Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A harmadik nőnap hóvirág nélkül

A hóvirág már több, mint két éve védett növény, így sem magáncélból, sem kereskedelmi célból nem gyűjthető. Aki mégis letépi, komoly büntetést kockáztat. A húsz évvel ezelőtti akciónkért ma akár három év börtönt is kapnánk.
Amikor iskolásként beszerzőkörútra mentünk az osztálytársaimmal március 7-én, célba vettük a közeli erdőt vagy csak a fás területeket. Néhány órás bolyongás után aztán hóvirággokkal és barkaágakkal tértünk haza - rendszerint nyakig sárosan -, miközben megbeszéltük, hogy ki melyik lánynak a padjára tesz virágot és hogyan díszítjük fel a termet, hogy a tanítónénit is rávegyük: az a sok osztásos matekfeladat ráér. Eszembe nem jutott volna, hogy egy hasonló akcióért húsz évvel később akár börtönbe is juthatok.

Képen szabad, úgyhogy ezzel a pár szál hóvirággal kívánunk boldog nőnapot a kisalfold.hu női olvasóinak!

2005. szeptember 1-je óta a hóvirág a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé került egy környezetvédelmi minisztériumi rendelet során. A rendelet kimondja, hogy a hóvirág csak tudományos kutatás céljából gyűjthető, magán és kereskedelmi célból nem. Eszmei értéke szálanként 10 000 Ft. Ha visszagondolok, 1988-ban a mai értékkel számolva több, mint egymillió forintnyi kárt okoztunk. Ezért ma akár három év börtönt is kapnánk.

Nem vitatkozom a rendeletalkotókkal, biztosan megvolt az oka, amiért védetté kellett nyilvánítani a hóvirágot. Úgyhogy a hölgyeket másféle virággal, csokival és - ez nagyon fontos! - kedves szavakkal kell felköszönteni az ő ünnepükön, március 8-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekek az autóban, biztonságban

Győr-Moson-Sopron - A KRESZ gyermekek autóban utaztatásával kapcsolatos szabályai módosultak az… Tovább olvasom