Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A hármas szomszédság haszna

Fél éve feltétellel felmondták a hármas közös körjegyzőség működtetését régi tagjai: Abda és Börcs, mivel nem látszott biztosnak, hogy Ikrény pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni tudja.

Most viszont már biztos, megmaradhat a közigazgatási összefogás.

Feltétellel felmondták az összefogást

Egy éve bővült háromtagúra Abda és Börcs már mintegy két évtizede jól működő közös körjegyzősége. Csatlakozott hozzá Ikrény. Tavaly júniusban azonban feltétellel felmondták az összefogást a régi tagok, mivel legalább fél évvel előbb kell bejelenteni, ha ilyen változtatást akarnak. Viszont azt is egyértelművé tették: csak akkor lép életbe a felmondás, ha fizetési kötelezettségeinek Ikrény nem tesz eleget. Csupán pénzügyi önvédelmi reflexről volt szó, egyébként a közös jegyzőség beváltotta a hozzá fűzött reményeket, spórolásra biztosított lehetőséget, s még az ügyintézést is olajozottabbá tette. Erről tavaly többször is írtunk, mára pedig kiderült: nem lép életbe a szakadás, Ikrény fizetni tudta a körjegyzőség működtetésének közös költségeiből rá eső részt.

Sikerült pénzügyi nehézségeit átvészelnie

Szabó Zsolt abdai és Rácz Róbert börcsi polgármester is örül, hogy a szomszédos településnek sikerült pénzügyi nehézségeit átvészelnie, s hogy ebben segíthettek a körjegyzőségbe fogadással. Hiszen ha a közeli falunak jól megy, az számít nekik is, mert számos szálon kötődnek egymáshoz a községekben lakók. A hármas közigazgatási összefogás előnye szerintük többek közt, hogy a hivatali dolgozók szabadságainak kiadását, az ügyintézési szüneteket úgy tudták megoldani, hogy mindig volt hova fordulniuk a lakosoknak. Emellett a közös munka során folyamatosan támadnak olyan ötleteik, amelyekkel még hatékonyabbá, spórolósabbá válhat a jegyzőség működtetése. Pályázati támogatást is jobb eséllyel igényelhetnek, mert azok gyakran eleve partnerséget írnak elő.

Takarékos gazdálkodás

– Sikert hozott számunkra a szomszédolásnak ez a formája, mert a szakmaiság, az ügyfélfogadás nem szenvedett csorbát. Csak több lett ezzel az összefogással Ikrény, és a körjegyzőséghez csatlakozásunk olyan spórolási lehetőséget biztosított, ami segített abban, hogy pénzügyi helyzetünket rendezhessük. Persze más módon is igencsak takarékos gazdálkodásra kellett törekednünk, s kell valószínűleg továbbra is, mert még nem tudjuk, mennyivel csökken idén pontosan az államtól kapott támogatásunk és mennyivel apadnak egyéb bevételeink – mondta el Gergó András ikrényi polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 milliárd forint nyeremény

Tavaly nemcsak sokat költöttünk szerencsejátékokra, de sokat is nyertünk. Dr. Csőzik Lászlóval, a… Tovább olvasom