Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A harmadik szem a rendőrségen

Győr-Moson-Sopron - A rendőri munkára alkalmas embernél nem fogadhatók el a túlzások, sem agresszivitásban, sem tettrekészségben, viszont fontos a konfliktuskezelő képesség. A szervezet pszichológusa a nehéz helyzetek feldolgozásában is segíti a munkatársakat.
A megyei rendőr-főkapitányság munkahelyi szervezetpszichológusa, Szelestey Judit januártól látja el ezt a feladatot, korábban a határőrségnél végezte ugyanezt. Így az első benyomásait úgymond kívülállóként szerezte.

– Jóval sokrétűbb munkát végeznek a rendőrök, mint korábban gondoltam. Több területen alkalmazzák őket, náluk sokkal nagyobb szerepe van az ember-ember közti kommunikációnak. Így a pszichológiának is nagyobb jelentősége lehet, bár kevésbé fogadják még el ezt a tevékenységet. Mindenkinek lehet problémája, s én a „harmadik szemet" képviselem munkám során – felelte érdeklődésünkre Szelestey Judit.

A pszichológus állítja, mély berögződés az a felfogás, ha pszichológushoz kell menni, akkor baj van.

Szelestey Judit pszichológus rendszeresen vizsgálja a rendőrök alkalmasságát. Fotó: Tóth Gyula
Szelestey Judit pszichológus rendszeresen vizsgálja a rendőrök alkalmasságát. Fotó: Tóth Gyula

– Nem látják a kívülállók, hogy a rendőri munkában sok olyan történés van, amit nem lehet egyszerűen lerázni magunkról. A legutolsó, ami még engem is megrázott, amikor egy autóba dárdaként fúródott egy cső. Az ott helyszínelő kollégákat ennél is komolyabban érintette. Az ilyen helyzetek feloldása a pszichológus dolga – folytatta Szelestey Judit pszichológus, majd hozzátette, sok aprónak tűnő dolog is hagyhat nyomokat a munkatársakban, például ha nem tudnak elkapni egy elkövetőt, holott az már csak karnyújtásnyira volt tőlük.

– A felvételnél el lehet csúszni, ha a jelölt fél beszélni, képviselni magát. A túlzott agresszivitás, a mindenáron való bizonyítási vágy, tettrekészség nem előnyös. Fontos a konfliktusmegoldó képesség, a kompromisszumkészség, ez utóbbi jó, de nem minden helyzetben kell. A rendőri munkában nem megengedett a „ne szólj szám, nem fáj fejem" hozzáállás. S bizony nem lehet azt mondani, hogy mindenki erre a pályára való – részletezte a szakember. – A világ egyre durvább, egyre nagyobb tétje van annak, hogy a meglévő állomány mennyire tud helytállni. Kiütközik, hogy ki nem idevaló, ki az, aki inkább félrenéz, kibújik az intézkedési helyzetből – magyarázta Szelestey Judit.
A szakember szerint a rendőröknek nagy feszültséggel kell dolgozniuk, hiszen a civilekben kiváltott feszültség is sokszor a rendőrön csapódik le. Amikor tipikusan semmi sem jó, akkor sem, ha minden tökéletes.

– A rendőrök egyénenként keményen „küzdenek" magukkal. Konfrontálódniuk, intézkedniük kell. Ez mindennapos helyzet, s nagy szerepe van annak, hogy hogyan teszik. S néhányan ezalatt elfásulnak, előbb-utóbb kiégnek. Ekkor sokat tud tenni a pszichológia, hogy a rendőr újra és újra bátran, hatékonyan tudjon intézkedni és ne jusson el az „inkább félrenézek" helyzetbe – mondta végül Szelestey Judit.

Olvasóink írták

 • 16. kopi 2008. június 14. 11:29
  „Addj nekik JUDIT!!!”
 • 15. kopi 2008. június 14. 11:26
  „Én rendőr vagyok és nem áll fel attól ha valakit meg kell büntetenem és nem élvezek el ha kiszabhatom a bírságot.Viszont láttam pár hozzátartozót akinek valamelyik családtagját egy ittas vazatő vagy egy szabálytalankodó a halálba vitte.Leszarom az eü csomagot!De gondolkozz el ha használni kellene mert megsérültél te vagy a hozzátartozód..mivel látod el?1 Semiivel 2 Egy lejárt szarral talán még el is ferőződik...Amúgy semmi gond hajtsatok mint az állat persze részegen,és ha lehet csak magatokat veszélyeztessétek!ÁLLAMPOLGÁROK!CIVILEK!Elkaplak benneteket és a törvény erejével súlytok le rátok!Semmi személyeskedés.További szép napot!”
 • 14. levinski 2008. június 11. 19:06
  „Helyeslem a rendőrők pszichológiai vizsgálatát.25év alatt nem helyezném őket állományba. A hatalomra éhes rendőrőknek üzenném hogy ők is ugyanolyan emberek mint a pórnép. Helyeslem a magas bírságokat, pedigén is nap, mint nap vezetek. Igazoltatáskor, kedvesség, empátia, emberbarát szükségeltetik. Az szeretem, amikor Jónapot kívánok. kérem, köszönöm, jó utat! Értékelem hogy érettségihez kötik ez a hivatást. és nem 6 osztályos papa-sógor-koma elven működik az egész. A szolgálunk és védünk szlogen már kezdi megütni az én nívómat is, bár csak így lenne. Balesetmentes közlekedést jó nyaralást kívánok mindenkinek és a rendőröknek is. Kívánom hogy legyen lehetőségük kipihenni azt a sok streszt, amit nap, mint nap ki kell állniuk nekik. mert azért nem tejfel az ő életük sem. Lassan átalakul majd a rendőrségi állományon belül az emberek nivója, talán majd egyszer, mint hivatásként élik meg szakmájukat. s nem kényszerből mennek el rendőrnek.”
 • 13. sweety 2008. június 10. 16:57
  „Helyeslem a rendőrök pszichológiai vizsgálatát. Jó lenne ha sikerülne kiszűrni közülük a hatalomra vágyó embereket, akik az egyenruha nélkül senkik sem lennének. Egy kérdés foglalkoztat nagyon. Amikor rendőr lesz valaki nem kizáró tényező hogy fiatalabb korában skin-head volt? Merthogy Győrben van ilyen rendőr, konkrétan tudom. Vagy ennyire szar a helyzet, hogy mindenki mehet?”
 • 12. STN 2008. június 10. 13:24
  „Apofisz,
  ugye kérdésed nem komoly? igen láttam párszor orkot gépjárművet vezetni érdekes módon.
  legutóbb a Baross hídi kereszteződésnél állt meg a csomópontban, mert épp beszélgetni támadt fajtársával kedve.
  csöppet sem törödve a mögötte lévők dudálásának.
  (tudom, tudom, épp nem volt ott rendőr ezért tehette meg)
  amúgy meg nem csak balesetre kell gondolni ám
  na de hagyjuk, mert ez kishazánkban tabu téma”
 • 11. Apofisz 2008. június 10. 12:16
  „STN.Nem azért de láttál te már kisebbségi csoporthoz tartozó személyt aki balesetet okozott ? Én még nem és nem is hallottam olyanról.Igaz ugyan tanuló vezetöben sem láttam de balesetet okozni se láttam még olyant.Persze attol még lehet hogy van.
  Nem akarom védeni őket se kritizálni az általad fehérnek itéltet,de nézd csak meg,melyik csoport tagjaival milyen problémák vannak.Az hogy kihasználja néhány rendör a ruha hatalmát,vagy lekezelő stilusa van ? Istenem,emberek vagyunk.Nem kell okot se helyzetet adni a lehetöségre és nem lesznek olyanok.Szerintem azért az is benne van a dologban hogy esetleg leri néhány emberről hogy mit gondol róla.Ha valaki ugynéz rám ami nem tetszik én is olyan lennék”
 • 10. Apofisz 2008. június 10. 11:59
  „Egyébbként senki ne értse félre.Én nem vagyok rendör se semmi ilyesmi tagja.Amit irtam csak példa,hálisten nem történt ilyesmi családomban de történhet,soha nem tudni elöre mit hoz a jövö.Rendörrel való találkozásaim során érdekes módon mindig egy rendes,emberséges rendörrel történt.23 éve van jogsim.Nem tudom hogyan de ugy hozta a véletlen hogy a 23 év alatt talán ha öt alkalommal állitott meg ellenörzés céljából.Első ami talán érdekes lehet,meg talán vicces is igy utolag.Leirom csak az érdekesség kedvéért.
  Anyóséktól mentünk haza.Gyerekek hátsó ülésen.Tükörben láttam jön mögöttem egy rendör autó.Már jó ideje jött utánam.Más irányba nem is tudott volna menni az utszakasz miatt.Az ember ilyenkor önkéntelenül is figyeli saját magát,hogy mindent ugy csináljon ahogy azt kell,még akkor is ha mindig ugy csinálja.Kb 5 perc mulva elkezdett szirénázni és kikerült.Én félre huzodtam ut szélére és lassabban haladtam,elférjen eltudjon menni.A rendör autó haladt mellettem és egyszer csak hirtelen keresztbe elöttem lement a füre és láttam aki a soför mellett ült felemelt a padlórol egy géppisztolyt.Közben elöbbre ment,keresztbe állt elöttem az uton.Egy pillantra meghült bennem a vér.Mit akar tölem ? 50 el mentem,betartottam minden szabályt.Kérte papirokat,átnézte csomagtartot meg mindent amit kellett.Rendben talált mindent.Aztán kérdezte miért nem áltam meg amikor láttam szirénáz.Én azt hittem rádión hivták őket valahova és azért mennek szirénázva és olyan gyorsan.
  Talán vicces az eset de megtehették volna elöállitanak vagy megbüntet mert nem áltam meg.De megusztam annyival figyelmeztetett máskor ilyen esetben álljak meg és egyáltalában nem keménykedtek vagy ilyesmi.Sőt még ő nyugtatott meg amikor látta tele a gatya :)
  Egy utolagos érdekes észre vételem.Már jópár éve van internetem. Ugyis mondhatnám játék függö lettem.játszottam már sok játékkal,megismerkedhettem sok emberrel.Volt köztük mérnők,tanár,orvos,mentös és minden más egyébb.Rendör még soha.Nehezen hiszem el ők nem játszanak szabad idejükben.
  Véleményem szerint a hétköznapi megitélésük is közrejástszhat abban hogy talán tagadják és nagyon szomorunak tarton,hogy ez igy van ha igy van.”
 • 9. STN 2008. június 10. 11:54
  „Apofisz igazad van sok mindenben, de sztem sokan nem azért írnak negatív véleményt mert 120 al mentek lakott tetületen, bankot raboltak, stb és büntit kaptak érte.
  HANEM azért mert vannak olyan rendőrők akik igen is élvezik hogy az egyenruha és a törvény mögöttük áll, és gátlástalanul ki használják ezt.
  (ismered a nyuszikás viccet ugye, a van sapka nincs sapka....)
  A lekezelő stilusú fiatal épp iskolát végzett rendőrőkről nem is beszélve...
  Azt már megse emlitem, hogy bizonyos népcsoporthoz tartozó egyénekre miért nem utaznak olyan lelkesen a rend őrei?
  a válasz ismert, lásd a talicskás eset,
  talán ha a fehér embernek is lenne ombudsmana kevesebb csesztetés érné”
 • 8. Apofisz 2008. június 10. 11:22
  „Nem szabad általánositani.Mindenhol vannak jó és rossz emberek.
  Azért valamit ne felejtsünk el a rendőrök és maga a rendöségről.Velük valo találkozás alkalmával találkozunk az emberrel és a törvénnyel.Mint minden más egyébb helyen ott is ugy van.Fentről kapnak egy utasitást és azt végre kell hajtani.Csak két választása van.Vagy végre hajtja vagy viszlát.A fönök azt mondja söpörjem fel az udvart fejen állva és fütyülve mosolyogva,miért lenne másképpen ha azt mondja büntesd meg a szabálytalankodokat.
  A rendör legfontosabb tulajdonsága az hogy ö garantáltan végre hajtja az utásitást mig én esetleg beintek a fönökömnek és reklamálok hogy nem akarok udvart söpörni.Amin viszont mindenki gondolkodjon el mielött itélkezik bárki felett.
  Ma akit megbüntet az lehet leköpi,utálja.De lehet hogy holnap ő fogja megmenteni a családunkat vagy az életünket.Ő nem fog azon gondolkodni,hogy tegnap az az ember leköpött és utált,hanem szó nélkül teszi a dolgát,megment.Holnap után lehet ujra megbüntet.Akkor is utálni és leköpni fogjuk ? Soha nem szabad általánositani.Lehet ugyan az az ember akivel éppen találkoztunk nem éppen szimpatikus de attol a többi nem lesz még olyan.Mitől más ha mosolygva büntet ? Akkor is azt fogják gondolni ez egy szemét stb.Baromság.Szabály az szabály.Mindenkinek bekell tartani.Ennyi.Én az a tipus vagyok aki még éjjel,kihalt városban is megáll a piros lámpánál.De sajna vannak sokan akik lakott területen 100km/h val közlekednek és beintenek mért nem megyek.Ezek azok az emberek amikor balesetet okoznak szét tárják a karjukat és értetlenkedve pislognak.Nem értik hogyan történhetet.Keresik a mentséget,nem tudják elhinni ők voltak a hibásak.Ez az igazi baj nem az,hogy egy rendör esetleg tulzottam büszke az egyenruhájára.Ő legalább szereti a munkáját.(Én például utálom az enyémet)
  Egy nagy összegü büntetés nagyon kellemetlen tud lenni,megeshet nem lesz másnap kenyér,vagy kikapcsolják a villanyt vagy akár maga a büntetésre sincs pénzünk.A cél nem ez.Hanem az mindenki tartsa be a szabályokat.Én ha tehetném még keményebbé tenném a rendöri munkát.Csak mást ne emlitsek.Egyesek ágyuval közlekednek utcán,nekik meg dugospisztolyal kell mászkálni.Egyesek szó nélkül megölnek bárkit,nekik meg még ezeket a bünözöket is kimélniük kell,felszólitani stb.Ha börtönbe is kerülnek,kész nyaralás.Némely ember számára jobb hely a börtön mint a saját környezete.Hol itt a büntetés ? A PRIMITIV korszakban aki tyukot lopott levágták a fülét.De nem is loptak sok tyukot.Ma mi van ? Megöl valakit kap pár évet és ennyi.
  És akkor mondom saját véleményem mint magán ember.Velem szemben valaki például elüti a gyerekem.Mi tehetek ? Nagy semmit.Rákell hagynom a törvényre itélkezzen.Hiába ő a hibás mert mondjuk 120 al ment lakott területen és nem tudta megtartani az autot.Mért én és mért a családom szenvedjen ? Mért tilos az önbiráskodás ? Mért nem torolhatom meg ? Mert ez a szabály.Tetszik nem tetszik ez van ellene tenni ugysem lehet.Szerintem már réges régen kellet volna sokkal szigorubban kezelni a szabálytalanságokat és nem pedig ejnye-bejnye.Rendörnek joga van hozzá és belátása szerint dönthet,hogy maximális büntetés vagy csak figyelmeztet szóban.Késön jött fentről a parancs hogy nincs ejnye-bejnye.Igenis csapjon oda ahova kell.
  Helyeslem még akkor is ha esetleg rólam is szó lehet.Ha hibázok büntessen,csukjon börtönbe,de tudom akkor mással is ugyanazt teszi és azt is tudom magamról,hogy maximálisan oda figyelek ne hibázzak.Aki ezt nem teszi meg megérdemli.”
 • 7. Magyari 2008. június 10. 10:39
  „30-éves korig a pszichológia, 40-éves kortól pedig a kardiológia!
  Sajnos ez a tendencia!”
 • 6. Leo 2008. június 10. 08:55
  „Sajnos, nagyon rossz irányba megy a mai rendőrség, megint el fog távolodni a társadalomtól (eü.doboz, holibilis bírságok), mert nem a realitások talaján mozog.
  A pszichológiai vizsgálatokat pedig valóban fokozni kéne, mert egyikük másikuk igen gyerekes, némelyikük túl fölényes, de hogy mire, azt talán maga sem tudja.
  Előttem már írták, igaz is lehet, hogy egyenruha nélkül egyesek talán máshol nem sokra vitték volna és lehet, hogy az illető ezt tudja és éppen ezért éli ki magát.”
 • 5. hihi 2008. június 10. 08:30
  „Igaza van marcinak, erről ez a kis videó szösszenet jutott eszembe :))))

  http://www.youtube.com/watch?v=YoXIFwihmuU”
 • 4. marci2 2008. június 10. 08:26
  „igen felülről találják ki, de az egyéni mérlegelés joga az nem felülről jön
  miért is kell a maximum 30ezres büntit adni a lejárt eü dobozért???
  megmondom miért: mert itt elélvezhet a kéjtől az aki egyenruha nélkül egy senki lenne”
 • 3. volt határőr 2008. június 10. 07:56
  „Sok tudatlan! Szerintetetk ezt mind az utcán álló rendőrök,unalmukban találják ki!
  Az összes hülyeség fentről jön a vezetőktöl!!!
  gondolkozzunk egy kicsit már...”
 • 2. kiskolek 2008. június 10. 07:40
  „Marci2,ők is csak a munkájukat végzik,ahogy te vagy én.”
 • 1. marci2 2008. június 10. 07:22
  „"A rendőrök egyénenként keményen ,,küzdenek" magukkal. Konfrontálódniuk, intézkedniük kell."
  Na igen, ez látszik is a mindennapi életben, lásd a legutóbbi cikket amikor a lejárt egészségügyi dobozra utaznak....
  Meg a többi, de tudja ezt mindenki....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt kiló marihuána a sporttáskában

M1-es autópálya - A győri vámnyomozók az M1-es autópálya megyei szakaszán előzetes információk… Tovább olvasom