Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A hamis pénzre hivatkoznak

Győr - Még hamis rendőrigazolvány készítésére sem vették a fáradságot azok a csalók, akik három hete nyugdíjasokat megtévesztve „garázdálkodnak" Győrben. Az idősek pedig bedőlnek a legátlátszóbb átveréseknek is...
Az ismeretlenek, akiket lopás és csalás gyanúja miatt köröz a Győri Rendőrkapitányság, kifejezetten a hetven év feletti nyugdíjasokra utaznak. A módszerük – sajnos mondhatjuk így – a szokásos: az idősek bizalmába férkőznek, majd különböző kifogásokkal kicsalják a pénzüket. A férfiak (a rendőrség feltételezése szerint négyen vannak) nyomozóknak adják ki magukat, s többnyire rendőrségi intézkedést színlelve csengetnek be a lakásokba, családi házakba azzal, hogy hamis pénz után nyomoznak. Elkérik a nyugdíjas pénzét arra hivatkozva, hogy a postás legutóbb hamis pénzt hozott nyugdíj gyanánt, s el kell vinniük „bevizsgáltatni", de volt, hogy arra hivatkoztak, be kell gyűjteniük azokat a tízezreseket, amelyeken nincs országjelzés. Ezt az átverést többször a klasszikus besurranással kombinálták a tolvajok: amíg egyikük lekötötte az áldozat figyelmét, a másik belopózott és „körülnézett" a lakásban készpénzt és ékszereket vágva zsebre.

Eddig kilenc ilyen átverésre derült fény három hét alatt Győrben, a Kossuth utcától a Dunakapu téren át a Csaba utcáig – volt, ahol 360 ezer forintos kárt okoztak –, s úgy tűnik, az emberi hiszékenységnek nincs határa...

– Volt olyan idős férfi, aki ugyan közölte a magát nyomozónak kiadó elkövetővel, hogy csak egy ötezrese van, az azonban kiszúrta a bácsi nyakában lógó aranyláncot és a kezén hordott két pecsétgyűrűt. Azzal állt elő, hogy szívesen beviszi őket a kapitányságra, és megvizsgáltatja, valódiak-e. Az áldozat odaadta, s persze sosem látta őket viszont... Napokkal később azonban az elkövetők visszamentek; két másik férfi bekopogtatott hozzá, hogy megvannak az ékszerei, bemehet értük a kapitányságra... s eközben újabb 40 ezer forinttól szabadították meg – hozott példát a szemtelenségre az elmúlt napokból Kocsis Tünde alezredes, a rendőrkapitányság szóvivője. Eddig egyetlen meghiúsult próbálkozásáról tudni az elkövetőknek; akkor azzal kopogtattak be egy idős férfihoz, hogy a feleségét előállították, mert hamis pénzzel fizetett, de gyanúsak lettek, s a fenyegetésre, hogy hívja a rendőrséget, elinaltak.

Fantomkép és a bankautomata felvétele a csalóról.
Fantomkép és a bankautomata felvétele a csalóról.

Az elkövetők semmilyen igazolványt nem mutattak fel áldozataiknak, s egyenruhát sem viseltek.

Egyikükről, miközben egy ellopott bankkártyával próbált pénzt leemelni, a Magyar utcai bankautomata kamerája képet készített. Ő az áldozatok leírása szerint 30 év körüli, kreol bőrű, 180 centiméter magas, és sötétbarna simléderes sapkát viselt.
A rendőrség kéri, hogy aki a csalókkal találkozik, ne dőljön be nekik, véletlenül se engedje be őket a lakásába, és azonnal értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon, akárcsak az, aki felismeri a képen látható férfit.

Olvasóink írták

 • 5. PrettyWoman 2008. augusztus 25. 10:20
  „Az a baj, hogy hiába az intés, az emberek (főleg idősek) tényleg mindenkinek bedőlnek. Akkor is, ha már többször átverték őket. Sőt! Ami a legszomorúbb, hogy fel sem fogják az átverés tényét. Sajnos nem kell messzire mennem, a saját anyám is ilyen. Hiába magyarázom, nem érti szegény, hogy nem kötött jó üzletet a 150 000 forintos gyapjútakaróval, mert mi ugyanezt a Metróban annak idején 5400,- Ft-ért vettük bruttó, Igaz, ez csak takaró, nem garnitúra (úgy lett volna talán 10 ezer, vagy annyi sem, és az is Biller Beck, tehát világmárka9. De nem, ő mindenre mindig befizet. Minden termékismertető túrára elmegy, mindig hülyét csinálnak belőle. Szerencsére legutóbb sikerült nagy nehezen visszakapnunk az általa befizetett 10 000 ft előleget egy olyan cégtől, akik már a Jusz Laci műsorában is meg voltak említve. Egy móvári cég, miután kicsalta sok ügyfél pénzét, áttette székhelyét Győrbe és Beck Reisen néven garázdálkodik, de nincs hivatalos bejegyzésük sem. Szegény öregek a Best Reisen-nel keverik. Kinn a Koordiánciós raktár végén, a TVShop-pal vannak egy raktárba, de mikor először mentünk a pénzért, csak egy lakat volt ott. A vezetékes telefonjukra egy szlovák előfizetőt adott ki az online-tudakozó.
  Nagyon kell ezekkel a szélhámosokkal vigyázni, de azt is igaz, hiába akarunk valakit megmenteni, ha ő megrögzött balek, akkor a fejünkre is állhatunk. A muter is már földkörüli útra mehetett volna abból a sok pénzből, amit kicsaltak tőle. De már szólni se merek neki, nehogy azt higgye, hogy nekem kell a pénze.
  Szóval nagyon kell vigyázni.”
 • 4. Az igazi igaz igazi Miracle 2008. augusztus 22. 15:36
  „MR1 volt mar jo par honapja egy esti musor pont errol a temarol. Ha nem volt eleg (mert neha van ilyen ) , akkor agyanak "agyba fube" kozlemenyeket errol, hogy mindenki tudja meg, meg aki nem nyugdias is ( tovabb adhatja idos ismerosenek/rokonnak ).

  (3) Döntsetek el de gyorsan, hogy ki kicsoda. Nem ide szolo temakat a vegere kellene hagyni.”
 • 3. miracle 2008. augusztus 22. 09:25
  „1. Fiacskám válassz másik nevet mert ez már foglalt.
  Az igazi miracle.”
 • 2. asd 2008. augusztus 22. 09:03
  „miracle! Ezért is a szocik a hibásak tuggyuk. kicsit paranoiás vagy de nembaj!”
 • 1. miracle 2008. augusztus 22. 08:56
  „" Az idősek pedig bedőlnek a legátlátszóbb átveréseknek is." Na, ezen alapul 2002 óta az MSZP választási kampánya. Sajnos azt látjuk, hogy milyen eredménnyel. Ezek után cseppet sem szabad csodálkozni, hogy szerencsétlenek akkor is hasonló körültekintéssel járnak el, amikor nem az ország, hanem csak a saját sorsukról van szó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel és mégis messze az almafától

Győr - Apjukat, bácsikáikat, és még mennyi zenészt a családból Járókának ismernek, Sándor két fia,… Tovább olvasom