Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

A harangozás még mindig probléma

Továbbra is felébrednek hajnalban az emberek a harangozásra – közölte győri olvasónk.
Fél éve sokáig az SMS-rovatunk vezető témája volt az öt órakor felzendülő harangszó; az ombudsman vizsgálta is az ügyet, s bár tett javaslatot a megoldásra, fél év kevés volt a megvalósításra.

A „harangozás szabadsága" a vallásszabadság része, a harangozás jogát éppúgy köteles mindenki tiszteletben tartani, gyakorlását tűrni, mint ahogyan a vallásgyakorlás jogának összes többi részjogosítványát is – állapította meg május 22-i közleményében Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman azt követően indított vizsgálatot, hogy egy panaszos – „hajnali zajkeltésre" hivatkozva – kifogásolta: lakhelye szomszédságában a templom nagyharangja a gépi működtetés felszerelése óta hajnali 5 órától óránként 5–6 percig működik, mely lehetetlenné teszi a közelben lakók pihenését.

Bár az ombudsmani állásfoglalásban nem nevezték meg konkrétan a panaszost, de mert a Kisalföldben több héten át az SMS-ezők erről értekeztek, nem volt nehéz egyiküknek magára ismernie. Az ügy nyilvánvalóan győri volt.

A panaszos sérelmezte azt is, hogy az érintett önkormányzat jegyzőjéhez fordult, aki csupán levelezett vele az ügyben, de határozatot nem hozott. Lenkovics Barnabás vizsgálatában megállapította, hogy a harang és használata minden keresztény felekezetben, minden közösségben s mindenütt az országban más-más okból a mindennapok elmaradhatatlan része lett. Voltak és vannak a hitélethez, szertartásokhoz szorosan kötődő harangozások, és egyéb, nem szakrális jellegű, „helyben szokásos" harangozások, ilyen például a hajnali harangszó is.

Az országgyűlési biztos rámutatott, a harang szakrális célú használatát nem állami jogszabályok rendezik, azok nem is rendezhetik, hanem egyrészt liturgikus szabályok, másrészt a részleges egyházjog előírásai. Ugyanakkor az ombudsman felhívta a figyelmet arra is, a nem szakrális, „szolgáltatási jellegű" harangozás – például időjelzés – kereteit országos vagy helyi jogszabály meghatározhatja, de csakis az azonos szintű egyházi fórummal egyeztetve és a vallásszabadság alkotmányos követelményeit tiszteletben tartva.

Néhány nap híján fél év telt el, de megoldási javaslat azóta sem született. Az aljegyző – aki, ahogy mondani szokás, most örökölte meg a témát – azt ígérte, napokon belül utánanéz az ombudsmani ajánlásnak és a jogszabályi lehetőségeknek. Amint bármilyen fejlemény lesz az ügyben, mi is visszatérünk a témára.

A konkrét ügy kapcsán az ombudsman kezdeményezte, hogy a jegyző a panaszos beadványával kapcsolatban hozzon határozatot; az ügyet tárja a helyi önkormányzat képviselő-testülete, az egyházközségi képviselő-testület és az illetékes megyés püspök elé; ezek véleményét, javaslatait egyeztetve készítsen elő döntési javaslatot a konszenzuson alapuló helyi szabály megalkotása céljából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falevélgyűjtéssel az állatmenhelyért

Munkával járulhatnak hozzá az új, Pápai úti állatmenhely létesítéséhez a győriek, miután a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) összefogást hirdetett: falevél-gereblyézésre hívja a városlakókat. A társaság vállalja, hogy a menhely építésekor ennek ellenértékeként elvégzi a szükséges szakipari munkákat. Borkai Zsolt polgármester is gereblyét fog szombaton. Tovább olvasom