Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A használt áruk szavatosságáról

Olvasói kérdés: használt műszaki cikkek eladása esetén kell-e garancialevelet adni az eladások során a vevőknek, ha 8 nap jótállást vállal az eladó? A kötelező szavatosságról kell-e valamilyen papírt adni ilyen esetekben?

Horváth László, a megyei fogyasztóvédelmi békéltető testület elnöke adott szakértői tájékoztatást a témában, mely szerint használt termékek esetén kötelező jótállás nincs.

Tehát az eladó nem köteles a termékre jótállást vállalni, így jótállási jegyet vagy füzetet sem kell adnia a vevőknek. Természetesen önként vállalhat a kereskedő jótállást, ilyenkor erről valamiféle jótállási jegyet, igazolást kell kiállítania.

Azt viszont érdemes tudni, hogy ha kötelező jótállást nem is írnak elő a jogszabályok, szavatosság az ilyen esetekre is vonatkozik. Ennek időtartama használt termékek esetén egy év.

A szavatosság szabályai szerint ilyenkor a meghibásodás eredetét a vásárlónak kell bizonyítania. Az lehet számára kiindulási alap, hogy a használt termékektől is elvárható, olyan állapotban legyenek, ami koruknak megfelelő.

A szavatossági igényt a számla vagy a blokk alapján lehet érvényesíteni, ehhez nem szükséges jótállási jegy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőfelszerelésből nem lehet hiány

A tűzoltók egyéni védőfelszerelésein nem lehet spórolni, éppúgy a gépjárműfecskendők biztonságos… Tovább olvasom