „utak" mindig kiszámíthatatlanok. A napokban a British Museum kurátorától kaptam levelet, érdeklődött az érmeim után, amiket a Colorado Springs-i kiállításon látott.


Tipikus lebós a halmotívum

– Van olyan alkotása, ami különösen kedves?

– Egy kollégám mondta egyszer, hogy egy szobrásznak legalább kétszáz évet kellene élnie ahhoz, hogy megvalósítsa azt, amit akar. Minden munkám egy nagy egész része, amely velem egyszer meg fog szakadni... S majd folytatja más máshol, máshogyan... Minden töredék. Mi magunk is azok vagyunk, töredékei annak, amik szerettünk volna lenni, amivé válhattunk volna. Az ember a gyerekei között sem tesz különbséget, ugyanúgy szereti őket, így van ez az alkotásaival is.

– Műveire gyakran mondják, hogy „tipikus lebós"... Mi jellemző a munkáira?

– Mindegyik egy üzenet: szólhat személyiségről, gondolatról... Mondják, hogy a határidő a legjobb múzsa, ám mindenkinek vannak témái, melyekből tud „építkezni". Külön kell választani a megrendelésre és a saját célra készült munkákat.

– Melyek a legkedveltebb motívumai?

– Általában visszatérek a saját témáimhoz, melyeket többször is újrafogalmazok: jellemző a halábrázolás, amit térben is igyekszem újraírni. Vannak olyan évezredes emlékek, amelyek felrajzolva, kimondva is elérnek gondolatainkhoz és ma is ugyanazt jelentik. Ismételni szükséges őket, hogy ne felejtődjenek.

– Pontosan mire gondol?

– Például a szeretetre, a hűségre és a hazaszeretetre.

– Önnek van példaképe?

– Nem szívesen emelnék ki neveket, van jó néhány... Mindegyiktől mást tanulhatok.

Lebó Ferenc: Jó érzés olyan tárgyat teremteni, amit az ember szívesen vesz a kezébe, ami különbözik a megszokottól, valamilyen élményt, érzést idéz fel. - Fotó: Szük Ödön

Az érmészet szabadabb műfaj

– Szent István-emlékpénzével az Egyesült Államokban első helyezett lett, míg a budapesti nemzetközi éremkiállításon a legszebb magyar érem díját vehette át. Mi a titka, hogyan dolgozik a kisplasztikáival?

– Rengeteget rajzolok, tele vannak a vázlatfüzeteim, alkotás közben ezek közül válogatok. Természetesen az már egy másik kérdés, hogy ebből mennyit sikerül megvalósítani. Köztéri munkát – manapság – ritkábban kap egy művész... Az érmészet, a kisplasztika sokkal szabadabb műfaj mind formájában, mind gondolatiságban. Jó érzés olyan tárgyat teremteni, amit az ember szívesen vesz a kezébe, ami különbözik a megszokottól, valamilyen élményt, érzést idéz fel.

– Kinek enged bepillantást a terveibe?

– A családom, a barátaim természetesen segítenek, ez inspirációt ad.

– Elégedett az életével?

– A belső harmóniát fontosnak tartom, magam is egy belső világot építek. Ezért nap mint nap meg kell küzdeni, dolgozni. Örülni kell az apró dolgoknak is, nem a tárgyak birtoklása jelenti a boldogságot.

– Az utcán felismerik?

– Hála istennek nem, ezt a fajta népszerűséget nem kedvelem. A szobrászat különben is egy „lassú víz partot mos" műfaj, nem keresem a pillanatnyi népszerűséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zajvédő a lakók kérésére

Győr - A Zöld utca új szakaszának elkészültével csak egy rövid zajvédő fal épült, ez azonban a… Tovább olvasom